Cele mai citite articole în ultima săptămână

Din aceeași categorie

Previziune sumbră! Lichidatorii Colterm SA anunță că sistemul centralizat de termoficare din municipiul Timișoara se va prăbuși în mai puțin de 5 ani

Vocea Timișului va susține permanent adevărul!
Ca orice poveste românească, și cea care s-a născut ieri, sub bagheta magică a administrației lui Dominic Fritz, are la bază o simplă hârtie. Una cu vorbe iscusite și o planșă viu colorată! Practic, o snoavă delicată care le vorbește abonaților Colterm SA cum se vor încălzi, PROBABIL, peste vreo două sau trei ierni, de-acum încolo! Până atunci, zecile de mii de familii, școli, spitale și alte instituții, conectate la sistemul termic centralizat, nu au decât să se descurce cum pot și să se însuflețească cu acest nou exercițiu de PR al Primăriei Timișoara, menit să țină de cald și de urât în nopțile hibernale.

Vestea fabuloasă e că, în acest moment, clienții fostei regii de termoficare a orașului sunt în sărbătoare pentru că administrația useristă a anunțat că va depune, prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), o cerere de finanțare de circa 230 milioane de lei pentru ”cea mai mare investiție realizată vreodată în termoficarea centralizată din Timișoara”.

Se preconizează, DUPĂ ce proiectul va fi depus și DACĂ va fi acceptat, organizarea unor licitații publice pentru achiziționarea a 10 motoare de înaltă eficiență, capabile să genereze atât energie electrică (45MW), cât și termică (44MW). Abia după, dacă totul decurge bine, vine și căldura!

Pe fond, planul administrației Dominic Fritz este unul lăudabil căci, pe lângă economia de gaz, pe care o va realiza municipalitatea, vor fi reduse și emisiile de carbon cu aproape 71.400 de tone/an. Ceea ce înseamnă alte economii de circa 5,7 milioane de euro anual la achiziționarea certificatelor verzi de tip EUA.

Exact acele hârtii pentru care, azi, așa cum știe toată lumea, Colterm SA se găsește în insolvență! Un lucru e cert, în toată această ecuație de PR administrativ: ideea de insularizare a energiei termice, pusă pe tapet de primarul Timișoarei, a fost prezentată anul trecut de voceatimisului.ro, chiar pe vremea aceasta, ca urmare a unei discuții cu un grup de specialiști din domeniu.

Acum, ca să fie clar pentru toată lumea, ieșirea publică de ieri a lui Dominic Fritz, referitoare investițiile viitoare și posibile în infrastructura termică a Timișoarei, și convocarea unei ședințe de îndată a Consiliul Local Timișoara, în care s-a și votat proiectul fără studiu de fezabilitate și deviz, are o explicație.

Una logică și pertinentă, elemente care justifică toată graba cu care administrația useristă a acționat, ieri. În două cuvinte, consorțiul de lichidatori Alfa & Quantum Consulting – Maestro – Insolvein a depus, la Tribunalul Timiș și la dosarul de insolvență al fostei regii de termoficare, un document de 137 de pagini, intitulat ”Raport asupra cauzelor și împrejurărilor care au dus la apariția stării de insolvență pentru debitorul CLT Colterm SA”.

Și pentru primăria de sticlă a USR, analiza specialiștilor în insolvență este una devastatoare! În primul rând pentru că reconfirmă valabilitatea datelor rezultate din inspecția fiscală a ANAF, care a avut loc, la Colterm SA, în perioada 9 decembrie 2021 – 12 ianuarie 2022. Mai mult decât orice, validează chiar și constatările de dată recentă ale Camerei de Conturi Timiș, ca urmare a acțiunii de audit întreprinse în parohia lui Dominic Fritz!

Analiză milimetrică

În primul rând, la modul general, raportul consorțiului de lichidatori al Colterm SA scoate în evidență faptul că, azi, în România, activitatea de termoficare centralizată este în colaps căci din cele 315 CET-uri, în momentul de față, au mai rămas în funcțiune doar 47! Mai mult, se vorbește și despre calitatea foarte proastă a serviciului de încălzire și furnizare de apă caldă, cât și despre situația financiară a companiilor de termoficare, una dezastruoasă.

Acum, referitor la situația punctuală a societății Colterm SA, aflată în subordinea Consiliului Local Timișoara, firmele de insolvență au identificat o serie de cauze obiective care au pus pe butuci fosta regie publică. Și nu sunt puține și nici comode pentru niciuna dintre administrațiile locale care s-au perindat la cârma municipiului de pe Bega!

Pe primul loc, așa cum rezultă din raport, stau sistemele de termoficare vechi care au pierderi foarte mari, între 25 – 40% față de media din Occident care e între 5 – 10%: ”…randamentul centralelor care produc căldură este de 50 – 55%, față de standardul din Vest de 70% iar pierderile la consumator, datorate proastei izolări a apartamentelor, ineficiența contorizării și a imposibilității de a regla temperatura, sunt de circa 40%”.

