Încercarea moarte n-are! Primăria Timișoara vrea neapărat un studiu de fezabilitate și un proiect tehnic pentru o bandă rapidă spre Spitalul Județean, care oricum există

- Advertisement -
Idei puține și fixe! Și nu e prima dată când municipalitatea condusă de Dominic Fritz se dă de ceasul morții să plătească peste 80.000 euro unei firme, care să execute documentația tehnică pentru o bandă dedicată transportului public, dinspre centru înspre Spitalul Județean Timișoara. Practic, un studiu cu șină, care să bată în cuie o cale de urgență, așa cum spune și edilul, pentru o mai bună mobilitate a timișorenilor și o fluidizare a traficului.

Singura chestiune e că, de ani de zile, banda pentru transportul în comun există și nici probleme cu ambuteiajele nu sunt pe direcția Spitalului Județean Timișoara, cel puțin nu de la Podul Michelangelo.

Și prima încercare a administrației Dominic Fritz, tocmai pentru a atinge acest deziderat de mobilitate urbană, a avut loc în iulie 2021 când, după o săptămână de încălzire a atmosferei pe Facebook, Primăria Timișoara a scos la licitație caietul de sarcini „SF+PT Proiect pilot – bandă rapidă de transport public – Centru – Spitalul Județean”.

Chiar dacă licitația a plecat de la 400.000 de lei cu tot cu TVA, echivalentul a puțin peste 81.000 de euro, până în 19 august 2021, care a fost ultima zi de depunere a ofertelor, niciun agent comercial nu a achiesat la viziunea useristă de mobilitate urbană a noii administrații timișorene.

Nici în zi de azi, nu e foarte clar de ce nicio entitate nu a fost curioasă să intre în hora municipalității! În mod cert, de vină nu au fost timpii de predare pentru studiul de fezabilitate și proiectul tehnic și nici complexitatea proiectului. Cu atât mai puțin suma pusă la bătaie!

Și apropo de banii alocați pentru mobilitatea urbană de pe traseul Centru – Spital Județean Timișoara, așa cum rezultă din documente, încă de la bun început s-a spus că cifra este exagerată, în comparație cu alte lucrări, mult mai complexe din punct de vedere tehnic, pe care municipalitatea le-a derulat de-a lungul timpului: SF+PT+DE la ”Pasajul Jiul” – 68.000 RON, SF+PT+DE la ”Pasaj Popa Șapcă” – 68.000 RON, DALI+PT la ”Reabilitare Pod Mihai Viteazul” – 44.000 RON și SF+PT+DE la ”Pasaj inferior Solventul” – 68.000 RON. Altfel spus, sume de 6 până la 9 ori mai mici!

Adevărul e că există și un document care confirmă că sumele alocate sunt nejustificate. De fapt, a existat, până la un moment dat pentru că în clipa în care a apărut observația scriptică, semnată și asumată – ”Nu se justifică investiția în momentul de față deoarece pe acest tronson nu este aglomerat traficul, iar valorile prevăzute sunt exagerat de mari. Străzile de pe acest tronson sunt în garanție” – hârtia s-a oprit, brusc, pe circuitul firesc al documentelor administrative.

Mai mult, adresa a fost reprintată (SC2021 – 18270 din 30 iunie 2021), ”negativistul” a fost scos din ecuație și scurtcircuitat (director general Culiță Chiș), astfel încât, așa cum rezultă din referatul de necesitate și oportunitate, acesta a ajuns să fie semnat, în locul managementului tehnic, de un șef de serviciu și unul de birou.

Irelevant pentru că, în următoarele săptămâni, banda de urgență Centru – Spitalul Județean va fi din nou pusă pe tapet. Adică, reîncălzită, coafată și scoasă la lumina zilei căci, încă de anul trecut, reprezentații PMT au spus-o cu subiect și predicat că licitația va fi reluată, după ce documentația va fi revizuită, ”dar nu se renunță la proiect”.

Adevărul e că nici acum nu e foarte clară încăpățânarea cu care administrația dorește o expertiză tehnică pentru infrastructura stradală Centru – Județean, în condițiile în care șoseaua, de la Poșta Mare până la unitatea sanitară, a fost modernizată în anul 2019. Plus că pe str. Cluj există deja o bandă dedicată transportului în comun, autospecialelor și mașinilor de taxi, care pornește de la Pasajul Michelangelo și merge până la intersecția cu Calea Martirilor.

Cele mai citite articole în ultimele 48 de ore

Amatorism acut! Primarul Dominic Fritz, nici măcar erou de benzi desenate

Să ne aducem aminte, cu plăcere, când omul de...

Șeful Postului de Poliție din comuna Moșnița Nouă, pieton din cauza alcoolului

În data 6 octombrie 2023, în jurul orei 05:00,...

Deputatul Ben Oni Ardelean, consilier onorific al prim-ministrului Florin Cîțu

Dintr-un foc, azi, încă prim-ministrul României, liberalul Florin Cîțu,...

Articole asemănătoare

Din aceeași categorie

Categorii Populare