Cele mai citite articole în ultima săptămână

Din aceeași categorie

Pe față! Primăria Giroc s-a luptat din greu să legalizeze intabularea caselor înșiruite din extravilan ale SC Minda & Mimo SRL, în ciuda deciziei imperative a Camerei de Conturi Timiș

- Advertisement -
Povestea de azi este una extrem de simplă și își are începuturile în primăvara anului 2021, când Camera de Conturi Timiș a descins la Primăria Giroc. Ce a urmat după, știe toată lumea, deja: campania de informare a voceatimisului.ro, autosesizarea autorităților, dosare penale privind spălarea de bani la DIICOT și IPJ Timiș, anchete DNA și ANAF, blocarea conturilor bancare și, nu în cele din urmă, zeci de proceduri pentru anularea unor autorizații de construire și decizii pentru intrarea în legalitate a cel puțin tot atâtea imobile colective.
Și, așa cum s-a demonstrat de atâtea ori, de vină pentru toată această stare de fapt a fost cooperativa imobiliară de pe raza comunei Giroc, o entitate palpabilă care și-a impus propria lege în materie de urbanism, a corupt și a dijmuit tot ce se putea, atât în administrația locală, cât și în afara ei! Amin!

Acum, imediat după ce auditorii publici externi au constat, ca urmare a verificărilor efectuate la Primăria Giroc, că entitatea publică zace pe un butoi de pulbere, au făcut două lucruri. Acolo unde a fost de penal, au dat drumul la plângeri și au sesizat autoritățile competente. În completare, ca urmare a controlului, Camera de Conturi Timiș a întocmit Decizia nr. 13 din 24 mai 2021 prin care a impus administrației girocene, sub sancțiunea legii, ducerea la îndeplinire și de îndată a măsurilor corectoare.

Asta, doar pentru ca statul român să-și reintre în drepturi și legea să fie restabilită! După care, la începutul acestui an, în baza unor proceduri interne de follow-up, autoritatea de control a revenit la unitatea administrativ teritorială de la marginea Timișoarei, ca să verifice gradul de execuție a hotărârilor rectificative.

Și, așa cum rezultă din raportul privind modul de ducere la îndeplinire a măsurilor transmise prin Decizia nr. 13 din  24 mai 2021, întocmit pe data de 20 ianuarie 2023, în loc să pună în aplicare măsurile obligatorii ale Camerei de Conturi Timiș, Primăria Giroc a ales să frece menta, chiar dacă știa că riscă plângeri penale pentru abuz în serviciu. La prima vedere, din multitudinea de corecții, mai puțin de 10% și doar cele nesemnificative au fost bifate în totalitate.

Diferența de 90%, din care mai bine de jumătate aveau mize colosale, a fost doar parțial îndeplinită. În parte pentru că, așa cum o să vă lămuriți, chiar în timpul auditului extern, pe angajații administrației locale i-a apucat hărnicia și, cu pistolul la ceafă, au mai dat drumul la câte o sesizare către instituțiile competente. Altfel, în dreptul majorității măsurilor, impuse de Camera de Conturi, ar fi rămas scris: neîndeplinite!

Dincolo de toate aceste aspecte, care nu sunt deloc de neglijat, un lucru se observă clar ca lumina zilei! Că în spețele majore, cel puțin cele legate de interesele cooperativei imobiliare, entitate care gravita în jurul tandemului Ionel Dan Pascu (Puiu Minda) și Mueen Al Shawish (Mimo), măsurile imperative ale Camerei de Conturi Timiș au fost folosite pe post de hârtie igienică de către administrația de la marginea Timișoarei.

Ba mai mult, unele au fost blocate, în altele s-a încercat, absolut vizibil, un joc de rol, o tragere de timp și o simulare iar în câteva, așa cum e și exemplul nostru de azi, în mod intenționat, situația a fost înrăutățită. Tocmai pentru ca, din punct de vedere legal, să fie și mai complicată intrarea în legalitate.

Unde dai…

Adevărul e că Decizia nr. 13 din 24 mai 2021 a Camerei de Conturi Timiș, emisă ca urmare a controlului de la Primăria Giroc, arată cât se poate de clar pașii pe care ar fi trebuit să-i urmeze administrația locală pentru a intra în legalitate, în ceea ce privește construirea de locuințe pe un teren extravilan, aflat pe raza comunei. În discuție este vorba despre tranzacția unei suprafețe de teren de 9.700 mp care, în baza contractului de vânzare-cumpărare nr. 340 din 11 martie 2019, a trecut din patrimoniul Mariei Marincu în cel al SC Minda & Mimo SRL. Cert e că, așa cum rezultă din Planul Urbanistic General (PUG) al localității Giroc, chiar și la ora actuală, terenul arabil se află în extravilanul comunei.

