ANUNȚURI

Societățile comerciale : AVCOZ EDIL S.R.L. , VCN DEVELOPMENT VEST SRL , SPAB CONSTRUCT VEST S.R.L. ,  SPO DEVELOPMENT BUILD INVEST S.R.L. , BAV DEVELOPMENT BUILD S.R.L. , anunță publicul interesat că au obținut autorizațiile de construire cu nr. 168 , respectiv cu nr. 169 din data de 13.03.2024 , emise de Primărie Timișoara, jud. Timiș , privind obiectivul începerii lucrărilor de construcții pentru proiectele ELIZA 2 și ELIZA 3 , imobile de locuințe colective , în regim  P+2E+ER , în Timișoara , pe strada Grigore Alexandrescu , jud Timiș .

Cele mai citite articole în ultima săptămână

Din aceeași categorie

Fantezii umede! Colterm, bomba cu ceas care riscă să ducă Timișoara în incapacitate de plată datorită amatorismului experților USR

Vocea Timișului va susține permanent adevărul!
Nu mai e o necunoscută pentru nimeni că SC Colterm SA, societate aflată în subordinea Primăriei Timișoara, condusă de vizionarul și inegalabilul Dominic Fritz, care are în spate o armată de consilieri și experți, oameni la fel de pricepuți ca și domnia sa, se află într-o situație mai mult decât delicată: respiră artificial! Și, mai mult decât orice, are parte de cel puțin două masaje cardiace pe lună, astfel încât să fie readusă pe linia de plutire. După care societatea de termoficare e reconectată, din nou, la aparate!

Și plecăm de la premiza că, până la un punct, nu e vina useristului Dominic Fritz că SC Colterm SA a ajuns într-o situație în care nu mai vede nici măcar luminița de la capătul tunelului. Ani de zile, datoriile fostei regii au tot fost rostogolite de la o administrație la alta. Unii primari au fost mai gospodari si au reușit, chiar și imposibilul. Alții, dimpotrivă! Cert e un lucru: SC Colterm SA a fost mereu o vacă bună de muls pentru tot soiul de șmecheri și un loc călduț de muncă pentru toți politrucii. Depinde cine a fost la cârma Timișoarei! O știu bine, atât cei din PNL cât și cei din PSD. Acum, la fel ca și ”vechea clasă politică”, o simt și USR-iștii lui Dominic Fritz!

Totuși, trebuie să ne aducem aminte ce spunea candidatul Dominic Fritz, în plină campanie electorală, când alerga pe străzi și prin parcuri ca să-i convingă pe timișoreni să-l voteze ca și primar. Și recita din ”Revoluția bunei guvernări”, mai ceva ca din Sfânta Biblie: ”Vom restructura sistemul centralizat de termoficare al orașului. Actualmente o gaură neagră, Colterm a rămas ancorat în trecut: produce, transportă, distribuie și furnizează energie termică, precum și o cantitate neglijabilă de energie electrică, în contextul în care instalațiile moderne performante operează în cogenerare sau trigenerare. Electricitatea va fi produsul principal, iar energia termică cel secundar. Astfel, noua companie va produce și va vinde energie electrică în rețeaua națională, iar către consumatorii locali va furniza energie termică la un cost mai scăzut”.

După care a venit momentul numirii viceprimarului Timișoarei și Dominic Fritz l-a ales cu mâna pe Ruben Lațcău, despre care a spus, încă din prima clipă că: ”Ruben este un inginer ieșit din comun. A fost creierul care a construit, alături de o echipă de aproape de 100 experți, programul meu de guvernare pentru Timișoara. Poți să-l trezești la ora 3 noaptea și să-l întrebi care sunt următorii pași pentru un nou plan de mobilitate urbană sau cum trebuie să restructurăm COLTERM…”.

Pe 29 ianuarie a.c,  Dominic Fritz a ieșit în fața norodului și l-a prezentat pe noul director al Colterm SA, Bogdan Nanu, pe care l-a descris de parcă ar fi fost inventatorul teoriei relativității: ”…experiența vastă în domeniul financiar a d-lui Bogdan Nanu, cu atât mai mult cu cât în perioada următoare vor fi implementate la nivelul companiei de termoficare măsuri de reorganizare a societății, care vizează, în principal, restructurări de ordin economic, condiții în care expertiza acestuia va fi un garant pentru revigorarea societății”. Și, la pachet cu Nanu, primarul Timișoarei prezintă și soluția salvatoare pentru SC Colterm SA: concordatul preventiv! Practic, reeșalonări de plată!

