Cele mai citite articole în ultima săptămână

Din aceeași categorie

Minciuna Colterm! Adoptă un timișorean fără căldură și apă caldă – campania USR Timiș se îndreaptă spre un deznodământ (im)previzibil

- Advertisement -
Situația dezastruoasă a fostei regii autonome de termoficare timișorene, actualmente SC Colterm SA, este tot mai neagră, pe zi ce trece. Azi, pentru că municipalitatea, condusă de useristul Dominic Fritz, nu a fost în stare să cumpere, până la data de 30 aprilie a.c., decât 70.000 din cele 270.163 de certificate verzi, impuse de legislație pentru poluatorul ”Colterm”, timișorenii s-au ales cu o amendă de peste 21 milioane de euro din partea Administrației Fondului de Mediu.

Sumă care, evident, trebuie plătită de către ”Colterm”, recte Primăria municipiului Timișoara, până la data de 20 iunie 2021. Altfel, sancțiunile vor fi și mai drastice, întrucât, conform legislației, ar urma o nouă amendă și, dacă nici aceasta nu va fi plătită, fosta regie de termoficare se va trezi cu lacătul pe ușă, iar 60.000 de abonați, fără căldură și apă caldă.

Partea proastă e că, pe lângă amenda de 21 milioane de euro, municipalitatea lui Dominic Fritz, prin ”Colterm”, trebuie să cumpere și cele peste 200.000 de certificate verzi, pe care nu a reușit să le achiziționeze, până în ultima zi din aprilie a.c, în valoare de circ 9 milioane euro.

Așadar, în maxim 3 săptămâni de zile, timișorenii trebuie să scoată din buzunar, nici mai mult nici mai puțin decât 30 milioane de euro pentru amenda și certificatele verzi ale poluatorului ”Colterm”. Ce înseamnă această sumă în noi școli, grădinițe și creșe, greu de cuantificat?!

Partea proastă e că, în tot acest timp, AGA și CA de la fosta regie de termoficare sunt pe nicăieri. Chiar în plop, absolut în afara problemei! Și, în tot acest timp, viceprimarul Ruben Lațcău, ”expertul” lui Fritz în problemele ”Colterm”, cere soluții de la conducerea societății, deși municipalitatea plătește un consultant cu milioane de lei ca să scoată regia la liman.

În insolvență sau nu cu ”concordatul preventiv” al lui Dominic Fritz sau nu, azi, ”Colterm” e în cap! La propriu! La fel ca si bugetul Timișoarei căci nu e totuna să ai 30 de milioane de euro la buget sau să nu îi ai. Cert e că, în timp ce timișorenii se tem să nu ajungă ca bucureștenii, adică fără apă caldă și căldură, vina pentru dezastrul de la ”Colterm” e pasată dintr-o parte în alta. De la noua administrație, la vechea administrație. Și invers! Ca in final, toată lumea să fie (ne)vinovată!

Punctul pe I

De departe, tragicomedia de la ”Colterm” a fost explicată cel mai bine de consilierul local Roxana Iliescu (Pro România) care, în două postări pe Facebook, descrie scenele halucinante din ultima ședință AGA a fostei regii de termoficare: ”Printre altele, președintele CA al Colterm SA, dl. Mâțu, habar nu avea cum a ajuns în AGA. Credea că el a convocarea când, în realitate, aceasta a fost organizată de acționarul unic, Consiliul Local, la cererea opoziției, a mea si a colegului meu, Radu Țoancă de la PSD. Modul absolut rușinos în care s-a prezentat dl. Mâțu în fața consilierilor locali, răspunsurile mediocre și mai ales lipsa acestora, m-au făcut să cer demisia președintelui CA al Colterm SA. În plus, m-a mai mințit și în față…”.

Partea și mai interesantă e că dl. Cristian Mâțu, președinte al CA al Colterm SA, probabil din cauza nervilor și a tirului de întrebări, a găsit decența să-i înjure pe consilierii locali. Da, ați citit bine: ieri, în ședința de plen, printre dinți, ”omul nou” a comis-o în stil mare. Urarea nu a trecut neobservată de către consilierul local PSD, Radu Țoancă, care era și președinte de ședință: ”V-am auzit  și eu și alți colegi când ați spus <Să vă ia dracu de politicieni>. Am vrut să vă scot din sală, dar mi-a fost rușine de părul dumneavoastră alb”. Mâțu nu a negat incidentul, preferând să părăsească sala de consiliu. 

Despre Mîțu, cei care l-au promovat în fruntea CA al Colterm SA, adică USR Timiș, s-au limitat în a-l prezenta ca fiind „administrator, consultant în domeniul energiilor din surse regenerabile”. Dar au uitat să spună că Mâțu, când a preluat funcția de președinte al CA al fostei regii de termoficare, se afla într-o relație contractuală cu Colterm SA, în calitatea de administrator al firmei Renewables Consulting SRL din Timișoara, societate care implemenetază un contract la CET Freidorf, în valoare de peste 500.000 RON.

Fără nicio vină

În plin circ mediatic, primarul Dominic Fritz a dat vina, din nou, la fel ca orice politician de duzină, pe ”greaua moștenire”, afirmând că situația în care se află, azi, fosta regie de termoficare a orașului de pe Bega, ”se datorează unei politici dezastruase de peste 30 de ani”. Și, mai mult, că fostul edil, Nicolae Robu e de vină că nu a cumpărat, din timp, certificatele verzi și că a rostogolit, ani la rând, datoriile Colterm SA. În plus, Fritz a mai șters pe jos și cu Alin Nica, președintele CJT, acuzându-l că i-a stricat șustele și negocierile secrete de la București, privind situația Colterm SA, în momentul în care liberalul s-a grăbit să anunțe pe Facebook că vin bani de la Guvern pentru fosta regie de termoficare.

