ANUNȚURI

Societățile comerciale : AVCOZ EDIL S.R.L. , VCN DEVELOPMENT VEST SRL , SPAB CONSTRUCT VEST S.R.L. ,  SPO DEVELOPMENT BUILD INVEST S.R.L. , BAV DEVELOPMENT BUILD S.R.L. , anunță publicul interesat că au obținut autorizațiile de construire cu nr. 168 , respectiv cu nr. 169 din data de 13.03.2024 , emise de Primărie Timișoara, jud. Timiș , privind obiectivul începerii lucrărilor de construcții pentru proiectele ELIZA 2 și ELIZA 3 , imobile de locuințe colective , în regim  P+2E+ER , în Timișoara , pe strada Grigore Alexandrescu , jud Timiș .

Cele mai citite articole în ultima săptămână

Din aceeași categorie

Orbu’ găinilor! Primăria Giroc a uitat să numere până la cinci și a legalizat un imobil colectiv, care nu respectă autorizația de construire, doar pentru că proiectul a trecut prin sufrageria arhitectei-șefe Cristina Babescu

Vocea Timișului va susține permanent adevărul!
După atâta amar de vreme, nu mai e nicio urmă de îndoială că, în cadrul Primăriei Giroc, funcționarul public e cel mai bun prieten al dezvoltatorului imobiliar. Exemple sunt cu sutele și, de-a lungul timpului, toate autoritățile de control și instituțiile de forță ale statului român au confirmat, punct cu punct, absolut toate dezvăluirile voceatimisului.ro. Așa că degeaba, acum, din postura de victimă, iordanianul Mueen Al Shawish își varsă lacrimile pe unde apucă și își risipește economiile, în încercarea disperată de a scăpa din ghearele DNA Timișoara. Asta, deși cooperatistul a avut tot timpul din lume ca să pună cărțile pe masă, cu fața-n sus. Zeci de ocazii, nu una! Și la toate le-a dat cu piciorul, plin de sine și cu maximă aroganță!

Că azi, Mimo, cu ajutorul fanilor săi care i-au mai rămas prin administrația locală și care-i servesc, pe sub masă, documente pe bandă rulantă, se dă de ceasul morții ca să-și regleze meciul cu fostul arhitect-șef și denunțător Florin Roman, e notoriu. Așa cum a fost descifrat și jocul la offside al secretarului PCG – Carmina Mateia care, mai nou, face plângeri penale la (aproape) toată lumea!
Spețe vechi pe care, deși legalizate de domnia sa, le descoperă abia acum! Asta după ce, ani de zile, a semnat orice hârtie și-a dorit cooperativa imobiliară din Giroc, fără să fi avut pistolul la tâmplă, vorba procurorilor DNA! Ori, dacă s-a întâmplat vreodată ca funcționarul public să fi fost forțat, ca să-și asume vreo ilegalitate, cel puțin până acum, nu există nicio urmă scrisă a vreunui demers instituțional. Absolut niciuna, de la vremea respectivă!

Nici măcar vreo schiță, draft, sau ciornă de denunț! Asta, până după decesul prematur al fostului primar Ionel Toma, pe care, de altfel, secretarul general al PCG l-a și deplâns într-un necrolog pe pagina personală de Facebook (11 septembrie 2022), sub titlul ”Drum lin, Primaru’…drum lin”.

Ca mai apoi, la câteva luni după, pe 17 ianuarie 2023, într-o plângere penală, Carmina Mateia să-l denunțe pe decedat ca fiind vinovatul de serviciu pentru nelegiuirile din PCG, pe motiv că – țineți-vă bine! – deși deciziile fostului edil au avut toate avizele de (i)legalitate, o perioadă foarte îndelungată de timp, salariații s-au aflat sub imperiul stresului și al impunerilor nelegale de tip dictatorial. Ale defunctului Ionel Toma, bineînțeles!

Acum, lucrurile au mers și mai departe căci, așa cum rezultă din declarații publice, secretarul general al PCG, mai nou, din postura de eternă și perpetuă victimă, a mai găsit un dușman de clasă, unul care o atacă necontenit, chipurile, atunci când vorbește deschis despre combinațiile urbanistice ale fostului arhitect-șef, Florin Roman: voceatimișului.ro!

Dincolo de mizeria și infantilismul unei asemenea afirmații, care nu reprezintă altceva decât o minciună de grădiniță, este limpede ale cui jocuri le face Carmina Mateia! Și, ca să închidem repede subiectul, așa cum rezultă din arhiva electronică a voceatimisului.ro, un număr de 4 investigații de presă au adus în discuție jocul de glezne al legalistei de la PCG.

