Cele mai citite articole în ultima săptămână

Din aceeași categorie

În bloc! Cooperativa imobiliară de pe raza comunei Giroc, suspectată de spălare de bani și evaziune fiscală

- Advertisement -
Când vine vorba despre cooperativa imobiliară și profund coruptă de pe raza comunei Giroc, un simplu calcul analitic arată exact în felul următor. În primul rând, avem una bucată iordanian, Mueen Al Shawish, pe post de gâscă polară, arestat de mai bine de 3 luni. Și, având în vedere istoricul personal, Mimo are toate șansele să rămână mult și bine “pe cameră”. Dacă, în continuare, alege să se uite, dezorientat, în terenul de joc al Direcției Naționale Anticorupție! Nu de alta, dar pe lângă o infracțiune la Codul Rutier, aflată în perioada de probațiune, cooperatistul a reușit performanța să mai bifeze alte două tentative de corupere la un funcționar public din cadrul Primăriei Giroc. Da, o trimitere în judecată și o nouă inculpare, încărcată în CV-ul propriu, în urma cu vreo două săptămâni!

Pe planul secund, în aceeași analiză matematică, tronează edilul localității de la marginea Timișoarei, pesedistul Ionel Toma. Un demnitar care de mai bine de 25 de ani conduce comuna Giroc cu o mână de fier, în beneficiul cooperativei imobiliare și care, în ultimul an calendaristic, după aproape șase luni de concedii medicale, a revenit la lucru…doar pe hârtie! Ca să nu-și piardă, conform legii, mandatul de primar! Și aici, pe post de martor-asistent al edilului Toma, îl avem pe prefectul PSD de Timiș, excelența sa Mihai Ritivoiu, un coleg de partid și de demnitate publică, care trage de timp, într-un mare stil, doar ca să nu aplice legea! Adică, să-l suspende din funcția de primar pe Ionel Toma care și, azi, după șase luni de absență administrativă, se află într-un soi de… telemuncăUn soi de îndeletnicire care n-are nicio legătură cu statutul de demnitar!

Și, nu în ultimul rând și deloc întâmplător, l-am lăsat pentru final pe eroul zilei și capul cooperativei imobiliare de pe raza comunei Giroc: inegalabilul și inconfundabilul Ionel Dan Pascu, zis Puiu Minda! Nimeni altul decât regele neîncoronat al “capacelor” cu produse urbanistice și al “prăjituricilor” care, până nu demult, așa cum știu toți dezvoltatorii imobiliari de pe raza localității de la marginea Timișoarei, la înțelegere cu administrația comunală, dădea “aviz de oportunitate” pe tot ceea ce însemna dezvoltare imobiliară în UAT Giroc. Și, azi, spre deosebire de partenerii săi de jocuri de societate – un Mimo care se află în arest prelungit, datorită procurorilor DNA și un primar cu activități administrative… domiciliare, care nu se dă plecat din demnitatea publică nici în ruptul capului, grație prefectului Mihai Ritivoiu – Puiu Minda a plecat, “în vizită”, în urmă cu trei zile, în SUA!

Cert e că șeful cooperativei imobiliare de pe raza comunei Giroc a părăsit teritoriul României, fără nicio restricție la frontiera de stat. Deși, în cel de-ai doilea dosar al DNA, spre deosebire de primul, în care este doar martor, Ionel Dan Pascu, la fel ca și Mueen Al Shawish, este inculpat. Și, ca să fie clar pentru toată lumea, al doilea dosar al magistraților anticorupție, legat de tandemul M&M și care s-a lăsat cu noi încadrări la Codul Penal, are legătura tot cu o combinație cu un teren în extravilan, doar că diferă “premiul” și beneficiarii finali. Șpaga oferită nu a fost de 90.000 de euro, așa cum a fost cea pusă la bătaie de iordanianul Al Shawish în beneficiul familiei sirianului Nidal Cheikh Asad, ci de 100.000 euro. Aici, la capăt de linie, au fost chiar Minda și Mimo, care aveau deja un precontract de vânzare-cumpărare cu un terț și nu așteptau decât o undă verde, mai exact că administrația comunală poate să bage parcela arvunită, direct în intravilanul localității Giroc, pe ușa din dos a legii! Așa cum s-a încercat și prima dată!

