Bombă! Inspectoratul de Stat în Construcții a cerut Prefecturii Timiș să demareze procedura de anulare a autorizațiilor de construire din perimetrul Lidl-Giroc

- Advertisement -
Și acum începe balul! Căci, spre deosebire de Inspectoratul de Poliție Timiș care, de ani de zile, stă sub fund cu sesizările Oficiului Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor, în ceea ce-l privește pe Ionel Dan Pascu (Puiu Minda), capul cooperativei imobiliare de pe raza comunei Giroc, cei de la Inspectoratul de Stat în Construcții Timiș au demonstrat că, dacă se vrea și nu există interese oculte, nimic nu e imposibil. Cu atât mai mult cu cât vorbim despre interesul statului român!

Așa că, încă din primele rânduri, felicitările noastre merg către directorul ISC Timiș Vergina Popescu și, evident, către colegii domniei sale care, în nici patru luni calendaristice, au reușit să ducă la bun sfârșit un control complex și plin de (ne)cunoscute, toate legate de cartierul rezidențial care a fost dezvoltat în zona magazinului Lidl din Giroc de către iordanianul Mueen Al Shawish și sirianul Nidal Cheikh Asad, ambii parteneri de nădejde ai profesorului Puiu Minda. Și nu numai că ISC Timiș a constatat ilegalitățile urbanistice, pe care voceatimisului.ro le-a semnalat în repetate rânduri, ci a mers cu demersul legal, până la capăt, exact așa cum scrie la carte! Respect și considerație!

Și procesul-verbal de control al Inspectoratului de Stat în Construcții Timiș (ISC) nu face decât să confirme suspiciunile Camerei de Conturi și concluziile arhitectului-șef al Consiliului Județean Timiș, Loredana Pălălău. Mai exact, că nimic nu a fost respectat din ceea ce a fost vizat pentru legalitate și spre neschimbare! Practic, că planșele arhitecturale nu au nimic de a face cu realitatea din teren! În plus, mai presus de orice, concluziile raportului adeveresc și întăresc dezvăluirile din voceatimisului.ro. Și anume că proiectul imobiliar dezvoltat, creionat și gândit de Al Shawish și Cheikh Asad, cu concursul administrației publice locale și a întâiului intermediar de produse urbanistice, Puiu Minda, nu este altceva decât o glumă proastă.

Atât de proastă încât, așa cum sesiza și ISC Timiș, în timpul controlului, subordonații Verginei Popescu nu au avut parte de niciun document important pe care l-au solicitat din direcția Primăriei Giroc, în ceea ce privește cartierul rezidențial din zona magazinului Lidl. Și experții în construcții nu au avut acces, nu pentru că cineva le-ar fi îngrădit permisiunea ci pur și simplu pentru că proiectul imobiliar, împreună cu avizele, s-au pierdut! De negăsit! De aici și amenda de 3.000 RON pe care administrația lui Ionel Toma a primit-o din partea ISC Timiș. Plus, zeci de mențiuni, pe fiecare pagină a procesului-verbal de control: nu s-a prezentat documentul solicitat în timpul verificărilor!

Fente de cooperatiști

Așadar, în spiritul celor constatate și menționate în procesul-verbal de control, pe data de 7 februarie 2022, Inspectoratul de Stat în Construcții Timiș, condus de Vergina Popescu, a trecut la pasul următor. Mai exact, l-a sesizat pe prefectul de Timiș, Mihai Ritivoiu, învederându-i că: ”În conformitate cu prevederile art.12 din Legea 50/1991, privind autorizarea executării lucrărilor de construire, autorizațiile de construire sau de desființare, emise cu încălcarea procedurilor legale, pot fi anulate de către instanțele de contencios administrative, potrivit legii, ca urmare a introducerii acțiunii de către prefect…”. Așadar, punerea în aplicare a legii, privind El Dorado-ul din comuna Giroc, administrată de un primarul PSD Ionel Toma, este la mâna prefectului PSD Mihai Ritivoiu.

