De film! Secția Militară a Direcției Naționale Anticorupție a descins pe firul bizar și precipitat al testamentului semnat de pediatrul Tatieana Adam în beneficiul unui pilot de elicoptere de la UPU-SMURD

- Advertisement -
Fără nici cea mai mică exagerare, povestea are toate elementele constitutive ale unui adevărat roman polițist: goana după avere, intrigă, elemente de corupție, trafic de influență, fals și uz de fals etc. Și, nu în ultimul rând, are la bază un întreg scenariu, derulat cu viteza luminii, datorită unor medici și a unor ”intermediari de servicii” care și-au pus toată priceperea în folosul locotenent-comandorului Nicolae Carra pentru ca, în final, angajatul Ministerului Afacerilor Interne să devină unicul beneficiar testamentar al unor bunuri cu o valoare de peste 800.000 euro.

Una peste alta, chiar dacă pare incredibil, toată operațiunea de preluare a averii doctorului Tatieana Adam de către angajatul Inspectoratului General de Aviație din cadrul MAI s-a derulat într-un timp extrem de scurt. Practic, în mai puțin de două săptămâni: 23 mai 2019, dată care coincide cu prima adeverință medicală – 4 iunie 2019, zi în care, în prezența unui notar public și a doi martori de-ai casei, fostul cadru medical al Spitalului de Copii ”Louis Țurcanu”, pe atunci, în vârstă de 94 de ani, și-a pus iscălitura pe un nou testament, de această dată în favoarea pilotului de elicoptere UPU-SMURD, Nicolae Carra, în calitate de nepot de văr primar. După care, la circa o săptămână, pe data de 12 iunie 2019, pediatrul Tatieana Adam a murit în patul său.

Și foarte puțină lume știe că, în urmă cu vreo lună de zile, pe 4 martie 2021, la o plângere prealabilă, blindată cu probe, Secția Militară a Direcției Naționale Anticorupție a intrat pe fir și, în maximă liniște și fără pic de publicitate, a făcut o serie de percheziții și descinderi, atât în Timișoara cât și în zona metropolitană, la mai multe adrese private. Chiar și pe acest subiect! Și pe încă unul, poate la fel de interesant, ambele cu același numitor comun: locotenent-comandorul Nicolae Carra, pilot pe elicopterele lui Raed Arafat! Și, acum, ca succesiunea evenimentelor să fie clară pentru toată lumea, derulăm timpul înapoi, până pe data de 2 iunie 2005 când, în fața notarului Elena Topală, medicul-pediatru Tatieana Adam, pe atunci, în vârstă de 80 de ani și fără succesori rezervatari, și-a făcut primul testament.

Astfel, imobilul de pe strada Tușnad nr. 22 din Timișoara l-a lăsat nepoatei sale de frate, Carmen Vlaicu, iar terenul arabil extravilan din comuna Săcălaz, în suprafață totală de 50 ha, l-a transmis nepoților de soră a defunctului soț, în cote egale – Monica Dimos, Miruna Ion și Tudor Jovin. În ce privește bunurile din locuință, medicul a decis ca acestea să intre, după moartea ei și ”prin bună înțelegere”, atât în proprietatea nepoților săi de frate, Carmen Vlaicu și Cristian Cherler, cât și a nepotului său de văr primar, Valentin Carra, tatăl pilotului de la UPU-SMURD.

După 14 ani, la data de 12 iunie 2019, pediatrul Tatieana Adam a încetat din viață și, conform declarațiilor de martor, după înmormântare, legatarii au aflat că bătrâna, ”în deplinătatea facultăților mintale”, a revocat testamentul din 2005. Și că, ulterior, chiar înainte de a închide ochii, a lăsat totul pe mâna pilotului Nicolae Carra! Practic, acesta a fost momentul în care s-au scris primele capitole din acest roman polițist, file atent supravegheate și strânse cu minuțiozitate de către procurorii militari de la DNA București. Acum, atenție mărită la datele calendaristice și, mai presus de orice, la viteza cu care s-au derulat lucrurile!

