Prinde orbu’, scoate-i ochii! DNA Timișoara a pus în cârca defunctului Ionel Toma toate contractele ilegale pe care Primăria Giroc le-a încheiat cu avocatul Sorinel Golban

- Advertisement -
Dacă e să luăm în calcul înțelepciunea populară, combinată cu o traducere liberă, adaptată milimetric vremurilor și caracterelor umane moderne, azi, în ce privește celebra cooperativă imobiliară de pe raza comunei Giroc, avem trei variante de lucru. Toate, net câștigătoare! Prima, care se potrivește ca o mănușă băștinașilor – De morți, numai de bine! Următoarea, în limbaj tehnico-juridic, vine ca versiune ajutătoare – Mortul e de vină! Și, fără niciun dubiu, ultima alternativă, în strânsă legătură intrinsecă cu funcționarii publici din cea mai coruptă administrație locală din România – Pe cine nu lași să moară, nu te lasă să trăiești!

Cam asta ar fi pe scurt, în câteva cuvinte, concluzia la care au ajuns procurorii anticorupție, după doi ani de studiu și muncă asiduă pe vertebrele mafiei imobiliare de la marginea Timișoarei! De fapt, doar una dintre perorații căci, fie că unora le convine sau nu, așa cum rezultă din diverse adrese de corespondență, schimbate între DNA Timișoara și alte instituții ale statului român, mai bine de 20 de dosare penale au fost deschise pe numele unor persoane fizice și juridice, aflate în relații strânse cu administrația giroceană, toate ca urmare a investigațiilor din voceatimisului.ro. Deci, nici vorbă de povești nemuritoare, bârfe de birt sau de sat și, cu atât mai puțin, de acțiuni concertate de defăimare sau filme artistice cu șantaj organizat!

Și afacerea sulfuroasă, una cu tentă de servicii juridice ilegale, parafată între administrația locală și avocatul Sorinel Gheorghe Golban, așa cum se știe deja, este doar una dintre ele! Cert e că, așa cum rezultă din Ordonanța de clasare a DNA Timișoara, emisă pe data de 23 mai 2023, în dosarul 74/P/2021, procurorii anticorupție nu au făcut decât să reconfirme toate aspectele sesizate de voceatimisului.ro, de-a lungul timpului, în mai multe episode, dedicate contractelor multianuale de asistență juridică, încheiate între Primăria Giroc și fiul unui consilier local PSD Timiș, avocatul Sorinel Golban. Ca mai apoi, toate înțelegerile financiare ale administrației comunale să fie validate și legalizate, trei ani la rând, prin tot atâtea hotărâri ale Consiliului Local.

Că lucrurile stau întocmai, rezultă încă din primele rânduri ale ordonanței DNA Timișoara care, din datele și informațiile făcute publice prin diferite articole și declarații de presă”, la data de 17 iunie 2021, în temeiul articolului 292 din Codul Penal, s-a sesizat din oficiu cu privire la săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu. Ce-i drept, în primă fază, ancheta nu a avut un autor cunoscut, urmărirea penală fiind efectuată în REM pentru indentificarea autorului/autorilor. Ulterior, ca urmare a verificărilor și a declarațiilor, concluzia procurorilor anticorupție a fost unanimă: fostul primar al comunei Giroc, Iosif Ionel Toma este singurul vinovat pentru încheierea contractelor de reprezentare juridică cu avocatul Sorinel Gheorghe Golban.

Una peste alta, chiar dacă degetul arătător al DNA a fost îndreptat doar către fostul edil al localității de la marginea Timișoarei, ordonanța de clasare, deși încadrează clar fapta alesului local la abuz în serviciu, are și explicație. Deși vinovatul a fost identificat, fără niciun fel de dubiu, Ionel Toma nu a fost trimis în judecată deoarece, între timp, anul trecut, a decedat! Astfel și prejudiciul cauzat de fostul edil, în sumă totală 1.768.390 RON, a rămas să fie descâlcit și recuperat de către noua administrație locală, condusă de viceprimarul Dan Vîrtosu.

Lectură judiciară

Așa cum rezultă din ancheta magistraților DNA Timișoara, concretizată în Ordonanța de clasare din 23 mai 2023, cu toate că Primăria Giroc a beneficiat de juriști angajați, autoritatea locală, fără niciun studiu sau vreun document de fundamentare, a decis contractarea unor servicii juridice de asistență și reprezentare cu cabinetul avocatului Sorinel Gheorghe Golban. Și sumele nu au fost deloc de neglijat căci, așa cum a afirmat și voceatimisului.ro, în perioada 2018-2020, administrația comunală, în mod continuu, a plătit în conturile fiului consilierului local PSD o sumă de peste 350.000 euro: 424.285 RON în 2018, 460.000 RON în 2019, 500.000 RON în 2020. Mai mult, alți 119.000 RON în perioada ianuarie – aprilie 2021, fără ca Primăria Giroc să fi avut, la vremea respectivă, bugetul local aprobat!

Cert e că, pe lângă toate sutele de mii de euro, vărsate în contul clientelei politice, entitatea publică a mai plătit, în aceeași perioadă 2018-2020, încă 646.082 RON… tot pentru servicii juridice. De această data, sub formă de salarii, pentru angajații Biroului Juridic din cadrul Primăriei Giroc! Acum, nici nu mai contează că toate plățile, plecate dinspre administrația locală înspre conturile avocatului Sorinel Gheorghe Golban, au fost făcute în mod ilegal, prin încălcarea prevederilor Legii nr. 98/2016 privind achizițiile publice. Sau că, așa cum rezultă din ancheta DNA Timișoara, a rezultat că ”unul dintre consilierii locali ai Primăriei Giroc este numitul Gheorghe Golban, tatăl avocatului Sorinel Gheorghe Golban, iar în cadrul instituției sunt încă trei angajați cu același nume…”. Evident, toți aflați în relații de rudenie!

