Șantaj pe față! Viceprimarul Ruben Latcau l-a amenințat pe Culita Chis că-i scoate ”mizeriile” dacă nu demisionează din funcția de director

- Advertisement -
Că la USR, afară-i vopsit gardu’ și-năuntru-i leopardu’, nu mai există niciun dubiu. Totul e doar de fațadă, de imagine și numai PR! Nimic altceva decât un joc de rol sau o piesă de teatru. Și, așa cum o să vă lămuriți, dacă aveți nervii tari și distonocalm la îndemână, ca să ascultați înregistrarea intrata în posesia voceatimisului.ro, Albă ca Zăpada nu e altceva decât un golan de cartier. Cu un vocabular pe măsura străzii, cu tehnici de anchetator comunisto-maoisto-troțkist și cu o atitudine care n-are nicio legătură cu spiritul Timișoarei, subiectul de suflet și preferat al primarului Dominic Fritz. Gargară cu bicarbonat!

Discuția pe care o vom reda în cele ce urmează, cu mici comentarii și explicații, a avut loc între viceprimarul userist Ruben Lațcău și Culiță Chiș, până azi, directorul Direcției Generale Drumuri, Poduri, Parcaje și Rețele Utilitare din cadrul Primăriei Timișoara. Până azi pentru că, prin dispoziția primarului Dominic Fritz cu nr 900 din 16 iulie 2021, acesta a fost eliberat din funcția pe care o ocupa ”ca urmare a reorganizării a activității prin reducerea postului”. Cu mențiunea că, așa cum rezultă din document, Culiță Chiș ar putea opta pentru o funcție vacantă corespunzătoare, urmând să dea concurs pe post doar dacă aceeași poziție este dorită și de un alt funcționar din cadrul Primăriei Timișoara.

Evident, la fel ca și Ioan Gârboni, director la Filarmonica Banatul, și Culiță Chiș va câștiga procesul cu administrația useristă. E suficient ca cineva să arunce o privire pe statul de funcții la Direcția Tehnică și să vadă că cerințele pentru posturile libere sunt accesibile doar pentru absolvenți… de geografie, biologie etc dar mai puțin pentru ingineri. Irelevant, căci discuția este cu totul alta. De luni de zile, imediat după schimbarea administrației timișorene, useriștii au făcut tot soiul de presiuni pe Culiță Chiș ca să demisioneze. L-au șicanat, l-au tracasat, l-au terorizat, la propriu. Și directorul tehnic al Primăriei Timișoara nu a fost singurul care a intrat în menghina ”oamenilor noi”. Mulți au cedat, au plecat forțat și și-au văzut de treabă, dar Culiță Chiș a ales să rămână.

Vârful de lance, omul care a dus ostilitățile, în numele primarului Dominic Fritz, a fost viceprimarul USR, Ruben Lațcău. Iată cum au decurs ostilitățile dintre viceprimarul Lațcău și directorul Chiș, după o mica încălzire:

Ruben Lațcău (RL) – Cum a fost în concediu?

Culiță Chiș (CC) – Nicicum. Am stat toată ziua pe telefoane.

RL – Cine v-a sunat?

CC – Toată lumea.

RL – Sunteți sigur? Mai exact?

CC – O grămadă.

RL – Pe proiectele Primăriei sau pe alte chestii?

CC – Haideți să trecem peste.

E clar că, probabil, Ruben Lațcău avea ceva informații, într-o anumită direcție, de a insistat atât de mult și de iscoditor pe acest subiect. Ideea e că Culiță Chiș a luat taurul de coarne și l-a informat pe viceprimarul Timișoarei că, deși au avut o înțelegere, nu mai dorește să demisioneze, întrucât convenția nu a fost respectată:

CC – Am avut o înțelegere cu dvs, dar văd că nu se respectă. Așa că nu o să fac niciun pas înapoi. Am făcut cum ați zis dvs, când mi-ați recomandat să mă duc în concediu. M-am dus și la primar, am vorbit, i-am dat cererea, am semnat-o. A doua zi am apărut prin toate ziarele – am si eu familie și copii – și am citit ca am fugit ca să nu dau ochii cu corpul de control. E declarația domnului primar. E bătaie de joc. Nu mai pleacă nici Colojoara. Le-am comunicat tuturor subalternilor mei că nu mai fac pasul înapoi.

RL – Chiar credeți că o să câștigați conflictul ăsta?

CC – Domne, eu nu vreau sa câștig niciun conflict.

RL – Ba da, dacă intrăm într-un conflict deschis, să stiti că eu mă bucur. Eu mă bucur că-mi dă domnul Fritz liber ca să intru într-un conflict deschis cu dumneavoastră.

CC – Eu ca si funcționar public am depus un jurământ, așa că o să mă apăr.

RL – Haideti să o lasam moale.

Plutonierul Lațcău

Din acest moment, așa cum rezultă și din înregistrarea audio, tensiunea în încăpere crește. Micuțul userist ridică tonul și se aruncă, ca un șacal – nu de alta, dar titlul de dulău e dat ministrului Drulă – și începe ancheta propriu-zisă, mai ceva ca la Miliție, cu lampa în ochi. Curg amenințările și zburdă șantajul:

RL – Cât teren aveți la Moșnița, acolo la Drumul Boilor, chiar în sensul giratoriu?