Bulgărele de zăpadă

Și începem cu primul document care, din păcate, a pus în mișcare întreg mecanismul: adeverința medicală cu nr. 2269 din data de 23 mai 2019, semnată de medicul de familie Neagu-Aldan Maria, nu la solicitarea, ci în beneficiul Tatieanei Adam. O hârtie care spune doar atât: ”Nu figurează în evidență cu boli cronice sau neuropsihice. Sănătos clinic”. Suficient! Unde mai pui că la rubrica ”s-a eliberat prezenta pentru a-i servi la…”, obligatorie a fi completată pentru orice document care urmează a fi pus în circuitul public și instituțional, este… pauză. Puncte de suspensie! Niciun cuvânt despre beneficiarul final al înscrisului – Institutul de Medicină Legală Timișoara!

Una peste alta, cele două propoziții simple, care apar pe adeverința eliberată de către medicul de familie, au o relevanță covârșitoare. Așa cum rezultă din ”istoricul raportărilor pe persoana Tatieana Adam”, date care se află în gestiunea Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, într-adevăr, fostul medic pediatru nu figurează, în evidențe, cu probleme neuropsihice. Deși, dacă e să ne raportăm la același desfășurător al CNAS, pediatrul a beneficiat de prescripții medicamentoase pentru ”Lexotan”, medicament care, așa cum spun cadre medicale de prestigiu, consultate de voceatimisului.ro, sunt prescrise atât în tulburări de somn, cât și în tratarea unor afecțiuni… psihice.

Mai mult, în ce privește afirmația medicului, conform căreia Tatieana Adam nu figurează în evidențe nici cu boli cronice, aici lucrurile se complică puțin căci, același istoric medical al fostului pediatru, demonstrează contrariul. Și cadrele didactice ale UMF Timișoara se jură că plutonul de ”Coaprovel”, ”Trimetazidină”, ”Plendil” și ”Sortis”, medicamente eliberate din farmacii pe baza prescripțiilor medicale, denotă hipertensiune arterială și cardiopatie ischemică, ceea ce e egal cu…boli cronice. Dar poate că nici acest aspect nu e atât de important ca mențiunea de final. Două cuvinte care fac diferența: ”Sănătos clinic”! O afirmație hazardantă cu atât mai mult cu cât, din aceeași bază de date a CNAS, rezultă, fără dubii, că ultimele contacte directe dintre medicul de familie și pacient, decontate de asigurările de sănătate sub forma unor vizite la domiciliu, pe codul de serviciu ”episod acut/subacut/acutizări ale… bolilor cronice”, au fost pe 11 și 30 decembrie 2014! Iar vizitele/serviciile medicale nu puteau fi prestate decât acasă, la domiciliu, căci bătrâna nu mai părăsise acel perimetru de ani de zile!

Așadar, la data de 23 mai 2019, când dr. Neagu-Aldan Maria a eliberat adeverința fără vreun destinatar cert, în beneficiul locotenent-comandor Nicolae Carra de la MAI, pediatrul Tatieana Adam, la vremea respectivă în etate de 94 de ani, nu mai fusese evaluată din punct de vedere medical și nici nu văzuse vreun doctor la față… de aproape 5 ani!!! Și evaluarea medicală a bătrânei nu se oprește deloc, aici. Căci, două zile mai târziu, pe 25 mai 2019, într-o zi frumoasă de sâmbătă, Centrul de Psihiatrie ”Mara” Timișoara emite un ”referat medical” cu mențiunea ”Se eliberează spre a servi la IML Timișoara”. Și expertiza psihiatrică, o găsește pe Tatieana Adam cooperantă, conștientă și cu un somn de noapte bun. Mai exact, conform indicilor de specialitate psihiatrici, ”în fază moderată”!

Intermediarul IML

Adevărul e că nici nu mai contează prea tare dacă între semnatarul/livratorul evaluării psihiatrice și familia Carra au existat sau nu relații de amiciție. Răspunsurile afirmative sunt, deja, în dosarul DNA! Cert e că, din acest punct, după eliberarea celor două acte medicale, schema s-a complicat și mai tare căci, în ecuație, așa cum rezultă din probe certe, au intrat pe fir doi ”intermediari” ai Institutului de Medicină Legală Timișoara. Primul, un om de afaceri bănățean, pe numele său Vasile Savu, cunoștință a pilotului MAI, Nicolae Carra. Mai puțin important cum s-au cunoscut cei doi! Ideea e că a doua zi după eliberarea documentului psihiatric, pe data de 26 mai 2019, Savu i-a comunicat Anei Maria Mihăilescu, la vremea respectivă iubita lui Carra, printr-un mesaj pe whatsapp, că a identificat soluția favorabilă pentru IML. Evident, la solicitarea familiei!

