Ca pe vremea comuniștilor! În timp ce timișorenii îngheață în case și în școli, primarul Dominic Fritz se luptă cu furtuna politică perfectă

- Advertisement -
Cu siguranță nu e niciun titlu de film! Sunt chiar vorbele primarului Timișoarei care, în lipsa agentului termic din caloriferele bănățenilor, a haosului din cadrul companiei municipale Colterm SA și a întârzierilor nepermise de pe șantierele de retehnologizare, a găsit un nou vinovat: furtuna perfectă din economia globală!

Până la un punct, Dominic Fritz are dreptate. Nu e vina edilului că prețul gazului a sărit, într-o singură săptămână, de la 550 la 833 lei MW/oră. După ce, de la începutul anului și până alaltăieri, costul gazului mai crescuse deja de 4 ori! Dar e culpa actualei administrații că nu s-a îngrijit ca investițiile municipalității, care privesc marile magistrale de rețele termice, să fie finalizate până la începerea noului an școlar și a sezonului rece.

Dincolo de lipsa fondurilor publice, a faptului că societatea Colterm SA este o gaură neagră și a unei amenzi de 21 milioane de euro, datorată neachiziționării certificatelor verzi, Primăria Timișoara era obligată să vină cu soluții, astfel încât, azi, școlile și spitalele să beneficieze de agentul termic, iar timișorenii să nu înghețe în propriile case. Aici, pe acest segment, administrația locală nu are nicio scuză! Iar lamentările și dușmanii imaginari fac mai mult rău decât bine.

Câteva lucruri sunt certe. Sezonul rece i-a prins pe timișoreni cu un preț la electricitate și gaz, aproape de cel al aurului, costuri pe care, până acum vreo două luni, nu le-a prezis nimeni! I-a mai surprins pe picior greșit cu un furnizor de agent termic, înglodat în datorii și pe care nicio societate comercială de pe Terra nu-l mai servește pe caiet și nici nu-l mai așteaptă până la salariu. Doar cu banul jos, în avans sau cu enorm de multe garanții! Și nicio Primărie din lume nu are o asemenea bonitate!

Și, mai rău decât orice, a prins Colterm SA, ca niciodată, fără gram de cărbune pe stoc. ZERO!!! Aici, cu materia primă e o discuție căci, așa cum a prezentat și voceatimisului.ro, în urmă cu câteva săptămâni, societatea municipală recepționează mâl sau lut pe post de cărbune energetic. Iar materialul VIDEO pe care-l regăsiți la finalul textului, spune tot despre căpușele de la Colterm SA și despre firmele de casă care s-au obișnuit cu banii Primăriei Timișoara.

Așa se face că, la trei zile de când Colterm SA a pornit robinetele de căldură, caloriferele timișorenilor abia s-au dezmorțit. Normal, totul funcționează în parametrii reduși și cu economii maxime. În unele zone nu s-au încălzit deloc, în altele nu se poate furniza căldură din cauza șantierelor pentru retehnologizare. Și de azi au început să curgă și solicitările către Inspectoratul Școlar Timiș, venite din partea unor unități de învățământ, care au cerut trecerea cursurilor în online. Nu din cauza Covid-ului, ci din cauza frigului din sălile de clase!!!

Cu valul de…frig

Pe cifre, în Timiș, peste 17.000 de elevi învață online din cauza Covid, iar acestora li se adaugă alte câteva mii de absenți. De azi, mai există o altă categorie de copiii care vor sta acasă, pe online, din cauza temperaturilor scăzute din spațiile de învățământ. Adică, sub 20 de grade! Până acum, decizia a fost luată de liceul ”Grigore Moisil” din Timișoara și, după anunțul public, alte trei unități de învățământ au făcut aceeași solicitare către Inspectoratul Școlar Timiș: Școala Gimnazială 19, 16 și Colegiul „Ana Aslan”. În total, peste 5.000 de elevi rămân acasă, pe calculator.

Și la Liceul ”Grigore Moisil”, care a dat tonul intrării pe online din cauza frigului din clase, în cadrul Consiliului de Administrație, au fost discuții aprinse și contradictorii, așa cum rezultă dintr-o serie de capturi de pe grupul de WhatsApp al unității de învățământ, conduse de Cerasela Bociu, soția fostului primar PSD al comunei Jebel, Sabin Bociu. Acuzele au curs, în special, dinspre consilierul local USR, Rodica Militaru care a acuzat conducerea unității de învățământ de denaturarea unor discuții în CA și de fals în acte publice.