Cert e că, absolut niciun atac al voceatimisului.ro, vorba secretarei Mateia, nici măcar tangențial, nu are vreo legătură afacerile controversate ale lui Florin Roman! Din contra, au tangență cu jocul de glezne aplicat de întâia legslistă a PCG: contractele de asistență juridică, încheiate în favoarea avocatului Sorinel Gheorghe Golban; eliberarea certificatului de atestare a caselor înșiruite din extravilanul comunei, în beneficiul cooperatiștilor Mueen Al Shawish și Puiu Minda și două materiale de presă care au legătură cu incompatibilitățile flagrante ale arhitectei-șefe Cristina Babescu și cu faptul că, deși avea la cunoștință de încălcările legii, secretarul comunei Carmina Mateia a refuzat să sesizeze ANI, deși avea această obligație. Atât și nimic mai mult!

Dublă măsură

Acum, având în vedere relația privilegiată dintre secretara PCG, Carmina Mateia, și arhitecta-șefă Cristina Babescu, la solicitarea locuitorilor de pe strada Fântâni din Giroc, punem în discuție următoarea speță, absolut halucinantă.

Încă una care demonstrează, din nou, că administrația locală de la marginea Timișoarei n-are nicio treabă cu interesul cetățenilor, ci doar cu cel al dezvoltatorilor imobiliari de succes. Pe scurt, în discuție este vorba despre Autorizația de Construire nr. 129 din 26 martie 2019, eliberată de PCG, la cererea omului de afaceri Cristian Fedor.

Așa cum rezultă din document, fiind vorba despre un imobil colectiv, conform PUG, regimul de înălțime a fost aprobat pentru un P+2E, cu un număr de 11 unități locative și spații cu altă destinație (SAD). Autorizația a fost semnată de către fostul edil al localității, răposatul Ionel Toma, avizată pentru legalitate de secretarul comunei – Carmina Mateia și apostilată de arhitectul-șef de la vremea respectivă, Florin Roman.

Mai mult, din date certe reiese că, la fel ca în alte zeci de proiecte de pe raza comunei Giroc, și documentația tehnică pentru blocul dezvoltatorului Cristan Fedor a trecut tot prin sufrageria arhitectei Cristina Babescu. Evident, acest aspect de incompatibilitate crasă nu a împiedicat-o pe angajata PCG, nici măcar pentru o secundă, să valideze și să întocmească referatul pentru aprobarea AC nr. 129 din 26 martie 2019.

Și actualul arhitect-șef al comunei Giroc, Cristina Babescu, a făcut mai mult decât atât. Pe data de 24 septembrie 2020, a întocmit și a semnat o nouă autorizație de construire (nr. 433), legalizată și de secretara Carmina Mateia, în favoarea omului de afaceri Fedor Cristian, sub titulatura de… modificări interioare și exterioare.

Cu mențiunea că lucrările se vor desfășura cu respectarea întocmai a A.C. nr. 129 din 26 martie 2019: regim de înălțime, număr de apartamente etc! Doar că lucrurile au stat exact pe dos, așa cum se obișnuiește, de zece ani de zile, la Primăria Giroc. Și asta rezultă clar din certificatul de atestare a stadiului realizării construcțiilor (intabulare parțială) nr. 42423 din 16 septembrie 2021, document avizat pentru legalitate de aceeași Carmina Mateia.

Așa că, dintr-o dată, în locul AC nr. 129 din 26 martie 2019, care a prevăzut pentru imobilul colectiv al omului de afaceri Cristian Fedor, situat pe strada Fântâni nr. 18 din Giroc, un regim de înălțime de maxim P+2E, administrația locală a certificat… existența unui P+Mezanin+2E+Er. Cu alte cuvinte, 2 niveluri în plus!

Și o să revenim imediat și la marota cu mezaninul și la cea cu etajul retras (Er), ambele certificate și de arhitecta Cristina Babescu din postura de membru al Comisiei de verificare a executării lucrărilor de construcții pe raza comunei Giroc.

În final, toată povestea s-a închis luna trecută, pe data de 12 ianuarie 2023, când Primăria Giroc a emis, tot în beneficiul lui Cristian Fedor, certificatul de atestare a edificării construcției nr. 1448, document legalizat de secretarul entității publice, Carmina Mateia, și avizat de arhitect Cristina Babescu.

Un urbanist care a centrat, și în dezvoltarea imobiliară de pe strada Fântâni nr. 18, din toate pozițiile! Așa cum a făcut-o în zeci de alte cazuri similare, chiar sub ochii indulgenți ai (ultra)legalistei Carmina Mateia! Așadar, un bloc, avizat inițial pentru un regim de înălțime de maxim P+2E, a fost atestat pentru intabulare definitivă…cu fix 2 niveluri în plus. Ceea ce înseamnă că niciun angajat al PCG, care a certificat și legalizat construcția, nu a știut să numere până… la cinci, pe degetele de la o mână!