Ulterior, prin Certificatul de Urbanism nr. 965 din 25 septembrie 2019, suprafața de circa 1 ha a fost dezmembrată în 3 parcele, iar pentru 2 dintre loturi au fost eliberate certificate de urbanism și autorizații de construire pentru locuințe înșiruite… în extravilan, conform PUG! Doar conform PUG căci, între timp, printr-o lucrare divină, cartea funciară a suferit modificări miraculoase: terenul s-a transformat din extravilan în intravilan, peste noapte!

Mai mult, așa cum rezultă din documente, la data de 26 martie 2021, când auditorii Camerei de Conturi Timiș au făcut deplasarea în teren, chiar pe plațurile deținute de SC Minda & Mimo SRL, aceștia au consemnat existența clădirilor, dincolo de limitele intravilanului comunei Giroc.

Drept pentru care instituția de control a consemnat, în dreptul administrației locale, verificarea superficială a documentelor, depuse de către membrii cooperativei imobiliare. Și pentru că hârtiile dădeau cu virgulă, prin adresa cu nr. 764 din 05 aprilie 2021, Camera de Conturi Timiș a solicitat OCPI Timiș, precizarea modului în care s-a operat schimbarea categoriei terenului din extravilan (conform PUG), cu atât mai mult cu cât nimeni nu a putut prezenta o documentație de urbanism prin care proprietatea SC Minda & Mimo SRL, firmă care-i are ca asociați pe Ionel Dan Pascu (Puiu Minda) și Mueen Al Shawish (Mimo), a dobândit regimul de intravilan. Iată răspunsul: Dintr-o regretabilă eroare, la momentul efectuării conversiei în format electronic a CF de hârtie nr. 4765 Giroc, parcela A541/1/34 a fost înscrisă în CF nr. 407426 Giroc ca fiind teren intravilan, în loc de teren extravilan cum ar fi fost corect.

Așadar, cu toate probele și cărțile pe masa, în baza evidențelor… de extravilan, coroborate cu greșeli de conversie, toate în beneficiul cooperativei imobiliare de pe raza comunei Giroc, cu limbă de moarte, Camera de Conturi Timiș a trasat sarcinile clare și precise în direcția administrației locale. La acest capitol, 3 lucruri mari și late: demararea demersurilor către OCPI Timiș pentru îndreptarea erorii materiale din CF 4765, anularea certificatelor de urbanism, a autorizațiilor de construire și a tuturor actelor administrative, emise pentru casele înșiruite care sunt situate în extravilanul comunei și, nu în utimul rând, extinderea verificărilor în vederea identificării tuturor situațiilor similare, precum și luarea măsurilor necesare ce se impun pentru intrarea în legalitate. Nimic complicat, simplu ca bună ziua!

… și unde crapă!

Și, din acest moment, atenție la date, la temportizare și jocul de glezne al Primăriei Giroc, în beneficiul exclusiv al celor doi cooperatiști imobiliari, celebrul cuplu Minda&Mimo (M&M). În primul rând, așa cum constată și Camera de Conturi Timiș, în raportul privind modul de ducere la îndeplinire a măsurilor, întocmit pe data de 20 ianuarie 2023, UATC Giroc nu a efectuat demersurile necesare imediate, în vederea solicitării către OCPI Timiș a îndreptării de eroare materială privind schimbarea categoriei de folosință a terenului din extravilan în intravilan.

Partea frumoasă e că abia în timpul verificărilor demarate de către Camera de Conturi Timiș, cu potera la ușa, prin adresa nr. 1204 din 11 ianuarie 2023, administrația locală a solicitat OCPI Timiș îndreptarea cu celeritate a erorii înscrise în CF nr. 407426 Giroc. Și a anexat la cererea către Cadastru, triumfător și cu mult tupeu, măsura lăsată de auditorii publici… în luna mai a anului 2021.

Totuși, după decizia Camerei de Conturi, Primăria Giroc a făcut ceva. Nu în beneficiul statului, nu adrese către OCPI Timiș, nu anulare de autorizații de construire și nici de certificate de urbanism. Din contra, pe data de 09 august 2021, așa cum rezultă din documente, administrația locală a întărit ilegalitatea cooperatiștilor, care ridicaseră case înșiruite în extravilanul comunei: în aceeași zi, a emis, eliberat și semnat două certificate de atestare a edificării construcției, nr. 37668 și nr. 37669.

