Vocea Timișului va susține permanent adevărul!

Timișoara – de la primul tramvai electric la întâiul mijlocul de transport în comun cu cea mai lungă autonomie din lume

Publicat in

Vocea Timișului va susține permanent adevărul mai presus de putere, viitorul mai presus de trecut, cinstea mai presus de confortul financiar, știrea mai presus de editorial și capacitatea de decizie mai presus de diplomația compromisului.
80,000FaniÎmi place
587CititoriConectați-vă
1,105CititoriConectați-vă
194CititoriConectați-vă
50,056AbonațiAbonați-vă
De-a lungul secolelor, în Banat s-au înregistrat nenumărate premiere. Pe străzile Timișoarei a circulat primul tramvai electric din România. Tot aici a avut loc editarea primului ziar din spațiul danubiano-carpato-pontic și totodată prima publicație germană din sud-estul Europei – „Temeswarer Nachrichten”. Și tot orașul de pe Bega a bifat prima școală elementară de pe teritoriul național și a făcut din râul care străbate orașul primul canal navigabil.

Și au mai fost zeci de alte premiere pe care Timișoara le-a bifat cu succes, de-a lungul secolelor: primul spital municipal din România și prima urbe a monarhiei cu străzile iluminate electric. Au mai urmat, tot pentru Timișoara: primul oraș cu stagiune teatrală permanentă (al treilea oraș din monarhia habsburgică, după Viena și Budapesta), prima biblioteca publică de împrumut din imperiul habsburgic, primul oraș din Europa Centrală în care s-a administrat vaccinul antivariolic, prima stație de salvare din Ungaria și România, prima stradă asfaltată din România. Și, mai presus decât orice, primul oraș liber din România, după Revoluția din decembrie 1989.

Și dacă Timișoara tot a bifat, la nivelul anului 1899, punerea în circulație a primului tramvai electric din România, azi, orașul de pe Bega se poate mândri că are parte de primul mijloc de transport în comun cu cea mai lungă autonomie din lume. Doar primul pentru că, așa cum rezultă din proiectul de pe fonduri europene, demarat în urmă cu mai bine de cinci ani, alte 20 de garnituri electrice sunt așteptate să invadeze, în următoarea perioadă, străzile Timișoarei.

Așa că, la sfârșit de an, echipa de implementare a proiectului din cadrul Primăriei Municipiului Timișoara a ținut să mulțumească timișorenilor pentru încredere și răbdare. Și nu oricum, ci printr-un mic montaj video care nu face altceva decât să arate și să demonstreze că de la idee/proiect și până la practică e cale lungă și anevoioasă, dar important e să nu te dai bătut. Până la urmă, acesta este spiritul Timișoarei…

Urmărește-ne pe Google News

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Captcha verification failed!
Scorul utilizatorului captcha a eșuat. va rog sa ne contactati!

Susțne-ne activitatea! Vocea Timișului va susține permanent adevărul mai presus de putere, viitorul mai presus de trecut, cinstea mai presus de confortul financiar, știrea mai presus de editorial și capacitatea de decizie mai presus de diplomația compromisului.

Ultimele articole

Comentarii recente

Articole asemănătoare