Game over! Autoritățile statului confirmă că Primăria Giroc a devenit o autoservire la care avea acces doar cooperativa imobiliară

- Advertisement -
Toate instituțiile de forță ale statului român au dat năvală, în ultimele săptămâni, în măruntaiele corupte ale administrației publice de pe raza comunei Giroc, localitate condusă de peste 25 de ani de către primarul PSD Ionel Toma. Și autoritățile nu au făcut altceva decât să confirme, ad-literam și la virgulă, toate dezvăluirile de până acum ale voceatimisului.ro, investigații de presă care au scos la suprafață tot putregaiul, toate ilegalitățile și întreaga tovărășie dintre funcționarii publici locali și cooperativa imobiliară de la marginea Timișoarei, entitate obscură și paralelă care a primit tot ce a cerut și cum a vrut, fără nicio noimă juridică sau legală.

De departe, așa cum rezultă dintr-o serie de documente de dată recentă, care poartă antet de siguranță națională, principalii beneficiari ai ”corupției generalizate – cu mici excepții – din rândul administrației locale”, care au reușit performanța de a transforma Primăria Giroc într-un soi de autoservire, dispusă să livreze, în orice condiții, servicii și produse urbanistice ilegale contra cost sau pe ”prăjiturici”, sunt Ionel Dan Pascu, zis Puiu Minda, iordanianul Mueen Al Shawish, cunoscut sub numele de Mimo și sirianul Nidal Cheikh Asad. Exact așa cum i-a creionat și voceatimisului.ro, în ultimele opt luni! Un clasament cu un podium… la milimetru!

Dacă Nidal Cheikh Asad și acoliții săi au știut să-și vadă de treabă, adoptând poziția inteligentă a struțului, de cealaltă parte, Puiu Minda, cel mai mare combinator de produse urbanistice de pe raza comunei Giroc, și iordanianul Mimo, în calitate de unic intermediar al dezvoltatorilor imobiliari din comunitatea arabă, au mizat pe comportamentele unor lideri de galerii de fotbal: au înjurat, au transmis mesaje subliminale și au amenințat, chiar și cu corecții fizice, cât a fost ziua de lungă. Pe toată lumea, fără nicio excepție și cu toată disperarea, de la jurnaliști la funcționari publici și invers! Probele sunt elocvente, căci suntem în posesia convorbirilor telefonice, a mesajelor de tip SMS sau whatsapp și chiar și două bucăți de peliculă audio-video.

Un lucru e cert și asta se vede cu ochiul liber! În ultima lună, lațul s-a strâns în jurul administrației publice locale din Giroc, exact ca o menghină, iar pentru toți inițiații sistemului, desanturile instituțiilor de forță ale statului român din ultimele zile, în cloaca de la marginea Timișoarei, spune ceva. Mai exact, că ancheta Direcției Naționale Anticorupție e gata! Și că toate probele în cazul cooperativei imobiliare au fost strânse cu migală, la fel cum și-au atins scopul atât interceptările telefonice cât și filajul tehnic-operativ, întreprinse pe mandate judecătorești la Legea Siguranței Naționale.

Așadar, este evident că toată vânzoleala din ultimele săptămâni de pe coridoarele Primăriei Giroc, în care instituțiile de control s-au călcat pe picioare, nu reprezintă altceva decât mici… reglaje de acorduri fine. Cu atât mai mult cu cât, în urmă cu puțin timp, ”colaboratorul principal” al cooperativei imobiliare de pe raza comunei Giroc a fost identificat și neutralizat, după o operațiune ca la carte, așa cum vă veți convinge în perioada imediat următoare. Așa că, azi, combinatorii din Giroc sunt în plop și plopul e în aer căci confirmările din partea autorităților de control, așa cum a prezentat și a detaliat voceatimisului.ro de-a lungul timpului, curg cu nemiluita. Fără număr!

Pase în adâncime

Și prima instituție publică care a răspuns la apelul de seară al Inspectoratului de Stat în Construcții Timiș, referitor la anularea unor autorizații de construcții din perimetrul magazinului Lidl din Giroc, cartier dezvoltat de iordanianul Mueen Al Shawish și sirianul Nidal Cheikh Asad cu ajutorul nemijlocit al combinatorului Ionel Dan Pascu, a fost Prefectura Timiș. Vă reamintim doar că pe data de 7 februarie 2022, ISC, după ce a constatat încălcarea Codului Civil, a cerut prefectului de Timiș, Mihai Ritivoiu, să aplice legea în El Dorado-ul de la Giroc: ”În conformitate cu prevederile art.12 din Legea 50/1991, privind autorizarea executării lucrărilor de construire, autorizațiile de construire sau de desființare, emise cu încălcarea procedurilor legale, pot fi anulate de către instanțele de contencios administrative, potrivit legii, ca urmare a introducerii acțiunii de către prefect…”.

Evident, solicitarea Inspectoratului de Stat în Construcții Timiș nu face decât să confirme suspiciunile și constatările Camerei de Conturi și concluziile arhitectului-șef al Consiliului Județean Timiș, Loredana Pălălău. Mai exact, că nimic nu a fost respectat din ceea ce a fost vizat pentru legalitate și spre neschimbare în cazul dezvoltării cartierului de blocuri din perimetrul magazinului Lidl-Giroc! Practic, că planșele arhitecturale nu au nimic de a face cu realitatea din teren! În plus, mai presus de orice, concluziile raportului adeveresc și întăresc dezvăluirile prezentat și de voceatimisului.ro. Și anume că proiectul imobiliar dezvoltat, creionat și gândit de Al Shawish și Cheikh Asad, cu concursul administrației publice locale și a întâiului intermediar de produse urbanistice, Puiu Minda, nu este altceva decât o glumă proastă.