Ce contează e că, între timp, așa cum a informat și voceatimisului.ro la momentul respectiv, în urmă cu aproape un an, la data de 1 august 2022, mai mulți polițiști locali au înregistrat la DNA Timișoara un denunț penal pe aceeași speță (dosar 99/P/2022) – contractele juridice dintre Primăria Giroc și avocatul Sorinel Gheorghe Golban. Și decizia oamenilor legii a venit tocmai pentru că, după decesul primarului Ionel Toma, noua administrație locală, în loc să recupereze banii pe reprezentările juridice externalizate de la cei care se fac vinovați, a început să impute onorariile avocatului Golban tuturor celor care s-au judecat cu administrația locală și au pierdut procesele în instanță.

Ulterior, tocmai pentru că viața bate filmul, tot după decesul prematur al edilului din Giroc, administrația locală i-a mai făcut un cadou celui plecat la cele vesnice și care a condus comunitatea mai bine de 25 de ani: o nouă plângere penală pentru contractarea ilegală a serviciilor juridice cu avocatul Sorinel Gheorghe Golban și promovarea unor litigii, fără a identifica și dovedi situațiile temeinic justificate, așa cum cere legea, în mod expres! Ulterior, pe parcursul anchetei  DNA Timișoara, în speță, pe lângă probatoriul cu documente, au fost audiați și angajați ai Primăriei Giroc, în special cei de la Biroul Juridic: Ana Maria Rotariu, Cristina Elena Rișcuță, Loredana Camelia Bogdan, Olivia Mănescu Radu și, nu în ultimul rând, Carmina Andreea Mateia, secretarul general al comunei.

În cor… cu vitejie

La unison, toți martorii au spus același două lucruri. Mai exact, că nu au fost consultați de către fostul primar Ionel Toma, când s-a decis externalizarea serviciilor juridice către fiul consilierului local PSD și că, în Consiliul Local, decedatul a justificat mereu contractele de asistență avocațială prin faptul că… administrația nu are juriști pregătiți pentru complexitatea dosarelor! Totuși, singura persoană care a dat și detalii picante a fost secretara administrației, doamna Mateia: ”Mi-a spus că nu e treaba mea și că nu mă interesează pe mine. Primarul Toma m-a înjurat, m-a făcut proastă și mi-a spus că habar nu am pe ce lume trăiesc. Eu am plâns! Niciodată nu a fost întocmit vreun referat cu referire la temeinicia sau necesitatea contractării serviciilor juridice. Mai mult, nu am văzut niciun contract de asistență juridică până-n 2020…”.

Este cât se poate de limpede și de evident, pentru cine mai are ochi să vadă că, atâta timp cât fostul edil al Girocului, Ionel Toma, a mai fost în viață, niciun angajat, cu atât mai puțin secretarul comunei, nu a formulat niciun denunț împotriva alesului local. Nici că era terorist, nici că săvârșea abuzuri și ilegalități, nici că își trafica influența și și nici că era grobian. Toate compunerile către autorități, însă, au început să iasă, ca ciupercile după ploaie, imediat după decesul pesedistului Ionel Toma pe motiv că… ”… până la momentul actual nu am putut formula plângere, deoarece o perioadă foarte îndelungată de timp salariații s-au aflat sub imperiul stresului și al impunerilor nelegale de tip dictatorial”.

Acum, dincolo de ilaritatea și bizareria situației, câteva lucruri sunt sigure. În primul rând că, după luptă, toți prind curaj și descriu lupta cu balaurul, între patru ochi și doi pereți! Cert e că, în perioada în  care Ionel Toma stingea și aprindea becul în Primăria Giroc, niciun angajat nu s-a plâns vreunei instituții de forță a statului român, chiar dacă jaful din banul public și corupția făceau parte integrantă din meniul zilei al administrației de la marginea Timișoarei. Azi, toți angajații entității sunt un soi de Albă ca Zăpada și toți se dezic de fostul primar al localității. Sau mai varsă câte o lacrimă, de ochii lumii, când se mai dezvelește câte o placă memorială și se mai dă câte un anunț pe Facebook, fie de ziua de naștere a fostului edil sau când mai trece câte o lună de la trecerea sa în neființă!

Acesta e și motivul pentru care, la data de 23 mai 2023, DNA Timișoara a tras cortina peste povestea contractuală cu iz pesedist, care s-a desfășurat între primarul Ionel Toma și avocatul Sorinel Gheorghe Golban, sub nasul tuturor funcționarilor din Primăria Giroc: TARDIVITATEA! Adică, lipsa de simț civic și, nu în ultimul rând, absența unui vinovat… în carne și oase! Căci, chiar dacă procurorii anticorupție au scris negru pe alb că Ionel Toma a încălcat legea, cauzând un prejudiciu comunității de 1.768.390 RON, tot magistrații au constatat că, așa cum rezultă din certificatul de deces nr. D.11/670804, fostul primar nu mai poate fi tras la răspundere penală, înturcât, pe durata urmăririi penale, vinovatul… a părăsit lumea celor drepți!

Cele mai citite articole în ultimele 48 de ore

Articole asemănătoare

spot_imgspot_img

Din aceeași categorie

Categorii Populare

spot_imgspot_img