În aceeași adresă de înaintare către Prefectura Timiș a procesului-verbal de control, verificări înregistrate la ISC Timiș cu nr. 493 din 20 ianuarie 2022 și la Primăria Giroc cu nr. 2698 din aceeași data, prefectul Mihai Ritivoiu a fost informat, pe scurt, cu neconformitățile constatate la emiterea autorizației de construire nr. 207 din 24 aprilie 2018 pentru ”construire ansamblu locuințe D+P+4E+Er”, pe amplasamentul din Cartea Funciară nr. 414625 din comuna Giroc – Timiș. Exact proiectul imobiliar din perimetrul magazinului Lidl din Giroc, documentele care arată că beneficiarii dezvoltării imobiliare și proprietarii terenului au fost, în cote părți egale, atât iordanianul Mueen Al Shawish și soția acestuia Angela Ștefan cât și sirianul Nidal Cheick Asad, alături de consoarta sa, Andrea-Evelyn Fazekas. Practic, un proiect care, până la aprobare, a fost trântit de patru ori de către Consiliul Local Giroc, până în momentul în care protagoniștii și combinagiii au căzut la pace!

Și se vede foarte clar că PUZ-ul lui Mueen Al Shawish și a lui Nidal Cheick Asad, în suprafață de 88.892 mp, a trecut abia a cincea oară, grație Hotărârii Consiliului Local nr. 191 din 12  decembrie 2017. Exact în aceeași formă ca la început, fără alte modificări, care să justifice schimbarea de optică în votul consilierilor locali de la acea vreme! Și manevra are și o explicație, una penală, așa cum rezultă din mărturia-denunț a principalului protagonist, Mueen Al Shawish (Mimo), suprinsă într-o înregistrare video: ”Mie mi-a zis (n.n – Puiu Minda), în fața lui Toma, că el m-a blocat cu PUZ-ul (n.n – cel de la Lidl). În biroul primarului. Exact asa a zis: <Eu am dat ordin la primarul să nu-ți aprobează PUZ-ul>. În momentul ala, Toma s-a făcut fața lui albastră. A zis <Dar nu e așa, Puiu>. El a urlat: <Ba da, așa e>! După care primarul a tăcut. A pus capul jos…”.

Una peste alta, în aceeași peliculă, iordanianul mai spune că ”metoda capac”, practic jocul de rol dintre primarul Ionel Toma și intermediarul unic de produse urbanistice din administrația giroceană, Puiu Minda, l-ar fi costat”…două parcele și bani”. Și baza de date a Oficiului Județean de Cadastru și Publicitate Imobiliară Timiș certifică faptul că, aici, Mimo nu a mințit când a vorbit despre darurile în natură către membrii cooperativei imobiliare căci arhivele au identificat, intabulate pe numele SC PMA Giroc Imob SRL, societate care aparține lui Puiu Minda, fix două parcele 414417 și 414418, fiecare în suprafață de 589 mp, ambele desprinse din PUZ-ul iordanianului Al Shawish și sirianului Cheik Asad.

Singura diferență e că, cel puțin scriptic și până ce IPJ Timiș nu finalizează cercetările privind suspiciunile de spălare de bani pe numele lui Puiu Minda și a acoliților săi, cele două parcele, cu blocuri deja pe ele, unele dintre apartamente fiind, între timp, înstrăinate în favoarea unor terți, începând cu luna noiembrie 2021, apar ca fiind vândute către societatea lui Puiu Minda, având în spate două contracte de vânzare-cumpărare. Așadar, cade în sarcina IPJ Timiș să demonstreze dacă între cooperatiști au fost sau nu tranzacții imobiliare simulate, acoperite de ”contracte de împrumut” între persoane fizice, așa cum suspicionează experții de la ”Spălarea Banilor

Întoarcerea regelui

Revenind la Inspectoratul de Stat în Construcții, se știe, deja, că pe PUZ-ul dezvoltat de iordanianul Mueen Al Swahish și sirianul Nidal Cheik Asad, Primăria Giroc, sub bagheta magică a primarului Ionel Toma și sub îndrumarea profesorului de sport Puiu Minda, a eliberat nici mai mult nici mai puțin de 51 de autorizații de construire de blocuri pe numeleAngela Ștefan (3), SC Kantara Building SRL (2), SC Sinol Building SRL (2),  SC AB Oasis Construct SRL (2), SC Golden House Residance SRL (2), SC Casa Ambient SRL, SC Ecosysteme SRL (8), ASD Building Developement SRL (21), Mimo Rezidence SRL (4), SC MTI Building Construct SRL, SC Asaad Building Project 2019 SRL (3), SC Al&Romaya Logistic SRL (2) și SC Mimo Investement Group SRL.