Pe scurt, Savu l-a introdus în schemă pe asistentul Cosmin Pantilimon Stetcu, angajat la Spitalul Clinic Municipal ”Clinicile Noi” din Timișoara. În aceeași seară, la ora 20.24, așa cum reiese dintr-un schimb de mesaje, cadrul medical i-a solicitat partenerei de viață a pilotului MAI… ”numele bătrânei”, motivând că, a doua zi, pe 27 mai 2019, conform unor probe conexe, va rezolva problema cu o oarecare… ”dr. Maria”. Și, într-adevăr, a doua zi, pe numele pediatrului Tatieana Adam, IML Timișoara taie și eliberează o chitanța (seria TM 19 IML nr 0745), în valoare de 500 RON, reprezentând o taxă de evaluarea medico-legală psihiatrică, la solicitarea scrisă de Mariana Carra și semnată în numele fiului său.

În aceeași zi de 27 mai 2019, pe repede-înainte, un angajat al IML Timișoara s-a deplasat la domiciliul pediatrului Tatieana Adam, pe strada Tușnad nr. 22, deși casa nu era în flăcări! Dar nu a avut noroc! Din probe rezultă două lucruri clare: că ”bătrâna”, în vârstă de 94 de ani, a refuzat evaluarea și a invitat medicul, să părăsească domiciliul și că, înainte de intervenția asistentului Cosmin Pantilomon Stetcu, pe lângă ”dr. Maria” de la IML Timișoara, familia Carra mai încercase să obțină o evaluarea în teren a bătrânei, dar fără succes. Mai precis, termenul pe care-l primise de la IML Timișoara era destul de lung și…dezavantajos, ”deoarece starea de sănătate a numitei Tatieana Adam era precară și se degrada continuu de la o zi la alta”.

Una peste alta, în seara aceleași zile de 27 mai 2019, așa cum rezultă din probele DNA, Mariana Carra, mama pilotului MAI, a luat legătura cu asistentul medical de la ”Clinicile Noi” și i-a cerut acestuia o întrevedere de urgență: ”…s-a hotărât ca a doua zi, pe 28 mai 2019, Cosmin Pantilimon Stetcu să se deplaseze la IML Timișoara și să intre în contact cu medicul, pe care îl cunoștea, și să îl determine pe acesta să-i elibereze documentul medico-legal, fără să o supună pe Tatieana Adam la o altă examinare”. Lucru care s-a și pus în practică căci, din probatoriu reiese că, într-adevăr, pe 28 mai 2019, Mariana Carra s-a reîntâlnit cu angajatul de la ”Clinicile Noi”, chiar în fața Medicinei Legale, unde i-a înmânat acestuia adeverința emisă de către medicul de familie dr. Neagu-Aldana Maria și referatul de consult psihiatric, întocmit de Centrul ”Mara”. Faptul că, în ziua respectivă, ambii protagoniști se aflau în aceeași celulă GSM, practic în același loc fizic, în față la IML Timișoara, sunt probe de netăgăduit – asta ca să înțeleagă și asistentul medical Cosmin Pantilimon de la ”Clinicile Noi” care s-a jurat că nici n-a călcat pe la Medicină Legală. Și nici nu și-a traficat influența pe lângă vreun… ”dr. Maria”!

Virment bancar

Și tot pe 28 mai 2019 s-a mai întâmplat ceva straniu: omul de afaceri, intermediarul Vasile Savu, i-a trimis Anei Maria Mihăilescu, pe whatsapp, numărul de cont bancar al lui Cosmin Pantilimon Stetcu, deschis în aceeași zi, la ora 13.01, la Raiffeisen Bank Timișoara. Ulterior, la ora 16.00, datorită unor mici chestiuni de încredere și garanții, Savu și-a deschis și el un cont în euro și i-a comunicat datele de identificare, tot iubitei pilotului Nicolae Carra și tot prin intermediul aplicației de whatsapp. Cert e că din probe clare rezultă că, în aceeași zi de 28 mai 2019, la ora 17.41, Ana Maria Mihăilescu a alimentat contul lui Vasile Savu cu suma de… 20.000 euro. Și din alte documente bancare și investigații conexe a reieșit că din totalul sumei și din același cont bancar, în aceeași zi, la interval de o oră, Vasile Savu a virat 10.000 euro în beneficiul asistentului medical de la ”Clinicile Noi”. Și, ca-n povestea cu “zece negri mititei”, mai departe, Cosmin Pantilimon Stetcu, chiar a doua zi, și-a lichidat contul, extrăgând cei 10.000 euro…cash! Acum, în fața probelor evidente, asistentul medical susține diverse: ba că Savu avea conturile blocate și i-a pus la dispoziție contul său, bă că i-a returnat suma, ba că și-a reținut o mică parte. Dar Cosmin Pantilimon e sigur că nu a dat nicio șpagă la IML din banii puși la dispoziție, prin intermediar, de familia Carra! Și ca nu cunoaște vreun ”dr. Maria” cu toate că probele de la dosar spun… cu totul altceva!!!

