Film artistic! Timișoara se scufundă dar prefectul PSD Mihai Ritivoiu și viceprimarul USR Ruben Lațcău se întrec în competiții de imagine

- Advertisement -
Penibil! Asta e cuvântul care descrie, la milimetru, situația la zi. Atât în județul Timiș cât și în Timișoara! Și, în loc să vină cu soluții, protagoniștii vin cu povești și cu exerciții chinuite de PR! Tocmai de aceea, azi, avem parte de o nouă gâlceavă, actorii zilei fiind prefectul de Timiș, pesedistul Mihai Ritivoiu și viceprimarul Timișoarei, useristul Ruben Lațcău. Primul e un adevărat patriot cu normă întreagă, cu o atitudine rigidă și plină de importanță, asemenea unui milițian de sat care se crede general de corp de armată! Și, de cealaltă parte, avem un tinerel dezorientat spațio-temporal care, mereu, dă vina pe ceilalți tovarăși de joacă, chiar dacă mulți dintre ei sunt imaginari.

Totuși, Ritivoiu și Lațcău au un singur lucru în comun: ambii sunt narcisiști media! Ce n-au? N-au nicio tangență, niciunul și nici celălalt, cu ”media eforturilor” a lui Mamardashvili care spune, în mare, că nimic nu e de sine stătător, ci se formează prin acțiuni de grup, strădanii de echipă, identitate de interese și, nu în ultimul rând, prin comuniune de idei, țeluri și idealuri! Toate puse în slujba comunității!

Dacă lucrurile ar fi stat invers, azi, de exemplu, patru cartiere din Timișoara (Dacia, Bogdăneștilor, Cetății și Circumvalațiunii), însumând zeci de mii de oameni, n-ar fi stat fără curent electric, mai bine de 8 ore, în plină caniculă. Și, per ansamblu, nici locuitorii urbei n-ar fi obligați, zi de zi, să suporte mirosul de cauciuc ars sau să treacă iarna fără agent termic.

E clar că toate acestea nu sunt decât detalii! Că, ieri, Mihai Ritivoiu ne-a redemonstrat că-l chinuie, din nou, talentul și că prioritățile lui sunt… grădinăritul și peisagistica: ”Prefectul nu ar trebui să se ocupe de tăierea ierbii din parcuri. Avem suficient de lucru la Prefectură, de la investitori străini până la fond funciar și migrație. La începutul lunii mai, am dat termen o lună de zile Primăriei Timișoara pentru tăierea vegetației din parcuri. După șase săptămâni, vedeți la fel de bine ca și mine care este situația. Pe lângă pericolul prezentat de căpușe și ambrozie, am ajuns și de rușinea știrilor naționale. Drept urmare, am dispus Gărzii de Mediu și Direcției Agricole să efectueze un control în parcurile din Timișoara, deoarece se pare că nu merge cu vorba bună”.

Și a sărit, ca ars, viceprimarul Ruben Lațcău! Cert e că useristul l-a lăsat pe pesedist cu ”oile” sale, dar a atacat frontal pe o altă direcție, bătându-le obrazul atât prefectului cât și comisarilor de mediu: ”Toată zona din jurul Timișoarei se confruntă cu un atentat de mediu – abandonul a mii de tone de deșeuri lunar. Pe toată lungimea centurii sunt sute de hectare de deșeuri îngropate în mod sistematic și continuu în ultimii ani. Aici ar trebui să intervină Garda de Mediu și domnul prefect, să confiște zecile de camioane care zilnic basculează moloz în jurul orașului. Ne va spune că nu are oameni, că Garda de Mediu are 6 angajați pe tot județul Timiș. Exact numărul de funcționari care s-au prezentat azi la mine in birou. E bizar că în mijlocul acestui flagel care amenință sănătatea orașului, cu toate instituțiile responsabile la dispoziția sa, prefectul alege să facă PR de partid cu structurile statului”.

