Cele mai citite articole în ultima săptămână

Din aceeași categorie

Chetă cooperatistă! Dezvoltatorii imobiliari au pus la bătaie câte 10.000 de euro pentru voturile consilierilor locali care au înclinat balanța împotriva demiterii managementului ”Giroceana”

- Advertisement -
Și au și reușit! Doar că, din (ne)fericire, au fost și monitorizați de procurorii DNA Timișoara! Așa că, la finalul plenului de azi al Consiliului Local Giroc, care a avut un singur punct principal pe ordinea de zi, mai exact înlocuirea conducerii ”Giroceana”, votul combinatorilor politici a fost unul la egalitate: 7 la 7! Conform legislației, în lipsa unei majorități clare, Dacian Marinescu, ginerele primarului Ionel Toma, rămâne la butoanele entității de utilitate publică, societate pe care o conduce de mai bine de două decenii, încă din prima zi de la înființare. Exact după modelul socrului său care, sub stindardul PSD, se află la cârma administrației locale de peste 25 de ani!

Așadar, momentul zero, în care toți girocenii și chișozenii de bună-credință au avut o șansă unică de a participa, în carne și oase, la ședința publică de azi a Consiliului Local Giroc, a fost ratat cu brio. În schimb, Primăria comunei Giroc, acolo unde s-a ținut dezbaterea publică și s-a tranșat problema societății, a fost luată cu asalt de angajații de la ”Giroceana”, cum altfel, decât în semn de solidaritate cu managerul Dacian Marinescu. Demonstrație de forță, în toată regula, în stil PSD! Totuși, fără incidente sau tonuri ridicate, dar cu extrem de multe contre și vociferări de ambele părți! Cert e că finalul discuțiilor, așa cum bine au intuit și procurorii DNA, rezultatul nu putea fi decât unul previzibil. La fel cum a fost și jocul la off-side cu insolvența ”Giroceana”.

O decizie judiciară care, în mod cert, ar fi salvat întreaga comunitate locală de o debranșare totală de la utilitățile publice, furnizate de operatorul regional de apă și canal ”Aquatim”, societate care are de încasat de la ”Giroceana”, așa cum știe toată lumea, un debit de circa 3 milioane de euro. Și, mai mult decât orice, azi, situația este una absolut delicată și explozivă. În sensul că, dacă administrația locală nu va găsi soluții urgente de plată, comuna Giroc va fi debranșată de la utilități, în următoarele săptămâni, în plin val de caniculă. A zis-o, clar și fără menajamente, însuși Ilie Vlaicu, directorul general al ”Aquatim”! Și, așa cum știu și magistrații, cererea de insolvență, deși votată în Consiliul de Administrație al ”Giroceana”, nu a fost pusă în aplicare și nici dusă la îndeplinire!

În principal, din același motiv ca cel al rezultatului votului de azi din plenul Consiliului Local Giroc: și aici cooperativa imobiliară a umblat la corzi sensibile, în unele direcții, și a făcut oferte în câmp deschis, tot de 10.000 euro, la fel cum a licitat și pentru fiecare vot împotriva demiterii conducerii ”Giroceana”! Și sunt probe!

Semn că, indiferent de costuri, există un interes enorm pentru cooperatiști ca lucrurile să revină ”la normal”. Acum, că membrii cooperativei imobiliare de pe raza comunei Giroc trăiesc în filme artistice și își trag seva de pe Netflix și, mai nou, de pe Disney+, nu mai încape nicio îndoială. Altfel, în mod cert, n-ar vedea, ori de câte ori schimbă canalul tv, doar jurnaliști… în scaun cu rotile! Sau, în cel mai fericit caz, ”încărcați” cu 90 de zile de spitalizare, măcar pe terapie intensivă! Probe sunt și aici! Și o să vină și vremea lor, așa cum a venit și timpul ”fonotecii de aur”.

Jocuri de culise

Și, dacă tot suntem la capitolul surprize, pe orizontală, prin portavocea Simonei Ivuț, administratorul public al comunei Giroc, în urmă cu circa o săptămână, s-a dat sfoară în instituție că, pe data de 2 iulie 2022, după ultima zi legală de concediu medical, primarul Ionel Toma va reveni la lucru, în slujba comunității pe care o conduce, sub stindardul PSD, de mai bine de două decenii și jumătate. Adică, după 8 luni de zile de medicale, edilul va reintra în biroul său, proaspăt renovat!