Adevărul e că “pierderi de memorie” a avut și omul de afaceri, Vasile Savu, așa cum rezultă dintr-o înregistrare ambientală care începe cu ”…jur să spun adevărul și să nu ascund nimic din ceea ce știu”. Mai exact, acesta a încercat să inducă ideea că cei 20.000 euro, virați în contul său, erau, în fapt, o datorie mai veche, ba un profit de pe o afacere cu miez de nucă, ba că nu știe care e numele de familie al asistentului medical, ba ca nu i-a virat 10.000 de euro, ba că i-a virat dar că a fost o chestiune de renovare a unui apartament! Cert e că, după plata venită prin cont, pe data de 4 iunie 2019, IML Timișoara a eliberat un certificat medico-legal psihiatric pe numele Tatieanei Adam. La capitolul antecedente patologice, comisia de primă expertiză medico-legală psihiatrică a citat din adeverința medicului de familie, dr. Neagu Aldan Maria, dar și din efortul depus de Centrul de Psihiatrie ”Mara” din Timișoara.

Și concluzia comisiei, bazată pe ”examenul psihic”, care a scos în evidență orientarea bună temporo-spațială a pediatrului Tatieana Adam și ”voința fermă” de a fi validată aptă medico-legal, este una care nu a lăsat loc de nicio interpretare: ”…considerăm că Tatieana Adam are discernământul necesar pentru a întocmi testamentul”! Cât ai clipi, și ultima ”voință fermă” a pediatrului timișorean a fost îndeplinită. În sensul că, tot pe 4 iunie 2019, în aceeași zi în care IML Timișoara a concluzionat că ”bătrâna” e numai bună de-o iscălitură pe un nou testament, notarul Doriana Moțoc a pus în practică, în regim de urgență, ultima dorință a medicului pediatru, în prezența a doi martori. Ulterior, la o săptămână după, Tatieana Adam a decedat!

Cum altfel, decât fericită că, la un asemenea eveniment, a fost asistată de doi ”martori” obiectivi: primul, concubin al femeii de serviciu, persoană care o îngrijea de vreo 20 de ani, iar celălalt, în relații de prietenie, așa cum rezultă și de pe paginile de Facebook, atât cu mama pilotului cât și cu…notarul public. Și, mai presus de orice, pediatrul Tatieana Adam a închis ochii liniștită că a lăsat, pe mâinile bune ale pilotului Nicolae Carra, salvator de vieți pe la UPU-SMURD, toată agoniseala sa de-o viață: casă, terenuri, bunuri și în conturi vreo 250.000 RON. Astăzi, toate în litigiu, căci testamentul a fost contestat, imediat după înmormântare, chiar de către primii legatari ai medicului Tatieana Adam, nepoții de frate și soră.

Că mai e și Secția Militară a Direcției Naționale Anticorupție pe fir și că a și făcut perchezițiile de rigoare, în urmă cu vreo lună, contează mai puțin pentru toți participanții la această nuvela. O poveste care n-are nicio legătură nici cu ”Moartea Căprioarei” a lui Nicolae Labiș și nici cu ”Moartea domnului Lăzărescu” a lui Cristi Puiu ci, de departe, cu moartea medicului-pediatru Tatieana Adam din Timișoara. Nimeni alta decât soția celebrului prof. dr. Ion Adam, unul dintre cei mai mari chirurgi pe care i-a dat vreodată orașul de pe Bega…

Cele mai citite articole în ultimele 48 de ore

Articole asemănătoare

Din aceeași categorie

Categorii Populare