Ca la Hollywood! Primăria Giroc, administrația locală în care șpaga, traficul de influență și falsurile în acte publice au ajuns la rang de sport național

- Advertisement -
Totul sub ochii instituțiilor de forță ale statului român care, de ani de zile, deși au beneficiat de date certe din partea structurilor cu atribuțiuni în domeniul siguranței naționale, au preferat să stea departe de cooperativa imobiliară de la marginea Timișoarei! De ce? E limpede! Și azi, înainte de a intra în relatările serviciilor de informații militare și civile despre ”FENOMENUL GIROC”, mai scoatem de la naftalină încă o filmare video din celebra fonotecă de aur care, în coroborare cu alte date certe, nu face decât să confirme că parandărătul și combinațiile cadastrale au fost, de când lumea și pământul, pe meniul zilei al administrației PSD, conduse de primarul Ionel Toma.

Una peste alta, un lucru este evident și poate fi probat, la modul cel mai lejer, când vine vorba despre cooperativa imobiliară de pe raza comunei Giroc, păstorită de profesorul de sport Ionel Dan Pascu (Puiu Minda). Mai exact că, de la începutul anului și până pe data de 9 iunie a.c., când s-au împlinit fix 365 de zile de la apariția primei investigații jurnalistice din voceatimișului.ro, referitoare la combinațiile urbanistice din parohia social-democrată, administrația locală a eliberat, cu tot cu acorduri de branșament, un pic peste 130 de autorizații de construire. Adică, pe cifre și nu pe povești, mai puțin de un sfert față de aceeași perioadă a anului trecut. Și asta spune mult!

În primul rând, demonstrează că tot efortul media, depus de voceatimisului.ro, de-a lungul unui an de zile și în beneficiul unei comunități de oameni harnici și corecți, și-a atins scopul. Și e limpede ca lumina zilei că, azi, cu implicarea directă a procurorilor Direcției Naționale Anticorupție, care încă mai sondează apele în vreo patru-cinci direcții mari și late, cooperativa imobiliară a lui Puiu Minda a fost demantelată și pusă pe butuci! Și lipsa de apetit a Primăriei comunei Giroc, în ce privește eliberarea documentațiilor urbanistice, sub orice formă și în orice condiții, au mai simțit-o și iordanianul Mueen Al Shawish (Mimo) și sirianul Nidal Cheikh Asad. Cu vârf și îndesat, la pachet cu toate neamurile!

Tot azi, Al Shawish e în detenție și trimis, deja, în judecată de către DNA pentru fapte de corupție. Adevărul e că, la ce surprize s-au descoperit în echipamentele electronice ale iordanianului, ca urmare a perchezițiilor informatice, cel puțin alți doi cooperatiști îi vor ține de urât, cât de curând! Și asta e o certitudine, apropo și de cei 200.000 de euro care au fost plasați pe piață pentru a opri investigațiile jurnalistice din voceatimisului.ro! Plus, încă 300.000 euro care așteaptă, în aceeași idee, ca să întregească țeapa! Evident că, până la urmă, e dreptul fiecăruia să încerce. Important e să și reușească! Iar acum că se știu detaliile, șansele operațiunii sunt egale cu ZERO! Așa cum au fost încă de la bun început, dacă protagoniștii ar fi gândit cu capul!

Unde dai și unde crapă!

Și relatarea de astăzi se bazează pe două mici apeluri la memoria colectivă! Practic, acum, că ancheta DNA se apropie cu pași repezi de final, venim cu completările, detaliile și cu probatoriul necesar pentru o serie de afirmații pe care, la vremea respectivă, din motive întemeiate, nu le-am putut prezenta și nici dezvolta. Așadar, pe 23 noiembrie 2021, într-una dintre investigațiile jurnalistice, care viza administrația din buza Timișoarei, am făcut trimitere la actul de control al Camerei de Conturi Timiș”construcțiile de locuințe pe teren extravilan”. Lucru absolut ilegal! Și exemplul ales de către auditorii publici a fost contractul de vânzare – cumpărare nr. 340 din 11.03.2019, care a avut ca beneficiar SC Minda & Mimo SRL, recte un teren intravilan cu suprafața de 9.700 mp, categoria de folosință – arabil extravilan, înscris în CF nr. 407426 Giroc!