Detergent și înălbitor

Că totul dă cu virgulă într-o ecuație în care iordanianul Mueen Al Shawish înfundă pușcăria, iar amfitrionii cooperativei imobiliare de pe raza comunei Giroc se dau loviți și neprihăniți, e limpede ca apa cristalină! Și până când se lămuresc prioritățile anchetatorilor, un nou dosar prinde contur la orizont, în detrimentul combinatorilor de produse urbanistice din localitatea de la marginea Timișoarei. Unul de spălare a banilor! Acum că ANAF a terminat controalele fiscale pe toate persoanele fizice și societățile comerciale, care gravitează în jurul cooperativei imobiliare de la Giroc, în schemă, la finalizare, au intrat, sub coordonarea procurorilor, și ofițerii de la Inspectoratul de Poliție Timiș. Nu oricum, ci pe două paliere de lucru!

Prima echipă mixtă, la solicitarea Oficiului National pentru Combaterea Spălarea Banilor, verifică asiduu proveniența celor 1.300.000 euro, bani care au fost folosiți pentru achiziționarea terenului pe care s-a construit cartierul de blocuri cu probleme din perimetrul Lidl-Giroc. Și parcela a fost cumpărată, inițial, pe soția iordanianului Mueen Al Shawish și cea a sirianului Nidal Cheikh Asad, recte, Andreea Fazekaș și Angela Ștefan, cetățeni români, în cote părți egale. Ulterior, lotul a fost trecut în proprietatea unei entități comerciale, controlate de cei doi oameni de afaceri. Asta nu e tot căci toate neamurile și paravanele lui Cheikh Asad, folosite în tranzacții imobiliare de pe raza comunei Giroc, sunt explorate milimetric de către oamenii legii, în baza unei note de analiză-sinteză, întocmite de ofițerii Serviciului Român de Informații. Documentele sunt clare!

Și dacă tot vorbim despre corespondență interinstituțională, axată pe spălarea banilor, e cazul să facem referire și la cea dintre IPJ Timiș și Primăria Giroc, solicitare care a aterizat în parohia pesedistului Ionel Toma, în urmă cu câteva zile, pe data de 13 Iulie a.c. Mai exact, o ordonanță semnată de comisarul-șef Marius Giurgiu de la Serviciul de Investigare a Criminalității Economice, “în baza începerii urmăririi penale în rem pentru comiterea infracțiunilor de spălare a banilor și evaziune fiscală”. Una peste alta, solicitările imperative și urgente ale polițistului către Primăria Giroc au fost simple: punerea la dispoziție a tuturor autorizațiilor de construire, emise în beneficiul SC PMA Imob Giroc SRL și SC Minda & Mimo SRL, entități aflate în siajul lui Puiu Minda și Mueen Al Shawish. Plus, întreaga documentație care a stat la baza obținerii AC-urilor cât și a intabulărilor de construcții.

Bun, e clar că solicitarea surplusului de documente administrative și urbanistice are un rost, extrem de bine definitiv, așa cum probabil știe, deja, și comisarul-șef Marius Giurgiu. Totuși, dacă nu se prinde de schema de lucru a cooperatiștilor, le găsește logica în notele informative ale celor de la SRI Timiș, nu în cele ale colegilor săi de la Direcția Generală Anticorupție (DGA) care sunt demult… rătăcite. Adevărul e că nu trebuie să te pricepi prea mult la contabilitate sau la munca la negru ca să deduci că e imposibil să construiești blocuri în două luni de zile. Că fix atâta timp s-a scurs de la data eliberării unor autorizații de construire și momentul în care au fost intabulate o serie de construcții din patrimoniul uneia dintre cele două societăți comerciale, care prezintă interes informativ-operativ pentru angajatul IPJ Timiș. Și multe alte surprize uriașe, cel puțin două ronțăite și documentate intens chiar de către procurorii DNA Timișoara. Nu de alta dar ating interese obscure și imobiliare din sfere politice.