Altfel spus, indirect, a intabulat proprietățile din extravilan ale SC Minda & Mimo SRL deși, cu 3 luni în urmă, auditorii publici ceruseră imperativ, sub sancțiune legală, demararea procedurilor de intrare în legalitate. Între timp, casele înșiruite ale celor doi cooperatiști de soi au fost intabulate și vândute, evident, către cumpărători de bună-credință.

La fel a percutat Primăria Giroc și cu demararea procedurii pentru anularea certificatelor de urbanism și a autorizațiilor de construire, care au stat la baza imobilelor din extravilan și care au răsărit, dincolo de lege, chipurile, datorită unei erori materiale de transcriere a celor de la OCPI Timiș. Aici, în cazul desființării actelor administrative, se vede clar, că administrația locală a tras de timp, până la momentul eliberării celor două atestate de existență a construcțiilor.

Pur și simplu, instituția a valsat: a contestat măsura la Camera de Conturi Timiș și a pierdut, a formulat greșit cerere în instanță la secția de contencios administrativ – a solicitat anularea abaterii dispuse de auditori, în loc de desființarea încheierii emise de comisia de contestații ca, în final, în octombrie 2022, să ceară anularea documentelor, dar să nu se conformeze sarcinilor stabilite în seama sa de către magistrați.

Că nu degeaba Tribunalul Timiș, în încheierea cu nr. 28 din 10 noiembrie 2022 a constat, negru pe alb, că Primăria Giroc  nu s-a conformat obligațiilor stabilite în sarcina sa și, ca atare, a decis să anuleze cererea formulată de administrația locală, referitoare la desființarea actelor administrative, emise în beneficiul SC Minda & Mimo SRL, cele pe baza cărora s-au ridicat și vândut o grămadă de case înșiruite, situate și azi în extravilanul localității!

Și, ca-n filmele cu buget redus, tot în timpul controlului Camerei de Conturi, cu pistolul la tâmplă, prin acțiunea R nr. 1592 din 13 ianuarie 2023, Primăria Giroc a repus pe tapet, cu noduri în gât… aceeași ciorbă reîncălzită! Una care, azi, la aproape 2 ani de la impunerea deciziei Camerei de Conturi Timiș, nu mai are absolut nicio relevanță sau vreun efect! Nici măcar la OCPI!

Cât despre ultima chestiune, cuprinsă la acest capitol, recte extinderea verificărilor în vederea identificării tuturor situațiilor similar și luarea măsurilor necesare ce se impun pentru intrarea în legalitate, prin adresa nr. 943 din 10 ianuarie 2023, UATC Giroc a informat Camera de Conturi Timiș că administrația locală nu a mai identificat astfel de situații. Pur și simplu… basme, așa cum o se lămurească toată lumea, în zile următoare.

Și până când DNA Timișoara nu va pune pe piață expertiza informatică și comorile (ne)știute, obținute din aparatele electronice ale iordanianului Mueen Al Shawish, în ceea ce privește sesiunea de povești și poezii, în beneficiul cooperativei imobiliare de pe raza comunei Giroc, aceasta va continua. Mult și bine de acum-încolo…

- Advertisement -
Tiberiu Kiss
Tiberiu Kiss
Întreaga responsabilitate a comentariilor lăsate de dumneavoastră vă aparține! Click aici-citeste condiţiile de utilizare ale site-ului www.voceatimisului.ro

5 COMENTARII

  1. Cum dracu’ nu îmi fac o „eroare regretabilă” și mie. Să îmi facă din 5ha extravilane in 5ha intravilane și dacă s-ar putea sa fie in centrul Timișoarei,la fântâna cu pești. Că îl cheamă Puiu,Mimo,Radu ,Feodor sau cum l-ar chema, nu ar fi putut să facă nimic fara ajutorul celor din instituțiile publice. Cancerul cel mare e in Primăria Giroc și la cadastru. Și dacă leagă câțiva din ei, putregaiul are să continue. Doar că beneficiarul se schimbă.

  2. ..era atât de simplu pt iubitorii de 215 de la OCPI…!!! ..in momentul in care au constatat REGRETABILA EROARE DE COMVERSIE CF , pe loc , fără sa întrebe de cineva , AVEAU PODIBILITATEA LEGALĂ ȘI OBLIGAȚIA MORALA SA EXECUTE “ÎNDREPTARE EROARE MATERIALĂ DIN OFICIU”..!!!!!!
    ….doar ca OBRĂZNICIA ȘI TUPEUL // aroganta ANGAJAȚILOR DIN CONDUCEREA OCPI Timis nu are limite..!! ..toate învățate la SCOLI ÎNALTE , pe la ședințele cu IERTATUL FRUNZAVERDE , ori cele de la DIVERSE LOJE…!!!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole în ultimele 48 de ore