Că, evident, Toma nu își poate exercita funcția publică de acasă și din fotoliu, nu de alta dar Primăria Giroc nu e în program de telemuncă. Și nici contractul individual, care stipulează că activitatea se desfășoară la locul de muncă al angajatorului, nu-i permite să presteze, în folosul comunității, de la adresa din buletin. Asta ca să știe și că cei care visează, din nou, că o să facă ture cu actele de semnat, în straițe de rafie, între Primăria Giroc și casa primarului, așa cum au mai făcut-o de câteva zeci de ori, atunci când, printre concediile medicale, Toma a revenit, chipurile, la lucru!

Adevărul e că acesta a fost planul de bătaie, doar că, între timp, asta ca să știe și cooperativa imobiliară de pe raza comunei Giroc, edilul Ionel Toma s-a sucit. Nu mai vine, la lucru, în formă fizică, în slujba comunității! Și nici nu mai semnează mare lucru! Practic, azi, edilul și-a întrerupt concediul medical, care ar fi expirat pe data de 2 iulie a.c, ca să dea o decizie administrativă. Și a și executat-o: dispoziția nr. 316 din 27 iunie 2022 prin care a decis delegarea de atribuțiuni, până pe data de 31 iulie a.c, către viceprimarul Dan Vârtosu, secretarul general al comunei Carmina Mateia și, evident către, administratorul public Simona Ivuț.

Mai mult, tot de la domiciliul său, Ionel Toma a emis și o notă internă, care anunță că în perioada 27 iunie – 31 iulie 2022, ”actele emise în domeniile nedelegate vor purta semnătura electronică a primarului comunei Giroc”. Așadar, telemuncă în folosul comunității, probabil, de la adresa din cartea de identitate! Nu a angajatorului, așa cum cere legea! Deci, e clar că ieșirea bruscă din hibernare a primarului Ionel Toma, chiar cu data de astăzi, a avut legătură directă cu plenul Consiliului Local Giroc, în care s-a tranșat viitorul managerial al ginerelui său. A fost pur și simplu un semnal transmis în eter! Ceea ce, până la urmă, e de apreciat!

Acum, că pesedistul Ionel Toma nu vrea să renunțe la mandatul de primar nici în ruptul capului, deși sănătatea, din păcate, nu-i mai permite să facă administrație publică, e decizia domniei sale. Una care obligatoriu trebuie respectată căci, spre deosebire de alții, edilul are în spate mii de voturi pe persoană fizică! Acum, că primarul ține morțiș să transforme comuna Giroc într-un soi de Las Fierbinți, ducând-o în zona ridicolului, asta e o altă discuție!

Și, adevărul e că, azi, nu s-ar fi ajuns aici dacă aleșii locali ar fi gândit independent și nu politic, în detrimentul unei comunități care riscă, oricând și de la o zi la alta, să fie debranșată de la serviciile publice de apă și canal. Sau să fi fost momiți, pe-nserat, cu zecile de mii de euro de tot soiul de dezvoltatori imobiliari, unii chiar siniștrii!

Dar n-a fost să fie căci, pe orizontală, PSD Timiș, prin liderii săi, a transmis consilierilor locali de la Giroc să se opună schimbării de management! Evident, pentru că altfel, indirect, ar fi recunoscut că administrația social-democrată nu a avut mână bună la gestionarea banului public de pe raza localității!

Un calcul cinic și fără niciun orizont! Și cu o rază scurtă de acțiune! Foarte scurtă, chiar! Căci rezultatele controlului fiscal, investigație proaspăt închisă de către inspectorii ANAF, chiar în urmă cu câteva zile, nu fac decât să certifice gaura neagră de la ”Giroceana” și care, așa cum spun surse din interiorul Fiscului, se va lăsa cu o plângere penală împotriva celor vinovați!

Apă la tot poporul!

Și asta nu e tot căci, în curând, la toate cele de mai sus, se va adăuga și analiza Camerei de Conturi Timiș care, numai într-o singură zi de muncă de teren pe raza comunei Giroc, a descoperit peste 21 de imobile, unele locuite de ani de zile, fără contracte de apă și canal. Plus, un agent comercial care-și umplea piscina, direct din hidrantul de pe domeniul public. Toate probate video, la pachet cu procese-verbale de constatare, alături de alte echipe mixte de control.

