Cele mai citite articole în ultima săptămână

Din aceeași categorie

Ca-n basme! Spectaculoasa achiziție a pensiunii turistice ”Sus în deal” din Gărâna de către Universitatea de Vest Timișoara a trezit interesul DNA

Vocea Timișului va susține permanent adevărul!
Cine crede că Universitatea de Vest Timișoara s-a lansat în turismul regional, în plină pandemie când industria ospitalității e în cădere liberă, se înșală amarnic. Sub nicio formă!

De fapt, motivele pentru care instituția de învățământ superior a aprobat, pe repede înainte, achiziția unui resort de trei margarete, situat în Banatul Montan, sunt cu totul altele.

Asta rezultă, cel puțin, din documente publice. Și totuși, dincolo de transparența decizională a UVT, așezământ condus de rectorul Marilen Pirtea, deputat PNL Timiș care se află la al doilea mandat de parlamentar, tranzacția dintre unitatea educațională și SC WWG Sus în Sat SRL, privind achiziția unei pensiuni turistice din Gărâna (județul Caraș-Severin), a stârnit curiozitatea Direcției Națională Anticorupție, se pare, în baza unor informații obținute de la un avertizor de integritate

La prima vedere, lucrurile par destul de simple. În primăvara acestui an, din senin, ”ca urmare a unei preocupări permanente de îmbunătățire continuă a vieții universitare și satisfacerea tuturor nevoilor existente”, Universității de Vest Timișoara i s-a cășunat să cumpere pensiunea turistică ”Sus în Sat” din Gărâna. De fapt, ca să vorbim pe hârtii oficiale, unității de stat i s-a oferit spre achiziționare acest imobil, iar UVT a cercetat, a sondat, a evaluat și a acceptat oferta ca fiind una de nerefuzat. 

Cert e că instituției de învățământ superior i s-a pus pata doar pe acest stabiliment. Deși, așa cum rezultă din anunțuri publicitare, la vânzare, tocmai din pricina pandemiei și a crizei economice, mai erau scoase și alte mici hoteluri montane. Unele chiar în aceeași zonă, altele în imediata vecinătate, probabil, mult mai convenabile ca preț și cu un potențial turistico-academic mult mai mare.

Dar n-a fost să fie pentru că, de la bun început, UVT a mers țintit doar pe achiziția pensiunii ”Sus în Sat” din Gărâna, fără niciun alt interes. Și acest lucru rezultă clar din documentele interne al Universității de Vest Timișoara care, din primele momente, a negociat cu o singură sursă, a tocmit un singur studiu de evaluare și o singură expertiză tehnică pentru pensiunea de trei margarete din Caraș-Severin.

Doar pentru că ”s-a constatat nevoia achiziționării unei unități de cazare în Banatul Montan, într-o locație ușor accesibilă”. Da, doar în acea zonă geografică, bine delimitată. Nu în altă parte! Tot în motivarea achiziției, practic în referatul de necesitate, instituția de învățământ superior a arată că scopul acestei tranzacții imobiliare are la bază ”asigurarea unui cadru adecvat pentru desfășurarea unor stagii de practică studențească, organizarea de traininguri și de sesiuni de dezvoltare profesională, organizare de ședințe, evenimente informative dar și pentru activități de team building”.

Și în baza acestei expuneri logico-lingvistice, UVT a demarat procedura de achiziție pentru stabilimentul ”Sus în Sat” din Gărâna, format din două imobile (pensiune – 441 mp + casă – 86 mp) și un teren în suprafață totală de 2877 mp. 

Evaluare montană

Primul pas a fost evaluarea proprietății, care a căzut în sarcina unei societăți din Cluj-Napoca, SC Darian DRS SA, firmă cu care Universitatea de Vest Timișoara este în vechi și strânse relații comerciale, așa cum rezultă din achizițiile publice care se regăsesc pe site-ul instituției de învățământ superior. După analize și studii, pe data de 11 mai 2021, evaluatorul a stabilit că prețul corect pentru pensiunea de trei margarete din Gărâna este de 419.000 euro, adică 2.065.000 RON, ambele fără TVA. 

Același prestator de servicii al UVT mai spune că prețul a fost calculat numai în funcție de datele și informațiile pe care auditorul le-a avut la dispoziție. Unele puse pe masă de către potențialul vânzător iar altele din surse publice dar că pentru ambele nu-și asumă ”nicio responsabilitate în cazul în care s-ar dovedi că acestea sunt incorecte”. Și SC Darian DRS SA mai face o constatare interesantă și anume că unitatea cu 11 camere și 40 de locuri în restaurant a trecut printr-o perioadă dificilă în anul 2020, ”dar că anul 2021 se preconizează a fi un an mai bun”. 