După tranzacția imobiliară, SC Minda & Mimo SRL, aparținând cooperatiștilor Ionel Dan Pascu (Puiu Minda) și Mueen Al Shawish (Mimo), printr-o minune, a intabulat suprafața în… intravilan! Fără nici un document în spate! Mai mult, imediat după, cum totul a mers pe repede înainte, terenul a fost dezmembrat și înstrăinat, o parte către SC Darin Best Residence SRL, aparținând lui Abu Namous Emad Hussein Atwa Hussein și alta către SC Cristalli Armonia Noir SRL, care-l are acționar pe același Mueen Al Shawish, cu tot cu autorizații de construire pentru case înșiruite, în regim de P+1E. Și, după doi ani de la tranzacție, nota de constatare din teren, nr. 19929 din data de 26.03.2021, efectuată de auditorii Curții de Conturi Timiș, a confirmat existența imobilelor înșiruite, nu în intravilanul comunei Giroc, așa cum rezultă din cărțile funciare eliberate de Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară Timiș, ci în extravilanul localității!!!

Așa cum se știe, deja, răspunsul celor de la OCPI Timiș, datat pe 5 aprilie 2021, înaintat către Camera de Conturi Timiș, ca urmare a solicitării unei note explicative, a fost unul de-a dreptul halucinant: Dintr-o regretabilă eroare, la momentul efectuării conversiei în format electronic a CF de hârtie nr. 4765 Giroc, parcela A541/1/34 a fost înscrisă în CF nr. 407426 Giroc ca fiind teren intravilan, în loc de teren extravilan, așa cum ar fi fost corect”. Cu alte cuvinte, chipurile, o eroare umană! Practic, o abureală de zile mari, menită să acopere combinatorul cooperativei imobiliare de la Giroc din sânul OCPI Timiș. Iar afirmația se bazează pe fonoteca de aur, care demonstrează, pe suport audio-video, că nici cooperatiștii nu mai făceau niciun secret din faptul că orice e rezolvabil la OCPI Timiș, pe motiv că ”…avem omul nostru la Cadastru și rezolvăm orice în două minute”.

Și asta e doar o parte din ”adevărul” scris de OCPI Timiș, la vremea respectivă, în adresa de înaintare către Camera de Conturi Timiș! Că restul îl știe, deja, și Direcția Națională Anticorupție! Ideea e că, nu numai că cei de la Cadastru au intabulat tot terenul de 9.700 de mp, direct în intravilan, afirmând că totul se datorează unei greșeli de conversie, ci a mers mai departe cu aceeași eroare umană, tot în favoarea cooperatiștilor Ionel Dan Pascu și Mueen Al Shawish. Deși instituția a fost sesizată, negru pe alb, atât de către Primăria Giroc cât și de auditorii Camerei de Conturi Timiș că terenul e cu probleme și că intrarea în legalitate e obligatorie. Adică, terenul trebuie adus la starea inițială, unde altundeva decât în extravilan. Și, evident, fără construcții! Mai mult, OCPI Timiș și-a și recunoscut vina! Negru pe alb!

Cu toate acestea, 4 luni mai târziu, în luna august 2021, când au început să fie finalizate casele de pe parcele extravilane, 12 în cazul SC Darin Best Residence SRL și 11 în situația celor de la SC Cristalli Armonia Noir SRL, OCPI Timiș le-a intabulat cu zâmbetul pe buze. De parcă n-ar fi știut nimic! Cu toate că pe fiecare certificat de atestare a edificării construcției, eliberat de Primăria Giroc, în beneficiul celor două entități comerciale arăbești, document obligatoriu și esențial la Cadastru, chenarul de la rubrica ”observațiile comisei” era, pur și simplu, plin cu observații. De genul: ”teren extravilan, îndreptarea categoriei de folosință a terenului, anularea certificatului de urbanism și a autorizației de construire…”. Degeaba!