Loteria vizelor

Și, apropo de suspiciunile de spălare a banilor și evaziune fiscală, cu siguranță, cel puțin în cazul lui Puiu Minda, pare a fi doar începutul. Asta pentru că și DNA Timișoara a reușit să concluzioneze, în baza unor probe de netăgăduit, că liderul cooperativei imobiliare lucra mult cu bani lichizi, își muta capitalul rulant dintr-o parte în alta și, mai mult decât orice, își făcea jocurile imobiliare si fiscale, folosind intermediari. Așa că, în baza unor declarații de martor, s-a probat că mare parte din cash-flow-ul lui Ionel Dan Pascu, reinvestit în dezvoltări imobiliare, provine din intermedieri de produse urbanistice. Încă nu e foarte clar dacă au existat sau nu, în cazul lui Puiu Minda, acte de vânzare-cumpărare simulate, așa cum există suspiciunea rezonabilă privind cele două parcele din PUZ-ul de la Lidl-Giroc. Trebuie spus doar că, exclusiv în această speță, ca urmare a percheziției informatice din telefonul iordanianului Mueen Al Shawish, datele culese de către procurorii DNA într-acolo duc! Și asta o știe, mai mult ca sigur, și partenerul său se dezvoltare urbanistică, sirianul Nidal Cheikh Asad.

Și până se lămuresc toate aspectele, căci fie că le convine unora sau nu, ancheta este una extrem de complexă, mai e de punctat o singură chestiune. Vestea bună e că, indiferent de finalitatea anchetelor, fie că e a DNA sau a Parchetului de pe lângă Tribunalul Timiș, cooperativa imobiliară NU mai produce niciun cent din intermedierea produselor urbanistice de pe raza comunei Giroc. Absolut niciun leu! Trebuie specificat că, înainte de investigațiile jurnalistice ale voceatimisului.ro, așa cum rezultă din probe certe, cooperativa imobiliară de la marginea Timișoarei producea lunar, în vremurile bune, minim 100.000 euro pe lună. În plic! Acum, situația e de-a dreptul disperată și asta se vede clar din numărul extrem de mic de autorizații de construire, eliberate de Primăria Giroc. Un sfert față de anul trecut! Și, cu siguranță, așa va rămâne!

- Advertisement -
Tiberiu Kiss
Tiberiu Kiss
Întreaga responsabilitate a comentariilor lăsate de dumneavoastră vă aparține! Click aici-citeste condiţiile de utilizare ale site-ului www.voceatimisului.ro

14 COMENTARII

 1. Alti doi faurari de acte false de la OCPI sunt Langa Liviu si Truca Nicolae. Cred ca inca functioneaza binemersi. Bineinteles cu acordul si sub atenta indrumare a primariei Giroc.

 2. Sa inteleg ca in Dumbravita unde s-a facut o padure de blocuri peste noapte a fost totul ok si toate miile de autorizatie au fost in ordine si nu s-au ridicat blocuri in 2 luni. Aham.

  • Fiecare înțelege ce vrea. Aici, discuția e despre Giroc. Totusi, dacă aveti probe vizavi de “pădurea de blocuri” de la Dumbravita, v-as ruga sa ni le puneți in privat. O zi faina.

