Primarul, Dominic Fritz cere ajutorul parlamentarilor, indiferent de culoarea politică, pentru rezolvarea situaţiei disperate de la Colterm!

- Advertisement -
Situaţia Colterm e disperată, iar timişorenii ar putea rămâne fără căldură în perioada următoare. O recunoaşte şi primarul oraşului, care spune că de vină este creşterea preţului la gaz.

Am pornit încălzirea în Timișoara la un cost total al gazului de 833 lei MW/oră. Într-o singură săptămână, prețul total al gazului (moleculă, transport, distribuție și acciză) a crescut de la 550 la 833 lei MW/oră, după ce, de la începutul anului, crescuse deja de 4 ori. Această explozie de prețuri este fără precedent și nimeni nu-i poate face față, singur. Consecințele pentru fiecare consumator sunt imediate, și din păcate Colterm nu face excepție. Astăzi costurile pe zi sunt în jur de 2 milioane de lei pe zi. Un milion de Euro la două zile! În decembrie, ianuarie și februarie ne așteptăm la costuri de aproape peste 3,5 milioane de lei pe zi, în jur de 100 de milioane de lei pe lună. LUNAR! Și asta dacă prețurile rămân la nivelul de astăzi”, spune primarul Dominic Fritz.

De aproape 2 ani, furnizorul de gaz EON încheie cu compania Colterm contracte pe o singură zi și cu plata în avans, din cauza celor 70 de milioane de lei acumulați ca datorie în ultimii ani.

Am început sa plătim datoriile istorice și am ajuns să fim la zi și cu plata facturilor curente. În total 132 de milioane de lei a plătit municipiul către Colterm de la începutul anului, cât plătim pentru curățenie, reparația străzilor și întreținerea spațiilor verzi la un loc. Municipiul și-a asumat plata a 50 de milioane de lei datorii ale Colterm către furnizorul de gaz și 35 de milioane de lei datorii bancare ale Colterm, obligații parafate, dar niciodată onorate până acum. Dar acest lucru încă nu a restabilit încrederea furnizorului de gaz. Plata zilnică, în avans, înseamnă că societatea Colterm este direct branșată la bugetul local și Primăria este sub presiunea: dacă nu plătim, se oprește căldura în oraș, inclusiv în spitale și școli”, mai spune edilul.

În această vară autorităţile au demarat un proiect de reabilitare pe 29 km de conducte şi au fost făcute şi restructurări în cadrul societăţii pentru a diminua cheltuielile, însă explozia preţurilor la gaze naturale a dat peste cap planurile pentru această iarnă.

Într-un scenariu normal, Colterm era, anul acesta, pe o direcție de redresare: În vara aceasta, am început intervenția pe 29 de km din rețeaua de conducte. Am restructurat activitățile Colterm, numărul de directori și numărul angajaților, care nu au legătură cu producția de agent termic, cu 100. Am organizat un concurs pentru selecția membrilor Consiliului de Administrație asistat de un expert independent. Am angajat o firmă de avocatură să protejeze patrimoniul orașului. Am încheiat un acord cu Banca Mondială de consultanță pentru un sistem local de termoficare viabil economic și ecologic. Problema este că prețul gazului a crescut atât de puternic încât se află la cote istorice, și nu există, nici măcar la primărie, banii necesari pentru aceste plăți. Și nu doar Primăria Timișoara este în această situație, ci multe dintre orașele care au un sistem public de termoficare. De aceea, pe lângă soluțiile locale, dintre care creșterea costului gigacaloriei în condițiile în care subvenția este la limita maximă permisă de lege și restructurarea profundă a companiei sunt inevitabile, este nevoie și de o soluție națională”, explică Dominic Fritz.

În aceste condiţii, primarul Timişoarei face apel la parlamentari, indiferent de culoarea politică, să găsească soluţii pentru a ajuta Timişoara, şi nu numai, pentru că şi alte oraşe se află în această situaţie.

Știu că în Parlament se discută, la inițiativa PSD, despre o plafonare a prețului, iar ieri USR, prin premierul desemnat Dacian Cioloș, a lansat și alte soluții: reducerea TVA la energie de la 19% la 5%, subvenționarea CET-urilor, credite fiscale pentru IMM-uri, ori exceptarea de la plata certificatelor verzi. Toate aceste propuneri sunt binevenite, oricine le-ar promova, pentru că sunt salvatoare pentru orașe, altfel nu ar mai avea niciun leu pentru investiții și pentru cetățeni. Fac un apel la partidele parlamentare să găsească un consens în jurul acestor soluții și să le promoveze de urgență prin Parlament. Fără soluții naționale, Timișoara nu se va putea proteja împotriva acestei furtuni perfecte în economia globală”, transmite Dominic Fritz.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole în ultimele 48 de ore

Articole asemănătoare

PSD Timiș și-a stabilit candidații pentru alegerile parlamentare din 1 decembrie

Consiliul Politic Județean al Partidului Social Democrat Timiș a...

13 persoane reținute pentru furt de combustibil în Timișoara

Polițiștii din cadrul Secției 5 Urbane Timișoara au demarat...

Din aceeași categorie