Cele mai citite articole în ultima săptămână

Din aceeași categorie

Toma Excentricul! Giroc, comuna în care vilele sunt autorizate ca anexe agricole și alimentate electric prin canalele ANIF

- Advertisement -
A înnebunit lupu’! Sunt unii care ne ceartă și ne dojenesc, că nu investigăm faptele de arme ale fostului șef de la Poliția Rutiere Timișoara, Dan Sgură. Actualmente, paznic-șef al comunei Giroc și ”bodyguard” al primarului Ionel Toma. Ba chiar ne acuză că avem blat cu fostul angajat al MAI, de-l ocolim. Deși ”denunțătorii” înșiși au transpirații reci, când vine vorba să-i pronunțe numele fostului polițist, chiar dacă, în compuneri, îl descriu pe Sgură mai ceva ca pe exponatele de la muzeul de antropologie ”Grigore Antipa”. Dar, plini de curaj, îi dau doar inițialele: SD.

Mai sunt unii, tot în localitatea de la marginea Timișoarei, care au probleme cu patronul de la restaurantul DAF din Giroc. Și tot pe noi ne acuză, că bem și mâncăm pe gratis, că de aia nu ne atingem, nici măcar de gardul celebrului local. Alții au reglări de conturi cu cămătari sau cu traficanți de țigări care, ca să-și albească banii, investesc în proiecte imobiliare (i)legale. Și o altă categorie, care are lupte cu familia prof. dr. Lazăr Fulger, șeful Colegiului Medicilor Timișoara, care dezvoltă zone rezidențiale, driblând legea. De Cascadorii Râsului! Dacă n-o fi de plâns!

Arhitectul-șef al Girocului, Florin Roman, e și el supărat. Nu că l-am prins cu rața-n gură, cu bani în buzunar și călare pe un Lamborghini Aventador Roaster SVJ, în valoare de vreo 500.000 euro, plus TVA. Da’ de unde! Omul e mâhnit că nu ne atingem, nici măcar cu o floare, de colega domniei sale, arhitect Cristina Babescu și nici de ”extensia” acesteia, Cristian Fedor. Angajată a Primăriei Giroc care, când a simțit că vine valul, a dat ”la revedere” și și-a cerut suspendarea, pe perioadă nelimitată, a contractului de muncă. Și viceprimarul liberal, Dan Vîrtosu, dezvoltator și el, i-a acceptat decizia, pe loc.

E de la sine înțeles că Florin Roman nu s-a mulțumit doar cu o simplă mențiune a numelui de Babescu, doar așa în treacăt, într-un oarecare context. Să stea liniștit regele mașinilor de (ultra)lux: nominalizarea frumoasei arhitecte, chiar în al doilea episod din serialul de succes ”Giroc – La vita e bella”, nu a fost deloc întâmplătoare. Chiar deloc! Și da, stăpânul urbanismului din localitatea de la marginea Timișoarei, are perfecta dreptate când spune că nu e singurul de la etajul întâi al clădirii de pe strada Semenic nr 54, care învârte proiecte și autorizații pe diverse ”bidoane”. Să stea flexat, Roman! Toate la vremea lor sau pas cu pas, așa cum îi place doamnei Cristina Babescu.

Cât despre restul cooperativei imobiliare de producție de pe raza comunei Giroc, zilieri care-și duceau veacul prin fața instituției publice sau pe coridoare, în numele lobby-ului fără factură, avem un singur lucru de spus: s-a închis buticul! Singurul regret pe care-l avem – și acum, chiar pe bune! – e că toate cifrele, combinațiile și datele certe, pe care voceatimisului.ro le-a publicat, în ultimele zile, i-au făcut rău, la inimă, primarului Ionel Toma. Nu de alta, dar edilul pesedist a realizat, după lecturare, că nu era la curent chiar cu toate învârtelile ”trupei de șoc”. Din cinci, poate doar cu una! Deci, dă cu minus, ca la matematică!

Drumul spre victorie

Și azi vom vorbi despre un mini cartier de case, în plină dezvoltare urbanistică, de la marginea comunei Giroc, chiar la intersecția străzilor Dunărea și Apicultorilor. Construcții de vile, pe o carte funciară de ”teren arabil extravilan”, fără niciun PUZ dar pentru care instituția publică, condusă de Ionel Toma și girată arhitectural de Florin Roman, a eliberat autorizații de construcții pentru ”anexe exploatații agricole”. În realitate, însă, ”grajdurile” sunt vile cu etaj, împrejmuite cu gard și beneficiază de tot confortul urban și toate utilitățile.

Ba mai mult, ca să fie și mai simplu, deși știa că e ilegal, Primăria Giroc le-a făcut oamenilor, care locuiesc în mini cartierul de pe strada Dunărea, și câteva podețe, chiar printr-un canal care aparține celor de la Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare Timiș, punând la bătaie utilajele societății din subordine, ”Giroceana”. Și, chiar dacă pare incredibil, tot pe proprietatea celor de la ANIF, fără niciun consimțământ, nici măcar verbal, s-au tras și cablurile mari de curent, menite să alimenteze cu electricitate zona de ”anexe exploatații agricole”. Totul la mica înțelegere!