  • Sunt o grămada de articole cu arhitectul Roman. Însă, dacă aveti ceva in plus față de ce a apărut deja, vă rog să ne scrieți in privat. Informațiile clare si probele sunt binevenite. Mulțumesc

 3. ..dar sa nu uitați, d-lor jurnaliști de băieți de tip 215 de la OCPI Timis..!! ..datorită lor și doar a lor, aceasta Celebra “cooperantă cooperativa Giroc”, a prosperat , operandu-se in CF , toate adev de intravilan ..REPEDE ȘI FĂRĂ ZGOMOT..!!
  ..poate ne Spune-ți , d-lor jurnaliști dacă ați găsit celebra pensiune de la Pescari , a numai puțin celebrului ofițer/director OCPI (nu de alta dar apare prin declarațiile de avere…imobil , dar surpriza , nu prea găsim declarate veniturile)
  ..Tov Mircea CALIN , se teme sa caute ori sa ceara un control..????

 4. Procurorii DNA Timisoara sunt cei mai corupti. Ce asteptari sa avem de la ei sa rezolze problemele din Giroc cand ei sunt mână in mâna cu cine trebuie in Giroc. Ar trebui sa faceti cateva investigatii si despre acesti procuri DNA. Asteptam cu interes investigatiile despre procurori! HALAL TARA!

 5. Urmaresc atent fiecare articol si cunosc personal toate personajele principale si mai stiu ca DNA-ul nu face nimic concret doar taraganeaza dosarul pentru ca procurorul DNA care se ocupa in mod indirect de dosar a fost spaguit si asta pe dovedite nu pe vorbe cum ii place procurorului sa spuna
  Domnule procuror ar fi bine sa va reveniti la realitate si sa va ocupati de lider adica de Puiu Minda si de Toma fara sa simulati,ati arestat pe cineva sa fie acolo si gata cu Girocul,restul sunt abureli
  Nu cred ca ar da bine pentru dumneavoastra si pentru cariera pe care o aveti regia cu cadoul,dragostea de vara si legatura pers cu Girocul.
  Felicitari jurnalistilor pentru munca pe care ati facut-o benevol,pentru dovezile prezentate,felicitari pentru reusita destructurarii grupului organizat de Giroc,bine ca munca asta nu o fac procurorii pe banii statului cu salarii mai mari ca ale presedintelui Romaniei,ei prefera jocurile cu dragostea si afacerile
  Suntem mandri de procurori,in special de (DDL)

  • Da este adevărat că dosarele celor de laGiroc ajung la anumiți procurori, care doar tergiversează și clasează dosarele că nu există faptele fara a face minimul de cercetare și eu nu vorbesc din povesti vorbesc din experiența și cu probe

  • .. poate nu uitați ca ONORABILII 215 de la OCPI TIMIS, au și ei tot interesul din lume luna și din Peru, ca DNA sa nu sape..!!
   ..nu de alta , dar se pricep incredibil de bine sa mușamalizeze ASTFEL DE ACȚIUNI IN CARE OCPI TIMIS E IMPLICAT..!! ..a se vedea cum ONIRABILII 215 , micul ofițer URSU (pictor de soldați de plumb) / neobositul MOLDOVAN / registratorul -mezelari SAMAN OVIDIU, au MUȘAMALIZAT ÎMPREUNA CU PRIETENI LOR , CORP DE CONTROL ANCPI , SANDOR (DIICOT) , un detașat la DNA (consilierul micului dr IONAC) și ofițeri cu acte in regula din DGA//IPJ TIMIS din anii 2013 – 2014, afacerea MANSARDE FĂRĂ ACTE , reușind sa disjunga un dosar de infracțiune , in câte dosare fara ca nimeni sa fie reținut // Arestat

  • Doriane…la „baiatu” pe care il „reprezinti” tu cum ii merge cu blocurile pe Giroc? Tot bine? Mai tii minte cand faceai trafic cu telefoane la mine pe la vama?? Ce te-ai ajuns ‘ticule!

 6. Micutii au inceput sa zgarie usa la alte primarii din zona periurbana a Timisoarei. Ghinion! Nimeni nu doreste complicatii dupa modelul Giroc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole în ultimele 48 de ore