Cele mai citite articole în ultima săptămână

Din aceeași categorie

Jumătăți de adevăr! În cazul urmăritului penal Nicolae Robu, administrația lui Dominic Fritz a scăpat de procurorii DNA, doar pentru că a fost corectată, la timp, de către Inspectoratul de Stat în Construcții Timiș

Vocea Timișului va susține permanent adevărul!
De-a lungul anilor, timpul a dovedit că, nici pe departe, garda pretoriană a lui Nicolae Robu nu a fost una ultracorectă și ultracinstită, așa cum și-a închipuit fostul primar al Timișoarei! Exact la fel cum, cel puțin până acum, scurgerea zilelor a demonstrat că nici megaspecialiștii lui Dominic Fritz, girați cu două mâini pe sus de liderul USR Timiș, la fiecare titularizare pe funcție, nu sunt mai prejos. Dincolo de demagogie și ipocrizie, exemple sunt cu duiumul, și de-o parte și de alta! Totuși, azi, singura diferență între cele două armate administrative e doar una de nuanță: oamenii lui Robu sunt, deja, asimilați unor fapte de corupție, în timp ce soldații lui Fritz sunt doar titulari de dosare penale! Așa că, mai devreme sau mai târziu, tot timpul e cel care va da verdictul final!

De ieri, fostul primar Nicolae Robu este urmărit penal de DNA Timișoara, pentru abuz în serviciu, privind emiterea unei autorizații de construire în anul 2018, în cazul duplexului ilegal din Fratelia, situate pe strada Muncitorilor nr. 47. Subiectul a fost tratat pe larg și urmărit, în timp, de jurnalistul Ciprian Brindescu de la Renașterea Bănățeană!

Cert e că, în urma anchetei, procurorii au dispus începerea urmăririi penale pentru abuz în serviciu față de suspecții: Robu Nicolae, la data faptei primar al municipiului Timișoara, Ciurariu Emilian-Sorin, pe atunci arhitect – șef al municipiului Timișoara, Borcsi Gabriela-Violeta, fost șef serviciu în cadrul Direcției Generale de Urbanism și Dezvoltare Urbană și Croitoru Lucreția, ex-consilier la dezvoltare urbană.

Potrivit magistraților anticorupție, în cursul anului 2018, cu încălcarea prevederilor legale, toți cei enumerați mai sus, împreună cu alți funcționari din cadrul Primăriei municipiului Timișoara, ar fi emis o autorizație de construire pentru un imobil colectiv, mascat sub paravanul unui duplex, prin nerespectarea condițiilor stipulate în Certificatul de Urbanism.

Prin eliberarea documentului administrativ, se arată în comunicatul Direcției Naționale Anticorupție Timișoara, funcționarii ar fi fost creat un prejudiciu persoanelor vătămate din dosar, concomitent cu obținerea unui folos necuvenit beneficiarilor imobilului vizat de autorizația de construire. Și, imediat după anunțul public al celor de la DNA, primarul Dominic Fritz a ținut să precizeze că niciunul dintre suspecții magistraților anticorupție nu mai lucrează în cadrul municipalității.

Mai mult decât atât, așa cum rezultă din declarația edilului Timișoarei, toată acțiunea DNA, care a venit ca o mănușă administrației Fritz, a fost împachetată sub aceeași umbrelă a luptei cu balaurii și a eliberării municipalității de elementele corupte, lăsate moștenire de Nicolae Robu: ” Clar este că am găsit, în Primăria Timișoara, niște practici foarte dubioase, atât în domeniul resurselor umane, unde există un dosar, în domeniul patrimoniului, unde există un dosar, și acum și în domeniul urbanismului, unde există un dosar. Toate aceste practici fac parte din lupta anticorupție pe care o ducem în Primăria Timișoara”.

La rândul său, Nicolae Robu a declarat că nu a comis nicio ilegalitate și că ancheta procurorilor DNA este una absolut normală, menită să elucideze toate circumstanțele în care a avut loc eliberarea autorizației de construire pentru duplexul din Fratelia. Fostul edil a mai spus că, în calitate de primar, a semnat zilnic o mulţime de documente, printre care şi un număr important de autorizaţii de construcţie, dar niciodată în cei opt ani de mandat nu şi-a pus semnătura pe vreun document, fără a avea, în prealabil, toate semnăturile aparatului de specialitate, cerute de lege şi de procedurile interne.

Joc de glezne

Acum, în toată această speță a duplexului ilegal din cartierul Fratelia, în cadrul declarației oficiale, așa cum rezultă din probe certe, puse pe masă, între timp, și de către consilierul local Roxana Iliescu, primarul Dominic Fritz a uitat să menționeze câteva aspecte extrem de relevante.

În primul rând, că Autorizația de Construire pentru imobilul de pe strada Muncitorilor nr. 47, la fel ca și în cazul blocului construit de fostul consilier local USR Aida Szilagy, a fost anulată de către instanța de judecată. Și, mai mult decât orice, că în același timp în care, în dosarul penal, care viza construcția din Fratelia, întocmit de procurorii DNA Timișoara, era deja începută urmărirea penală în rem (autor necunoscut), actuala administrație a semnat pentru o nouă autorizație de construire.

Cronologic, în speța imobilului ilegal din cartierul Fratelia, vorbim despre Certificatul de Urbanism nr. 1950 din 6 iulie 2022, consfințit prin eliberarea Autorizației de Construire nr. 64 din 30 ianuarie 2023. Ambele documente administrative care, între timp, au intrat în circuitul civil, au fost semnate și legalizate de către specialiștii lui Dominic Fritz, exact în aceeași manieră în care a făcut-o echipa lui Nicolae Robu, de a ajuns pe mâinile procurorilor DNA Timișoara!

Cu o mica diferență, totuși! Mai exact că, încă din faza certificatului de urbanism, tot la reclamația păgubiților, la care face referire și folosul necuvenit al procurorilor DNA, specialiștii Inspectoratului de Construcții Timiș au intervenit și au corectat erorile de urbanizare ale administrației Dominic Fritz.

Și acest lucru se vede clar și limpede din Procesul-Verbal de control al ISC Timiș, nr. 10154 din 14 decembrie 2022, prin care enitatea statului confirmă, negru pe alb, că la o sesizare, a constatat neconformități și a dispus rectificarea Certificatului de Urbanism nr. 1950 din 6 iulie 2022, emis și legalizat de administrația lui Dominic Fritz, în cazul aceluiași imobil colectiv de pe strada Muncitorilor nr. 47. Vorbim, practic, despre un POT și CUT, care nu respectă legislația, despre o chestiune de umbrire și despre alte încălcări ale legislației în materie de construcții civile.

Așa se face că, la data emiterii Autorizației de Construire nr. 64 din 30 ianuarie 2023, doar datorită intervenției și corecției ISC Timiș la nivelul certificatului de urbanism, Primăria lui Dominic Fritz a scăpat cu basma curată! Fără un proces în instanță, care să vizeze anularea actelor administrative, și fără procurorii anticorupție pe urmele semnatarilor, așa cum s-a întâmplat în cazul funcționarilor care și-au exersat vocea și talentul în mandatul de primar al lui Nicolae Robu.

- Advertisement -
Tiberiu Kiss
Tiberiu Kiss
Întreaga responsabilitate a comentariilor lăsate de dumneavoastră vă aparține! Click aici-citeste condiţiile de utilizare ale site-ului www.voceatimisului.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole în ultimele 48 de ore