Dincolo de prognoze, așa cum rezultă din datele financiare al SC WGG Sus în Sat SRL, încă de la deschiderea din 2010, pensiunea din Gărâna nu a avut niciodată vreo cifră de afaceri impresionantă și a mers numai pe minus, în fiecare an, până la momentul tranzacției, pierderile financiare fluctuând între 458.385 RON – 72.908 RON. Irelevante oarecum cifrele căci, încă din primul moment, s-a știut că, în cazul finalizării tranzacției, resortul va funcționa în circuit închis, ceea ce nu înseamnă că pentru UVT nu vor exista cheltuieli de întreținere și funcționare

Un lucru e sigur: până și evaluatorul, tocmit de Universitatea de Vest Timișoara, în cadrul expertizei, s-a exprimat că profilul potențialului cumpărător este, cel mai probabil, ”agent comercial cu putere economică mare”. Corect, doar că, deși are potență financiară, instituția de învățământ superior este un agent… de stat, nu unul comercial.

Și, ca să închidem cercul, tot analiștii din Cluj au mai subliniat faptul că, în cazul în care proprietatea de la Gărâna ar fi expusă la vânzare ”potențiali cumpărători pot fi atrași în aria de piață definită în număr mic” iar interesul de achiziționare ar fi unul… mediu. Și tot în mai 2021, la solicitarea UVT, SC Perbo SRL a efectuat o expertiză tehnică la pensiunea ”Sus în Sat” din Gărâna și, în afară de o infiltrație de apă, care a afectat tencuiala și podeaua coridorului principal de la etaj, totul a fost în limite. Nimic grav de semnalat, nici la structură, nici la partea electrică, nici la zidărie.

Așa că experților MLPAT nu le-a mai rămas decât să concluzioneze că imobilul este în stare bună de funcționare și să propună instituției de învățământ superior achiziționarea acesteia. 

Nou proprietar

Fără tam-tam și prea multe gânduri, ”pe baza unei oferte înaintate UVT”, unitatea educațională de pe malurile Begăi a confirmat oportunitatea achiziționării stabilimentului din Banatul Montan. Astfel, pe data de 17 iunie 2021, Universitatea de Vest Timișoara a decis cumpărarea pensiunii ”Sus în Sat” din Gărâna, dovadă în acest sens fiind Hotărârea Senatului nr. 43. Așa se face că, prin vot democratic, instituția publică a acceptat propunerea pusă pe masa de cei de la SC WGG Sus în Sat SRL și, în final, a fost de acord ca să plătească vânzătorului suma stabilită de evaluatorul din Cluj.

Adică, circa 420.000 euro, recte 2.065.000 RON! Acum, odată cu achiziția resortului montan, UVT are posibilitatea să demonstreze că tot raportul de necesitate, frumos croșetat în jurul nevoilor studenților și a personalului didactic, este mai mult decât o afacere imobiliară. Și că, într-adevăr, nevoia unui centru de practică studențească, a unei tabere de creație literară, muzicală sau artistică ori a unui centru didactic de cercetare au stat, de la bun început, la baza achiziției unei pensiuni turistice din Gărâna.

Că povestea cu ”blocajul economic, provocat de noul coronavirus, a creat oportunități pentru investiții, ceea ce justifică achiziționarea imobilului”, nu merge. Una peste alta, până când organele statului se vor lămuri dacă e sau nu ceva putred în Danemarca, Universitatea de Vest Timișoara, condusă de liberalul Marilen Pirtea, ar trebui să se mândrească că a pus mâna pe o pensiune din Banatul Montan care, pe lângă faptul că a luat și un premiu de arhitectură, a fost proiectată de cei de la ”Vitamin Architects”, societate profesională condusă de Rudolf Graf, consilierul pe probleme de urbanism al primarului Dominic Fritz

Și, dincolo de design și trofee, UVT mai are un motiv de mândrie și mai mare! Unul legat de fostul imperiu austo-ungar, o etichetă cu ștaif, numai bună de pus în vitrină, la vedere. Căci, așa cum rezultă din datele oficiale ale ORC Timiș, unul dintre acționarii societății WGG Sus în Sat SRL este Georg Bardeau, fiul contelui Andreas Bardeau, ambii descendenți nobiliari ai Habsburgilor. Născut în Stiria – Austria, Georg Bardeau s-a mutat acum aproape 20 de ani în Timișoara, unde, din 2002, activează în agricultură și dezvoltare imobiliară.

Astăzi firmele societății Bardeau dețin în proprietate cele mai mari suprafețe de terenuri din partea de vest a României. De anul trecut, Georg Bardeau este consulul onorific al Austriei la Timișoara, având o arie de competență pe șase județe. De cealaltă parte, tatăl său, contele Andreas Bardeau, este consulul onorific al României la Graz – Austria.

- Advertisement -
Tiberiu Kiss-Radu Constantin
Tiberiu Kiss-Radu Constantin
Întreaga responsabilitate a comentariilor lăsate de dumneavoastră vă aparține! Click aici-citeste condiţiile de utilizare ale site-ului www.voceatimisului.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole în ultimele 48 de ore