CC – Poftim?

RL – N-aveți teren? N-aveți? Pfff..Scoatem CF-urile?

CC – Sigur, chiar vă rog să le scoateți. Domnu vice…nu știu cine vi le servește. Va spun un lucru: chiar am vrut să vă ajut, dar nu sunt bătaia de joc a nimănui.

RL – Eu înțeleg foarte bine abilitățile tale. Mereu găsești căi să miști lucrurile mai repede decât alții. Ele sunt bune, dar nu pentru noi. Îți spun un lucru: conflictul cu noi o să-l pierzi. Nu ai cum să-l câștigi.

CC – Nu sunt câștigat la loz în plic. Nu mă poate șantaja nimeni.

RL- Pe mine nu mă interesează. Mai devreme sau mai târziu se termină (râde). Vă las șef de compartiment cu Gavra și cu Goia.

Și delirul continuă. La fel ca și jocurile de cuvinte. Totuși, directorul Culiță Chiș îi mai dă un motiv lui Ruben Lațcău pentru care nu vrea să demisioneze: le-a promis oamenilor, care plâng în fiecare zi prin birouri, datorită agresiunilor verbale la care sunt supuși din partea consilierului primarului Dominic Fritz, arhitectul Rudolf Graf, că va fi alături de ei:

CC – Să primesc amenințări? Să mă sune noaptea? Să mă amenințe că… ce bă, te crezi director pe viată, te crezi stăpân? Vi se pare normal? Eu înțeleg foarte bine că vreți să vă puneți oamenii pe funcții, doar că nu poate să vină consilierul Graf să ne facă troacă de porci. Ăla trebuie să consilieze, nu să dea ordine și să țipe. Nu are ce să vină peste noi prin birouri. Haideți, că toată lumea știe pe cine vreți să aduceți. Pentru unul a venit tată-su la mine în birou ca să-i dau subiectele de la examen și l-am scos afară. Celălalt, Florescu, noroc că a picat examenul la limba engleză.

RL – Consilierii reprezintă primarul.

CC – Da, domne, dar nu poate să vină la mine să-mi spună: anulează licitația! Să facă în scris, că nici noi nu suntem idioți ca să mergem la pușcărie pentru nimeni.

Momentan ne oprim aici cu conversațiile academice dintre cei doi. Cu mențiunea că, dincolo de presiunea psihică de la locul de muncă, de pe tot soiul de cartele telefonice, Culiță Chiș a primit, în clar, alte amenințări, care au avut același obiect: demisia din funcția de director din cadrul Primăriei Timișoara: ”Nesimțit ordinar, de ce nu demisionezi? Dar poate e mai bine așa. Bere te-a dat la presă…”. Cum sunt mai multe de acest gen, Culiță Chiș a făcut plângere la IPJ Timiș pentru identificarea autorilor.

Semne de întrebare

Dincolo de toată această poveste de capă și spadă, care nu face altceva decât să scoată în evidență maniera de abordare, limbajul și tratamentul USR față de angajații Primăriei Timișoara, cerem public ca viceprimarul Ruben Lațcău să răspundă la următoarele întrebări:

  • Este adevărat că după ce Mihai Florescu a căzut examenul pentru un post în cadrul Direcției Tehnice, fiind respins la limba engleză, ați chemat examinatorul, Diana Donawell, la dvs în birou, admonestând-o că evaluări pentru Oxford sau Cambridge se fac în altă parte, nu la Primăria Timișoara, dându-i de înțeles, totodată, că a greșit nota?
  • Dacă e adevărat că, după acest episod shakesperian, ca urmare a reorganizării useriste, postul de șef birou Relații Internaționale din cadrul Primăriei Timișoara al doamnei Diana Donawell, examinatorul de limbă engleză al domnului Mihai Florescu, a fost, ”restructurat”?
  • Cunoașteți pe cineva care a intervenit la un funcționar public (femeie) din cadrul Biroului Achiziții al Primăriei Timișoara pentru acordarea unui contract public de publicitate (promovarea noilor tramvaie – buget pe fonduri ale UE, trei transe de câte 100.000 RON) în favoarea PR Beta, societate care, în plină pandemie, a contribuit la campania ”Oxigen pentru Timișoara”, coordonată de noua administrație useristă?
  • Având în vedere că, cu orice ocazie, blamați lipsa PUZ-ului Timișoarei, ce rol a avut consilierul primarului Dominic Fritz, arhitectul Rudolf Graf și firma sa Vitamin Architects SRL (din care a ieșit în 29 ianuarie 2021) în această ”operă de artă” pe mandatul fostului primar Nicolae Robu?

Evident, toate aceste întrebări sunt în logica ”Primăriei de sticlă”! Nu e nimic personal…

[responsive_youtube http://www.youtube.com/watch?v=-kZuPBCDFAo]

Cele mai citite articole în ultimele 48 de ore

Articole asemănătoare

Din aceeași categorie

Categorii Populare