Povești nemuritoare

În același context, Dominic Fritz a recunoscut două lucruri mari și late. Primul, că regia de termoficare trăiește de pe o zi pe alta și că, dacă Colterm ar cădea, s-ar stinge lumina și s-ar pune lacătul și pe ușa Primăriei Timișoara. Cel de-al doilea că, în vederea revitalizării Colterm a avut în vedere trei soluții: ”Am identificat că avem trei potențiale soluții. Una să continuăm mai departe cum s-a mers în ultimii 10 ani, pe care am exclus-o, văzând că nu ajungem la un rezultat pozitiv. A treia variantă a fost cea a insolvenței, pe care am exclus-o. Așa am ajuns la varianta concordatului preventiv, care este soluție ideală pentru Colterm…”.

Și la nici două săptămâni de la dubla sărbătoare useristă, când s-a aflat că Nanu fusese condamnat penal, nu pentru ”experiență vastă în domeniul financiar”, ci pentru găinării economice vecine cu delapidarea, Fritz l-a demis, de parcă nici nu l-ar fi cunoscut. În fine, primarul Timișoarei a mers mai departe cu concordatul preventiv și a anunțat că administrația caută un consultant extern care să aplice procedura judiciară. Semn că Fritz nu l-a putut trezi din somn, la ora 3 noaptea, pe viceprimarul Ruben Lațcău și nici nu a avut parte de răspunsurile genial ale ”inginerului ieșit din comun”. Așa că, pe repede înainte, Primăria Timișoara atribuie contractul, în valoare de 300.000 euro, firmei KPMG.

Din nou, curat ghinion pentru Dominic Fritz căci, în urma unei contestații, depuse de SC Alfa & Quantum Consulting SPRL, licitația organizată de administrația USR a fost anulată. Din mai multe motive, unele extrem de grave iar altele de domeniul amatorismul! În primul rând, Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor a găsit că licitația Primăriei Timișoara a fost una cu dedicație ”întrucât prin coroborarea tuturor cerințelor caietului de sarcini doar un singur practician (KPMG) ar putea îndeplini toate cerințele”. Henț total! Și atât amatorism încât, prin procedura inițiată, s-a mers până acolo încât administrația Fritz a vrut să decidă în locul judecătorului sindic. Mai exact, s-a făcut achiziție publică inclusiv pentru mandatul de administrator concordatar, ori acesta poate fi desemnat decât de un judecător sindic. Cartonaș roșu!

Și, din nou, pe la începutul lunii iunie, Dominic Fritz revine și spune timișorenilor că celebrul concordat preventiv, pe care a vrut să-l dea cu dedicație celor de la KPMG, nu a fost o soluție bună pentru Colterm SA și că, de fapt, procedura de insolvență este cea ideală. Între timp, tot la începutul sezonului estival, a venit și bomba: regia de termoficare, aflată în subordinea Primăriei Timișoara, trebuie să plătească o amendă de 21.000.000 de euro pentru că nu a achiziționat, până la data de 30 aprilie, certificatele verzi care compensează poluarea produsă în anul anterior. La care se mai adaugă, efectiv, contravaloarea a 200.0000 de certificate verzi neachiziționate, în cuantum de circa 10 milioane de euro! Așadar, peste 30 milioane de euro sar din buzunarele timișorenilor, cât ai clipi!

Cronică anunțată

De departe, cel mai bine a explicat situația Colterm SA, consilierul local Roxana Iliescu (Pro România), avocat de profesie care, de la bun început, se întreba retoric dacă nu cumva administrația Fritz funcționează în ”cheia unui act premeditat de intrare a SC Colterm SA în insolvență”. Cu atât mai mult cu cât, având în vedere situația economico-financiară a Colterm SA, pentru a beneficia de eșalonarea datoriilor către stat și pentru a evita poprirea conturilor de către ANAF sau alte forme de executare silită, la finele anului 2020, s-au depus toate diligențele de către Colterm pentru ca fosta regie de termoficare să beneficieze de dispozițiile OG 6/2019.