Unde s-a ajuns, datorită erorilor umane ale OCPI Timiș? Păi, imobilele care au fost vândute cu cash, puține la număr, nu au întâmpinat nici o problemă căci, până la acest moment, nicio instituție nu s-a sinchisit să noteze în cartea funciară vreo chestiune juridică vizavi de acele terenuri și case. De cealaltă parte, toți cei care au dat avansuri pentru imobile și au dorit să închidă afacerea printr-un credit bancar, cel puțin cu SC Darin Best Residence SRL, au fost trimiși la plimbare, cu certificatul de atestare a edificării construcției în mână, încercuit cu roșu la rubrica …observații! Exact dreptunghiul pe care, din nou, OCPI Timiș nu l-a sesizat! Așa că, azi, oamenii vor banii de avans înapoi, iar Abu Namous Emad nu are de unde să-i scoată că, de bună credință, i-a băgat în casele pe care le-a construit pe terenul ”intravilan” al cooperatiștilor de la Giroc! Acum, a înțeles și dl. Arthur Ursu de la OCPI Timiș cum stă treaba?

Cutia milei!

Și al doilea apel la memoria colectivă este legat de un alt material apărut pe ”Vocea Timișului”, pe data de 8 noiembrie 2021, intitulat Interesele mafiote ale unor dezvoltatori imobiliari au transformat Primăria Giroc într-un butic de cinci stele”. Și, încă de pe atunci, am spus că abonații la lucrări publico-edilitare de pe raza comunei Giroc, care au cerut șpagă, în numele primarului Ionel Toma, în trei rânduri că atât putem proba  – de două ori câte 100.000 de euro, de la un om de afaceri român și unul italian, și alți 3000 de euro de la un ”amărât” care vinde termopane – sunt rugați să ia legătura cu procurorii Direcției Naționale Anticorupție. Probabil, protagoniștii au crezut că ne ținem de șotii și glume proaste.

Așa că azi, așa de weekend, începem foarte light și îi dăm înainte cu ”amărâtul” cu termopane, prelucrat și marcat strâns, ca la un meci de fotbal american, de un mic întreprinzător local din Giroc, pe numele său Florin Munteanu. Fost consilier local PSD, actualmente membru PNL. Imaginile spun totul, așa că atenție la tactică, persuasiune și lejeritatea dialogului, semn că nimic nu era ieșit din sfera normalului, când se emiteau pretenții financiare în numele edilului Ionel Toma.

Și, când se mai răcorește puțin atmosfera, ieșim și cu proba indubitabilă că omului de afaceri Sorin Davidean, dezvoltator imobiliar pe Giroc și patron al pizzeriilor ”Thalia” din Timișoara, prin intermediul omului său Ovidiu Măciucean, i s-a solicitat suma de 100.000 de euro șpagă (rețele apă-canal) în numele primarului PSD de către un mic ”meseriaș”.

Apropo de această ultimă combinație nefiscalizată, aduceți-vă aminte că, pe data de 28 noiembrie 2021, într-o altă investigație de presă, intitulată ”Preacredinciosul Ionel Toma, limbaj de mahala la adresa angajaților și a arhitectului-șef al județului Loredana Pălălău” v-am dezvăluit faptul că, după o absență de șase luni din motive medicale, a doua zi după ce s-a întors din Turcia de la tratament, primarul Ionel Toma i-a băgat în ședință, pe Zoom, pe toți angajații Primăriei Giroc unde, cu fiecare ocazie pe care a avut-o, i-a înfierat cu o mânie proletară atât pe Sorin Davidean, cât și pe Ovidiu Măciucean. E clară și asta, acum?

Cele mai citite articole în ultimele 48 de ore

Articole asemănătoare

Din aceeași categorie

Categorii Populare