Și Oficiul Registrului Comerțului Timiș e foarte clar și extrem de limpede când vine vorba despre acționarii societăților comerciale de mai sus: 95% sunt afiliați, sub o formă sau alta, familiilor Al Shawish și Cheik Asad. Deci, un mega-biznis în familie care, cu ajutorul echipei Toma-Minda, a beneficiat de autorizații de construire, emise la foc automat, unele chiar în aceeași zi cu depunerea la registratura Primăriei Giroc. Totul pe documente și pe probe clare! Că ulterior, nimic nu s-a mai respectat, este și asta o certitudine și acest lucru rezidă din concluziile scrise ale Loredanei Pălălău, arhitect-șef al CJ Timiș: ”se constată modificări substanțiale ale geometriei parcelelor, în raport cu propunerea de lotizare, avizată în PUZ, prin acțiuni de comasare”, ”operațiuni interzise”, ”în zona de servicii au fost edificate clădiri de locuit în sistem colectiv în loc de birouri”, ”nu conține informațiile privind necesitatea obținerii avizului CFR, parcela fiind parțial în faza de protecție”. Un haos generalizat, dincolo de suprafețele locative, extinse mult peste limitele hârtiilor!

Și nimeni din Primăria Giroc nu a zis nimic, totul funcționând într-o simbioză profundă între administrația publică și mediul de afaceri privat! Exact ca intr-o cooperativă! Chiar dacă pe avizul de oportunitate al PUZ-ului, eliberat pe numele celor doi arabi de către CJ Timiș, e scris negru pe alb: ”nu se permite dezmembrarea sau unificarea parcelelor rezultate prin prevederile prezentului PUZ”. Cert e că PUZ-ul a fost făcut ferfelițe, printr-o serie de unificări și dezmembrări ulterioare, ceea ce nu face decât să definească scopul real și inițial al operațiunilor cadastrale: dezvoltarea în forță și dincolo de lege pentru un număr de ZECE imobile!

Asta e și motivația pentru care, azi, Inspectoratul de Stat în Construcții Timiș a cerut prefectului PSD Mihai Ritivoiu să aplice legea, până la capăt, în haosul imobiliar din perimetrul magazinului Lidl – Giroc. Așa că dezvoltatorilor imobiliari, care se află cu sabia lui Damocles deasupra capului, nu le mai rămâne decât să le explice oamenilor, cumpărători de bună-credință și celor cu pre-contracte, mulți cu rate și ipoteci pe la bănci, de ce s-a ajuns în situația aceasta și, evident, care sunt riscurile pe viitor.

Și, mai presus decât orice, să-l invite pe primarul Ionel Toma, la fața locului, ca să dea soluțiile de ieșire din criză, dacă tot a lansat petarda, printre amenințări, că se întoarce la birou cu data de 1 martie a.c, chipurile, ca să facă ordine în parohie. Corect ar fi ca întâlnirea cu cetățenii să fie organizată în fața celor două blocuri dezvoltate de Puiu Minda, chiar pe parcele ”cumpărate” de la cooperatiștii Al Shawish și Cheik Asad, exact pe acelea pe care edilul a exersat ”capacul”, așa cum rezultă din probatoriul video, la înțelegere cu regele (ne)încoronat al combinațiilor imobiliare din localitatea de la marginea Timișoarei: Ionel Dan Pascu…

Cele mai citite articole în ultimele 48 de ore

Articole asemănătoare

Din aceeași categorie

Categorii Populare