Așa că azi, auditorii publici sunt aproape convinși că datoria de circa 3 milioane de euro a ”Giroceana” către ”Aquatim”, debit care poate lăsa oricând o comunitate întreagă fără utilități, provine din ”furturi continue de apă”. Și Camera de Conturi Timiș o va demonstra, cu vârf și îndesat, așa cum o să vă lămuriți și din montajul video de la finalul materialului. Unul extrem de grăitor, confirmat între timp și de operatorul regional de apă și canal, ”Aquatim”. Și, la toate acestea, cu HCL sau fără HCL, vorba managerului Dacian Marinescu, se mai adaugă, o serie de imobile ”unifamiliale”, aflate în aceeași situație. Adică, legate la utilități, dar fără ceas de apă. De ani de zile!

Mai mult, deși pare incredibil, tot Camera de Conturi Timiș, așa cum a mai precizat și voceatimisului.ro, în urmă cu câteva luni de zile, a descoperit, pe lângă furturile masive de apă de pe raza comunei Giroc, și un alt fenomen care n-are nicio legătură cu o comunitate metropolitană, așa cum se vrea localitatea de la marginea Timișoarei: furtul de curent!

Practic, tot la o singură descindere în teren, auditorii au dat peste o serie întreagă de imobile, unele conectate ilegal la electricitate, direct la contorul căminului social din fosta unitate militară, altele legate, fără nicio jenă, la stâlpii de curent stradali. Oricum, în ambele situații, Primăria Giroc este cea care achită facturile de energie. Evident, din taxele locale! Exact ca și la apă și canal: din banii oamenilor corecți și de bun-simț!

Așa se întâmplă când, în ”interesul comunității”, așa cum a fost și votul de azi pe ”Giroceana”, unde lucrurile ar fi trebuit să fie extrem de transparente, tocmai datorită situației financiare delicate și a impactului social, consilierii locali decid ca votul să fie… secret! Asta ca să știe și girocenii! O demagogie pură, capitol la care Partidul Social Democrat este campion absolut! Că altă explicație a secretomaniei, dincolo de interesele cooperativei imobiliare de la marginea Timișoarei, nu există…

- Advertisement -
Tiberiu Kiss
Tiberiu Kiss
Întreaga responsabilitate a comentariilor lăsate de dumneavoastră vă aparține! Click aici-citeste condiţiile de utilizare ale site-ului www.voceatimisului.ro

10 COMENTARII

  1. Buna ziua,

    Dl. Vlad Marcu, citesc cu mult interes investigatiile dvs. Dar, imi pare ca dpdv al autoritatilor statului lucrurile taraganeaza. Credeti ca o sa scape cu basmaua curata ticalosii astia?

    Multumesc pt tot ce faceti!

    La Giroc sunt multe cuiburi de viespi…

  2. Felicitari jurnalistilor pentru investigatiile reusite!
    Daca apuci sa construiesti pe Giroc un imobil cu mai multe apartamente in calitate de gasca a cooperatistilor nu detii informatia ca poti sa te bransezi pe cont propriu la apa-canal cu acordul Primariei
    Cand vrei sa-ti faci bransamentul te duci la Giroceana si depui cerere de bransament pentru ca asa e normal ,dar daca te branseaza Giroceana iti sigileaza contorul platesti bransamentul si platesti dupa apartamentare 600 lei/apartament,la 50 de apartamente vine o suma de 30000 lei conform unui HCL emisa de Primaria Giroc
    Puiu Minda a gandit o strategie si a ordonat un HCL pentru cooperatisti la secret unde grupul functiona mai extins si nu se limita la cateva persoane,bravo lor ,asa au reusit sa fure apa cu contoare nesigilate si legal si sa fie absolviti de cei 600 lei/apartament
    Referitor la filmele de pe Netflix nu e nici un secret ca Puiu le rula si cu Boncu meditand la asasinarea lui Bota,doar se stie ca erau foarte buni amici si ca Puiu la sustinut pe Boncu cu bani dupa arestare,cu bani de fuga in Italia…etc,au fost ca fratii,nedespartiti
    Mirare e faptul ca asa un lider interlop periculos ca Puiu Minda se afla inca in libertate

  3. Marinescu este obligatoriu sa ramana pana se termina controalele. Asta ca sa raspunda el la toate intrebarile si pentru a fi ulterior, direct, la dispozitia procurorilor. Mimo se plictiseste si corect e sa ii tina de urat si Pascu si Marinescu. Insolventa poate sa vina dupa ce Camera de Conturi va stabilii intreg prejudiciul si evident vinovatii. Asta ca sa nu ascunda milionarii astia de mucava furtul in spatele insolventei. Asa ca decizia de ramanere a lui Marinescu e salutara. Si unde mai pui ca idiotii au dat si bani pentru asta!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole în ultimele 48 de ore