Povești nemuritoare

Fără niciun dubiu, nici povestea cu mezaninul și nici cea cu etajul retras, niveluri care apar în plus față de AC nr. 129 din 26 martie 2019, nu stau în picioare! În primul rând, chiar dacă expertiza tehnică nr. 365 din 2021, semnată de ing. Dan Emilian Pârvulescu, atestă existența unui asemenea antresol, în realitate, acesta nu există! Nu de alta, dar până și DEX-ul arată că mezaninul este un etaj situat deasupra parterului care se deosebește de celelalte niveluri printr-o înălțime mai mică și prin lipsa balcoanelor.

Și așa ceva, la construcția omului de afaceri Cristian Fedor, există doar în hârtiile emise de expert și legalizate de PCG. În realitate, se vede clar și limpede, atât din documentele tehnice, atașate la dosarul imobilului, cât și din fotografiile surprinse în diverse etape ale construcției, că mezaninul nu este altceva decât… un banal etaj. Nimic mai mult!

La fel și fenta cu etajul retras, care apare doar în documentele administrației girocene! În fapt, așa cum rezultă, atât din planșele tehnice, cât și din fotografiile de la fața locului, ultimul nivel al imobilului colectiv de pe strada Fântâni nr. 18, aparținând pupilei arhitectei-șefe Cristina Babescu, nu are nici cea mai mică retragere, față de fațada construcției.

Ba din contră, totul e la linie! Și, dacă ultimul etaj e… la dungă, e clar că, nu are cum să se încadreze în normele legale și tehnice care spun că suprafața construită și desfășurată a nivelului retras nu va depăși 60% din cea a ultimului etaj plin (neretras)!

Așa că, variantele auxiliare și salvatoare, cu norme de găselnițe urbanistico-legale, scoase din joben de funcționarii PCG, care au validat construcția imobilului colectiv de pe strada Fântâni nr. 18, doar pentru a servi diverse interese imobiliare, sunt egale cu zero!

În concluzie, dacă nu va funcționa instituția sesizării din oficiu, voceatimisului.ro va cere oficial, atât Inspecției de Stat în Construcții, cât și Prefecturii Timiș, intrarea în legalitate a imobilului.

Totodată, dacă administrația locală, nu va face o plângere penală împotriva celor care au validat și au girat, în diverse etape, prin orice tip de înscrisuri, construcția în cauză, fără doar și poate, voceatimisului.ro va face acest lucru. Cu zâmbetul pe buze!

Toate demersurile, la pachet cu o solicitare scrisă către Primăria Giroc ca, de-acum încolo, toți cei care semnează documente publice, în special legate de dezvoltările imobiliare de pe raza comunei, să aibă controlul oftalmologic la zi și să știe să numere… măcar până la zece!

Nu de alta, dar mai există o poveste frumoasă cu… o anexă agricolă, situată în extravilan. Una cu termopane, aer condiționat, perdele, balcoane și trei niveluri, care are ca autor moral aceeași administrație locală de la marginea Timișoarei și care, din nou, tot în cazul dezvoltatorului Cristian Fedor, a dat dovadă de orbu’ găinii!!!

- Advertisement -
Tiberiu Kiss-Radu Constantin
Tiberiu Kiss-Radu Constantin
Întreaga responsabilitate a comentariilor lăsate de dumneavoastră vă aparține! Click aici-citeste condiţiile de utilizare ale site-ului www.voceatimisului.ro

14 COMENTARII

  1. Umbla vorba-n targ ca fratia fetelor Mateiu-Babescu are la baza o colectiva a lu Mateiu constuita in zona de individuale/duplex care trebuie intabulata si vanduta, apt cu apt…Banii greu se fac…

  2. Caracatița e mult prea mare chiar daca i-au picat cateva din tentaculele mai vechi (primar, arhitect, cooperativa, etc) cele noi (vice, arhitecta, secretara, etc.) le-au preluat repede functiile celor vechi si mai are suficente tentacule mari in umbra…
    Pana serviciile (in)competente nu isi va face treaba si pana nu se va face curat de la femeia de serviciu pana la primar in primaria din Giroc situatia va fi la fel ca inainte. Dar impresia personala este ca in mizeria asta sunt implicati si oameni mai de sus decat cei enumerati, din cauza asta nu se poate sau nu se vrea a se face curat.
    Câinii latră caracatița trece… e tot mai greu de crezut ca se poate face justiție dreapta in tara asta.

  3. D-nule Vlad, felicitări pentru articolele scrise. Ar fi bine ca procurori sa-ți dea jumătate din salar pt. ca le faci toată treaba! Ți-as da un sfat , toate actele și dovezile care le ai publicat pana acum nu le mai da la Dna local , ca vezi nu se întâmpla nimic sau aproape nimic! Fa un drum la București și predate la : PG, Dna, Diicot, Dga – structura centrală și la Ambasada SUA (FBI) . Mai ales ca se schimba conducerea la primele 3.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole în ultimele 48 de ore