Asta teoretic, pentru că, în fapt, așa cum subliniază consilierul Roxana Iliescu, intenția noii administrații, luând în considerare ce a urmat, a fost cu totul alta. În primul rând, deși Primăria Timișoara a aprobat circa 10 milioane RON, reprezentând banii pentru datoriile curente ale Colterm către ANAF, sumă care trebuia achitată către stat, până în ultima zi a anului, tocmai pentru ca societatea să beneficieze de prevederile OUG 6/2019, municipalitatea ”a uitat” să facă viramentul. Așa că s-a luat decizia ca societatea Colterm să beneficieze de dispozițiile OUG 19/2021, respectiv de prelungirea termenului de depunere a documentației până la data de 30 iunie 2021. Doar că suma de plată către ANAF a ajuns, între timp, la circa 25 milioane RON.


Ulterior, pe ordinea de zi a convocării AGA inițiate de cei doi viceprimari pentru data de 17 iunie 2021, deși intraseră în posesia tuturor documentelor, NU apare niciun punct referitor la aprobarea Planului actualizat întocmit pe OG 6/2019. Cu toate acestea, cu două zile înainte de AGA, consilierii locali au primit de la Colterm o ordine de zi suplimentară, în care apare și acest punct. În mod halucinant, spune consilierul Pro România, în cadrul AGA din 17 iunie a.c, s-a decis retragerea mai multor puncte de pe ordinea de zi, inclusiv cel referitor la aprobarea Planului întocmit pe OG 6/2019. Neoficial, s-a transmis și motivate că se va mai convoca o nouă ședință AGA, până la data de 30 iunie, când se va supune la vot acest Plan.

Așa cum știe toată lumea, deși consilierii locali au tras semnale de alarmă că se pierde termenul de depunere a documentelor, Primăria Timișoara NU a mai convocat nicio ședință. Și aleșii nu au urlat degeaba căci, întreaga responsabilitate, conform legii, cade în sarcina acționarului unic, respectiv a Consiliului Local Timișoara! Așa că, începând cu 1 iulie, ANAF va putea demara, în orice moment, formele de executare silită a Colterm (poprire conturi etc). Și simultan, așa cum spune Roxana Iliescu, există riscul ca ANAF, în baza art. 25 din Legea 207/2015, privind Codul de Procedură Fiscală, să solicite inclusiv atragerea răspunderii acționarului unic al Colterm SA. Adică, să-i ardă la buzunar pe consilierii locali!

La vremuri noi

Totuși, Primăria Timișoara nu a stat chiar degeaba, susține avocata Roxana Iliescu, și si-a focalizat energiile pozitive pe mult promisa depolitizare useristă a Consiliilor de Administrație pentru societățile din subordinea municipalității: ”…primarul Fritz si acoliții lui promiteau să numească oameni noi, dar foarte bine pregătiți în funcții de conducere… MINCIUNI! La fel ca in multe alte situații promisiunile electorale se dovedesc a fi doar MINCIUNI si când vine vorba despre criteriile de selecție pentru viitori membri ai CA-ului Colterm”. Și consilierul Pro România explică și cât de mare a fost bătaia de joc când a venit vorba despre selecția ”profesioniștilor” în CA al Colterm. În sensul că a vrut să schimbe grila de punctaj și a încercat să maximizeze ”pe experiența în administrarea unei societăți și experiența în domeniul energetic”.

Doar că majoritatea, formată din USR si PNL, au decis că sunt de două ori mai importante competențele legate de “capacitatea de a crea pârghiile organizaționale care să mențină PACEA și ECHITATEA SOCIALĂ (criteriu OBLIGATORIU, pondere 1,00)” decât “experiența de administrare a unei societăți (criteriu OPȚIONAL, pondere 0,5”.Fără comentarii! Și, ieri, a mai avut loc un episod din foiletonul ”salvarea Colterm” – etapa ascunderii documentelor, realizate de experții tocmiți de Primăria Timișoara, chiar de către directorul general al fostei regii de termoficare, sprijinit de USR Timiș, dl. Petre Nenu. Și documentul de mai jos spune tot despre rețeta perfectă a celor care controlează și îi comandă politic ”redresarea” companiei Colterm!

- Advertisement -
Radu Constantin
Radu Constantinhttp://www.voceatimisului.ro
Întreaga responsabilitate a comentariilor lăsate de dumneavoastră vă aparține! Click aici-citeste condiţiile de utilizare ale site-ului www.voceatimisului.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole în ultimele 48 de ore