Și informațiile au fost rostogolite și preluate de toți useriștii care, fiecare după caz, a mai pus câte un pic de sare sau piper, ca ”ciorba” să fie și mai bună! De exemplu, consilierul local USR Aida Szilagy, într-o postare pe Facebook, ”traduce” situația de la Colterm SA, de parcă internauții ar avea nevoie de traducător autorizat și nu ar putea gândi independent și fără ingerințe: ”Ce s-a întâmplat traducem cam așa – în timp ce primarul Fritz și echipa încercau să obțină banii de certificate de la guvern, Agenția Fondului de Mediu s-a asmuțit asupra Coltermului cu o amendă de 21 mil euro. Să vă traduc, AFM este agenția aceea a statului care adună toate taxele de la companii și instituții, adică sute de mil euro, ca să le cheltuiască prost, prost…”.

O singură frântură de logică există în ”compunerea” doamnei Szilagy, dincolo de faptul că am păstrat, întocmai, ”caligrafia” postării. Și anume faptul că AFN, conform legii, a emis factura de penalizare către Colterm SA în data de 14 mai a.c. Deci, la 14 zile după data la care certificatele verzi ar fi trebuit să fie deja cumpărate de către societatea de termoficare, aflată în subordinea Primăriei Timișoara. Adică, 30 aprilie! Așa că ”traducerea” consilierului Aida Szilagy e total greșită, ca să nu spunem că e absolut manipulatorie.

Cu părerea și-a dat și consilierul USR Timiș, veterana Rodica Militaru care, la ”traducerea” Aidei Szilagy a spus chiar așa: ”Nu cred că graba asta de a amenda mai are precedent în istoria afm-ului. Iar creditele nelegale luate de Robu, în anii precedenți, ca să cumpere de la prieteni certificate, cu aproape dublul prețului de pe piața liberă, le plătim acum”. Acuzațiile Rodicăi Militaru sunt de o gravitate extrema și, evident, fără nicio o probă. Pur și simplu, aruncate în eter, după rețeta USR: ștampile! Până la urmă, niciun organ al statului român nu a stabilit că la PMT s-au luat ”credite nelegale” și nici că certificatele verzi au fost cumpărate, la preț dublu, de la prietenii fostului primar, Nicolae Robu.

Ce nu spune, însă doamna Militaru este faptul că, la data de 30 aprile a.c, termenul limită până la care primarul Dominic Fritz, alături de ”expertul” Ruben Lațcău, ar fi trebuit să se asigure că SC Colterm SA a cumpărat cele peste 200.000 de certificate verzi, prețul pe bucată era de 48,73 euro. Iar azi e 53 de euro! Așadar, o creștere a prețului de peste 850.000 euro, în doar câteva zile, bani pe care, cu siguranță, tot timișorenii vor fi nevoiți să îi scoată din buzunar!

Și nu mai spune că, pe data de 8 martie a.c., prin adresa cu nr 5004, SC Colterm SA a înștiințat administrația lui Dominic Fritz, prin administratorul public Matei Creiveanu, despre care nu s-a mai auzit nimic de la investirea pe funcție, că a găsit soluție pentru cumpărarea celor 200.000 de certificate verzi! De la ”Termoficare Oradea”, la un preț de 41,1 euro, în șase rate. Adresă fără niciun răspuns din partea PMT!!!

Haos generalizat

Dincolo de manipulările evidente și de victimizările administrației useriste, un lucru e cert, indiferent de ce afirmă primarul Dominic Fritz: vechea administrație n-avea cum să cumpere certificatele verzi pentru că, în fiecare an, numărul acestora diferă și, pe baza unor calcule, totalul acestora se comunică, de obicei, în luna februarie. Deci, în februarie 2021, Primăria Timișoara a aflat câte certificate verzi trebuie să cumpere SC Colterm SA pentru anul 2020, iar Nicolae Robu și-a încheiat mandatul în 30 octombrie 2020!

Vizavi de afirmațiile publice ale consilierului Rodica Militaru, fostul edil al Timișoarei a declarat: ”Aceasta doamnă, comunistă habotnică, nu orice comunistă, aberează cu un tupeu incredibil! Nu s-a luat niciun credit ilegal cu mine ca primar – există Curtea de Conturi si alte instituții ale statului, care pot aprecia legalitatea sau ilegalitatea, nu domnia sa! Am cumpărat certificatele cu plata în rate, cu un comision de 3-4 euro per certificat – la orice cumpărare în rate se percep comisioane – dar făcând astfel, am evitat amenda an de an! Să pună la dispoziția presei extrasele din contabilitatea Primăriei Timișoara cu datoriile către Colterm înregistrate la data de 30 octombrie 2020, când eu am predat mandatul! Să se vadă cine minte și cine spune adevărul…”.

- Advertisement -
Radu Constantin
Radu Constantinhttp://www.voceatimisului.ro
Întreaga responsabilitate a comentariilor lăsate de dumneavoastră vă aparține! Click aici-citeste condiţiile de utilizare ale site-ului www.voceatimisului.ro

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole în ultimele 48 de ore