De exemplu, pe una dintre cărțile funciare, recte nr. 404630, apar intabulate două construcții, P+M, sub denumirea de ”clădire fermă”, doar că, în realitate, sunt case, în toată regula. Pe CF nr. 409953, din același cartier, situat la intersecția străzilor Dunărea și Apicultorilor de pe raza administrative-teritorială a comunei Giroc, apare mențiunea că proprietatea e sub incidența Legii 17 din 2014, privind măsuri de reglementare a vânzării terenurilor agricole. La fel și pe cărțile funciare nr.  411287, 403017 și 402937: teren arabil, anexe exploatații agricole!

Cert e că locuitorii din zonă s-au plâns autorităților statului și au încercat, din răsputeri, să corecteze situația, încă din fază incipientă. Dar nu au avut cu cine căci toate instituțiile, deși au dat dreptate petiționarilor, s-au mulțumit doar să constate realitatea, fără să facă nimic în plus. De exemplu, Inspectoratul Județean în Construcții Timiș confirm, printr-o adresă, că vilele au fost construite, pe terenuri extravilane, sub umbrela unui ”anexe la exploatație agricolă, P+M”. Practic, așa cum arată și documentul, ”imobile cu funcțiunea de construcții agricole”.

Basme de Grimm

Până și ANIF confirmă că: ”În urma verificărilor în teren, s-a constatat că pe canalul CCEI, aflat în administrarea noastră și situat la intersecția străzilor Dunărea și Apicultorilor din comuna Giroc, s-au executat trei podețe tubulare, fără a avea acordul. S-a luat legătura cu Primăria Giroc pentru a ne acorda sprijin în depistarea cetățenilor care au executat podețele peste acest canal și care au încălcat legea nr 138/2004”. Bine, de fapt legea a fost încălcată, nu de cetățeni, ci chiar de administrația locală care, în beneficiul dezvoltatorilor, a executat cele trei lucrări de (sub)traversare a canalului ANIF, fără niciun stres sau vreo aprobare.

Și atât si-au pasat autoritățile statului responsabilitățile până când, conform articolului 31 din Legea 50/1991, așa cum recunoaște și Inspectoratul de Stat în Construcții, dreptul de a mai constata contravenții, în cazul ”anexelor de exploatație agricolă”, s-a prescris! Mai mult, pe data de 2 iunie 2021, până și Prefectura Timiș, sub semnătura useristului Zoltan Nemeth, constată anomaliile urbanistice de pe raza de competență a Primăriei Giroc: ”Ca urmare a identificării proprietarilor de parcele, au fost transmise somații cu privire la executarea podețelor, pentru accesul la terenuri, fără aviz ANIF”.

De departe, așa cum rezultă dintr-o înregistrare, în care se vorbește despre construcția unui număr de 5 case, ridicate ilegal, la intersecția străzilor Dunărea cu Apicultorilor, în extravilan și pe teren arabil, în baza unor autorizații emise de Primăria Giroc pentru ”anexe exploatație agricolă”, primarul Ionel Toma se recunoaște învins și total depășit de situația urbanistică a localității pe care o conduce de mai bine de 24 de ani: ”Nu poți să fii atât de exigent. Sistemul nu funcționează, așa. Nu poți să ai așteptări că toți oamenii sunt educați. Cine să-i educe? Cine să le dea amenzi? Pe cei de la urbanism, nu-i mai interesează nimic, Nu-i mai pot stăpâni! Sper să fie bine, deși nu cred. Am stabilit cu proprietarii că o să scoată podețele ilegale…”.

Fără-ndoială, afirmațiile primarului Ionel Toma sunt, cel puțin, stupefiante. Dacă într-o chestiune de genul vilelor, sub acoperirea unor ”anexe agricole”, edilul pesesdist are o astfel de atitudine dezarmantă, logic, nu e greu de imaginat cam care ar fi reacția pesedistului Toma la auzul unor mari ilegalități, în cazul rechinilor imobiliari, care-și duc veacul pe raza comunei? Cu siguranță, mult mai împăciuitoare căci, vorba primarului comunei Giroc: SISTEMUL NU FUNCȚIONEAZĂ, AȘA!

- Advertisement -
Tiberiu Kiss
Tiberiu Kiss
Întreaga responsabilitate a comentariilor lăsate de dumneavoastră vă aparține! Click aici-citeste condiţiile de utilizare ale site-ului www.voceatimisului.ro

3 COMENTARII

  1. Ar fi interesant de verificat cum s-a obtinut autorizatia de constructie pentru blocurile Sky City Residence de pe strada Bucegi din Chisoda. Sunt curios daca respecta ceva din certificatul de urbanism.

  2. Cat de curand ca prea se cred zei.Daca Isc ar cauta ce ii in Primaria Giroc si ar divulga toate ilegalitatile ar pleca din primarie toti cu autocarul la DNA

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole în ultimele 48 de ore