Stand-up comedy

Acum, o luăm invers: de la Lațcău la Ritivoiu! Și e cât se poate de clar că, per ansamblu, viceprimarul Timișoarei are dreptate în ceea ce spune! Semnalul public e unul corect, doar că asta nu scuză deloc starea degradantă a parcurilor publice. Altfel spus, și prefectul de Timiș are dreptate! Partea proastă pentru Ruben Lațcău e că, dincolo de generalități, nimic din tot ceea ce a afirmat, nu poate proba! Mai ales, sutele de hectare de deșeuri îngropate, sistematic și continuu, pe terenurile care se regăsesc de-a lungul centurii, în ultimii ani! Nici măcar în ultimele zile! Așadar, invitația la o plimbare, la braț cu prefectul Ritivoiu, în căutarea gunoaielor, nu va rezolva problema deșeurilor provenite din construcții! Și nici nu va scurta iarba, ambrozia și nici nu va elimina căpușele de prin parcuri! Altfel spus, un bla-bla de PR!

De cealaltă parte, prefectul se dă ocupat cu investitorii străini! Sigur, nu ăia de la Mercedes pe care PSD-ul i-a trimis forțat de la Sânandrei în Ungaria. De problemele de fond funciar și de transferurile de teren de pe vremea PSD, la nivel de județ Timiș, n-are sens să mai deschidem discuția: e ca și când am vorbi de funie în casa spânzuratului! Și, una peste alta, Mihai Ritivoiu ne mai spune că n-are timp să-i tundă iarba lui Dominic Fritz, că e prins, până peste urechi, cu problematica migrației. Asta în condițiile în care, toți timișorenii, văd și simt, zi de zi, că orașul și parcurile colcăie de străini.

În schimb, dacă ar fi băiat cu intenții serioase și nu s-ar consuma doar în exerciții de imagine fâsâite, Mihai Ritivoiu, cel puțin în problema migrației pentru locurile de muncă, ar putea lua taurul de coarne. Spre exemplu, să se înființeze, încă de la 3 noaptea, alături de un translator, la sediul Secției 1 Poliție (fosta Poliție municipală) și să asculte discuțiile migranților care doresc viză de ședere și de lucru în Timișoara. Cu siguranță, până la 8.30, când se deschide ghișeul MAI, va auzi, cel puțin de 100 de ori, sume cuprinse între 2000-3000 euro. Asta, dacă se ocolește coada și se predă direct solicitarea la un imobil din zona Ștefan Stâncă sau la un altul de pe Calea Torontalului. Important e ca prefectul de Timiș să rețină, cât face de planton în fața IPJ Timiș, numele celor doi arabi, intermediari. După care, să facă legătura cu PSD!

Și ar mai fi una, chiar mai bună și care, în orice țară civilizată, ar face cinste activității de prefect de județ! Să investigheze dl. Ritivoiu, dacă crede de cuviință, așa ca să afle toți timișenii, cine se face vinovat pentru pierderea sumei de 80 de milioane de lei, fonduri europene pentru drumul Consiliului Județean Timiș. Practic șoseaua Dumbrăvița – Giarmata, care face legătura cu autostrada. Și, dacă-l țin brăcinarele, poate ne scrie pe Facebook cine ne-a îngropat de vii: Călin Dobra de la PSD sau Alin Nica de la PNL? Sau cine e mai vinovat, cel care a cerut expertizarea drumului, după ce a făcut toate plățile către constructor sau cel care a aruncat cu banii în drumar, în baza unor fișe de șantier, neverificate de către beneficiarul lucrării, adică de CJ Timiș?!

Acum, e clar că nici unul dintre protagoniștii zilei, nici Mihai Ritivoiu și nici Ruben Lațcău, nu sunt în stare să rezolve problemele reale ale timișorenilor. Că e mult mai simplu să îmbeți lumea cu povești nemuritoare și cu dușmani imaginari! Sau să te faci că muncești și că viața comunității te preocupă, până la epuizare, dincolo de somn! Și atunci, în logica lui Mamardashvili, rămâne întrebarea: cine e mai patetic, cel care joacă șah singur sau cel care nu știe că a pierdut?

Cele mai citite articole în ultimele 48 de ore

Articole asemănătoare

Din aceeași categorie

Categorii Populare