Practic, negru pe alb, userista Rodica Militaru susține că trimiterea, în online, a elevilor de la ”Grigore Moisil” are la bază ”două Hotărâri ale Consiliului de Administrație, cu același număr de înregistrare, dar cu texte diferite”. Mai mult, că nu ar fi vorba despre niciun soi de îndreptare a unei erori materiale ci de o manevră politică. Una perversă care vrea să scoată în prima linie publică copiii care îngheață de frig prin școli dar, de fapt, ar fi o manevră a ”aliaților” de la PNL.

Iată ce afirmă Rodica Militaru: ”Știu că zilele acestea sunt tot felul de presiuni pe directorii de școli, inclusive de la ISJ Timiș, să ceară trecerea la școala online pe motiv de lipsă de încălzire, dar folosirea acestui motiv, mai ales când nu se justifică în întregime în cazul Liceului Grigore Moisil și deloc în cazul altor școli, este de neacceptat”. Acuzații extrem de grave și ar fi bine ca userista Militaru să le lămurească, în mod public și cu probe, nu povești, pentru că dacă e așa cum susține, atunci e jale!!! Și, dacă nu e așa și au fost doar niște vorbe aruncate în vânt, e tot la fel: JALE!

Și spectacolul pe grupul intern de WhatsApp a continuat cu ”jaful în care am găsit Colterm” – aici Rodica Militaru are dreptate – până în momentul în care pe fir a intrat si Andra Bloțiu, consilier local PSD, care a explicat că ”administrația nu e ușoară și nu este pentru oricine”.. Ulterior, în discuția cu cadrele didactice a intervenit și viceprimarul Ruben Lațcău care a dat asigurări că de luni școlile vor avea căldura necesară iar copiii se vor putea întoarce în sălile de clasă.

Fritz semnalizează

Din cauza presiunii publice, datorate lipsei agentului termic, primarul Timișoarei a luat poziție pe Facebook, încercând să dezamorseze situația: ”Sunt acum trei școli în online din cauza frigului. Momentan avem aproximativ montați 12 km din 30. (…) Peste acest subiect avem situația infrastructurii școlare. Coltermul, începând de ieri, «merg» în toate școlile să verifice instalațiile. Avem și situația normelor guvernamentale privind modul de funcționare a școlii. Înainte de ore, timp de 30 de minute, clasele trebuie aerisite. Logic că temperatura în clase va scădea, iar încălzirea va avea de suferit…

În aceeași declarație de presă, Dominic Fritz enumeră datoriile Colterm, problema cu prețul gazului și recunoaște, pentru prima dată, în ciuda experților de la Banca Mondială, că societatea de termoficare nu are niciun viitor, fără ajutor de la București. Cert e că, de data aceasta, primarul Timișoarei nu le-a mai promis cetățenilor că nu vor mai îngheța în locuințe:

Astăzi costurile pe zi sunt în jur de 2 milioane de lei pe zi. Un milion de euro la două zile! În decembrie, ianuarie și februarie ne așteptăm la costuri de aproape peste 3,5 milioane de lei pe zi, în jur de 100 de milioane de lei pe lună”.

De departe, cea mai interesantă chestiune este apelul lui Dominic Fritz către partidele parlamentare, obligate să găsească o soluție pentru explozia preturilor la gaz și electricitate, una pe repede-înainte: ”Fără soluții naționale, Timișoara nu se va putea proteja împotriva acestei furtuni perfecte în economia globală”.

De cealaltă parte, fostul edil al Timișoarei, Nicolae Robu, susține că experimentul Colterm SA este vina ”revoluției în administrație, făcută de Fritz și șleahta de incompetenți și jecmănitori din jurul său”. Și că, la 32 de ani de la Revoluție, este o adevărată batjocură ca timișorenii să fie ținuți în frig, ca pe vremea comunismului.

[responsive_youtube http://www.youtube.com/watch?v=diOlv3ApmKw]

Cele mai citite articole în ultimele 48 de ore

Articole asemănătoare

Din aceeași categorie

Categorii Populare