Drept pentru care, într-un răspuns înaintat voceatimisului.ro, la o solicitare în baza Legii 544 din 2001 privind accesul la informațiile de interes public, Prefectura Timiș confirmă, negru pe alb, că după data de 18 martie a.c, când va expira perioada de contestații a Primăriei Giroc, privind procesul-verbal de control al ISC Timiș, ”…se va face aplicarea prevederilor art. 12 din Legea 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construire”. Adică, instituția prefectului va ataca în contenciosul administrativ și va cere judecătorilor anularea autorizațiilor de construire pentru unele ansambluri imobiliare din zona magazinului Lidl-Giroc, la solicitarea ISC Timiș și cu confirmările celor de la Camera de Conturi și de la biroul arhitectului-șef din CJT, Loredana Pălălău.

Cert e că, așa cum a informat voceatimisului.ro, Prefectura Timiș nu e la prima bătălie de acest gen. Pe data de 17 februarie a.c., autoritatea publică, la solicitarea Direcției pentru Cultură Timiș, a avut câștig de cauză, tot în contenciosul administrativ, reușind să anuleze autorizația de construire nr. 542 din 10 octombrie 2019, emisă pentru SC PWA Giroc Construct SRL, firmă care se află în siajul celui mai mare combinator de produse urbanistice de pe raza localității de la marginea Timișoarei, Ionel Dan Pascu. Dovadă în acest sens stă Hotărârea nr. 157 din 17 februarie 2022 a Tribunalului Timiș care a decis anularea autorizației pentru imobilul de pe strada Trandafirilor, clădire aflată în zona de protecție istorică a comunei Giroc. Și l-a făcut pe Puiu Minda bun de plată și bun de dărâmat un întreg nivel, deja construit, atâta timp cât imobilul, situat chiar vizavi de administrația locală, nu poate fi mai înalt decât un P+2. Nu pod, nu mansardă, nu etaj retras! Adică, o gaură de vreo 100.000 euro în casa de marcat a fitofagului Ionel Dan Pascu!

Operațiunea ”Monstrul”

Și problemele pentru cooperativa imobiliară de pe raza comunei Giroc, nu s-au oprit aici, doar la anularea unor autorizații de construire din zona Lidl sau din cea de protecție istorică a localității, așa cum este cazul blocului de locuințe de pe strada Trandafirilor nr. 51. Problemele mari abia acum vin căci, în ceasul al doisprezecelea, după presiuni mediatice și instituționale, Inspectoratul de Poliție Timiș ”a degivrat”, în mare grabă, coperțile dosarului penal care are legătură cu sesizarea făcută de Oficiul Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor pe numele lui Ionel Dan Pascu. Fix acolo unde restituirile de împrumut și cash-ul de sute de mii de euro zburdau printre membrii cooperativei imobiliare, așa cum, în repetate rânduri, a informat și voceatimișului.ro. Atât am repetat, până ne-am trezit într-un dosar penal, în REM (autor necunoscut), chipurile, pentru divulgarea de informații nedestinate publicității, când de fapt ”joaca” nu a fost altceva decât o vânătoare disperată de ”cârtițe”. N-a ținut! Dosar închis!

Azi, IPJ Timiș a revenit la sentimente ceva mai bune și, cu sula-n coaste, a cerut Primăriei Giroc, în vederea definitivării dosarului penal privind sesizările ONPCSB, să-i pună la dispoziție, în fotocopie, autorizațiile de construire și anexele care au fost emise pe numele societății coordonate de Puiu Minda, recte SC PMA Imob Giroc SRL. Plus, toată documentația care a stat la baza intabulărilor, rezultate din autorizațiile de construire emise pe societatea de mai sus. O muncă titanică pentru angajații Primăriei Giroc!

Și nu sunt singurele măsuri luate împotriva cooperativei imobiliare de pe raza comunei Giroc. La rândul său, ISC a reluat controlul, pe normativele cerute de Camera de Conturi Timiș, și a început să purice o serie de alte autorizații de construire emise pe numele lui Ionel Dan Pascu, iordanianului Mueen Al Shawish și sirianului Nidal Cheikh Asad. La pachet cu tot ce înseamnă societăți comerciale afiliate și cerc relațional, atent creionate de instituțiile cu atribuțiuni în domeniul siguranței naționale. Cert e că astăzi sunt verificate la mână și împerecheate o serie de adeverințe care au legătură cu intravilanul sau extravilanul localității acolo unde, peste noapte și la mica înțelegere, au apărut construcții rezidențiale.

Pe de altă parte, inspectorii ANAF rad tot ce le cade în mână despre cooperativa imobiliară de pe raza comunei Giroc, în colaborare cu o serie de instituții bancare: de la firme până la persoane fizice autorizate, implicate în tranzacții funciare și în construcții de ansambluri imobiliare pe raza comunei de la marginea Timișoarei. La comun, români și arabi! Concluziile, așa cum estimează finanțiștii, vor fi dintre cele mai cele mai dinamice și, mai mult ca sigur, vor face ca era glaciară să pară o mica glumă…

Cele mai citite articole în ultimele 48 de ore

Articole asemănătoare

spot_imgspot_img

Din aceeași categorie

Categorii Populare

spot_imgspot_img