Mai mult decât orice, sistemul de termoficare al Timișoarei este supradimensionat în comparație cu necesarul actual de consum! La care se adaugă și vechimea centralelor termice, unele în vârstă de peste 50 de ani, cu o structură inadecvată cererii de azi, tocmai pentru că cele mai multe CET-uri au fost gândite să furnizeze energie electrică și abur industrial, doar o mica parte a producției fiind destinată uzului casnic.

Una peste alta, analiza firmelor de insolvență scoate în evidență că, la ora actuală, investițiile în rețeaua de termoficare a municipalității de pe Bega sunt tot la stadiul de… deziderat, întrucât 95% din căldură continuă să fie produsă din combustibili fosili. Asta, în timp ce investițiile noi în energie regenerabilă sau capacități eficiente de producție în cogenerare, care să reducă consumul de energie primară, rămân o poveste.

Așadar, aceasta este și cheia în care trebuie citită ieșirea publică și precipitată de ieri a lui Dominic Fritz, una strict din rațiuni de imagine, dar și ședința fulger a Consiliului Local Timișoara prin care s-a aprobat, pe baza unor vorbe și a unui desen, fără vreun studiu de fezabilitate sau deviz, o frumoasă și nobilă intenție de eficientizare și ”înverzire” a Colterm SA.

Și mai sunt multe minusuri, în ceea ce privește fosta regie de termoficare a municipiului Timișoara, așa cum constată și raportul întocmit de către consorțiul de lichidatori: avariile sistemului din ultimii ani, care au condus la creșterea numărului de debranșări; lucrările de reparații și întreținere care sunt insuficiente; dependența sistemului față de bugetul local sau de stat; plata cu întârziere a subvențiilor, ceea ce a dus la acumularea de penalități și, nu în ultimul rând, pierderi provocate de diferența de tarif la energia termică furnizată populației.

Plus, concluzii reconfirmate și de lichidatorii Colterm SA, în cheia auditului Camerei de Conturi Timiș, privind o serie de disfuncționalități în desfășurarea ședințelor AGA, neachiziționarea certificatelor verzi și tergiversarea de aprobare a prețurilor reprezentând energia termică, manevre useriste care au dus la crearea de prejudicii de zeci de milioane de euro în dauna fostei regii de termoficare.

Concluzii devastatoare

Per ansamblu, așa cum rezultă din raportul înaintat Tribunalului Timiș, consorțiul de lichidatori a ajuns la următorul rezultat: ”Debranșările în creștere, în combinație cu lipsa investițiilor și deteriorarea accelerată a instalațiilor, riscă să arunce întregul sistem într-o spirală descendentă, lucru care ar putea duce la prăbușirea totală a sistemului de termoficare în circa 5 ani”.

Mai mult decât orice, în raport cu analiza administratorului judiciar, a concluziilor reținute de ANAF și Camera de Conturi Timiș, printre cauzele care au condus la apariția stării de insolvență, practicanții de insolvență au reținut, în aceeași analiză care a fost înaintată magistraților bănățeni, și o serie întreagă de motive care atrag după sine răspunderea penală!

In opinia consorțiului de lichidatori, acestea sunt: au folosit bunurile sau creditele persoanei juridice, în folosul propriu sau al altei persoane; au făcut activități de producție, comerț sau prestări de servicii în interes personal, sub acoperirea persoanei juridice; au dispus, în interes personal, continuarea activității care ducea, în mod vădit, persoana juridică la încetarea de plăți; au ținut o contabilitate fictive, au făcut să dispară unele documente contabile sau nu au ținut contabilitatea în conformitate cu legea; au deturnat sau au ascuns o parte din activul persoanei juridice ori au mărit, în mod fictiv, pasivul acesteia și fapte săvârșite cu intenție care au contribuit la starea de insolvență a debitorului.

Cert e că la capitolul ”Concluzii privind persoanele culpabile de încetarea de plăți”, raportul arată cu degetul atât în direcția administrației municipale, în calitate de acționar unic al Colterm SA, cât și pe palierul organelor de conducere ale fostei regii de termoficare a Timișoarei. Management care și azi, chiar și sub administrație USR, are culoarea politică a lui Dominic Fritz, așa cum a avut în ultimii zeci de ani o nuanță liberală, țărănistă sau pesedistă!

Așa că, la final, rămâne întrebarea: dacă lichidatorii au prognozat colapsul sistemului de termoficare centralizat al Timișoarei, în mai puțin de cinci ani, tocmai datorită debranșărilor în lanț și a serviciilor proaste, îngropate în incertitudini, care e rostul proiectului votat, ieri, în ședința de îndată a Consiliului Local Timișoara?

Rostul proiectului, nu rostul exercițiului de imagine al primarului Dominic Fritz!

- Advertisement -
Tiberiu Kiss-Radu Constantin
Tiberiu Kiss-Radu Constantin
Întreaga responsabilitate a comentariilor lăsate de dumneavoastră vă aparține! Click aici-citeste condiţiile de utilizare ale site-ului www.voceatimisului.ro

1 COMENTARIU

  1. Intrebari pentru administratia Fritz: Cum veti utiliza banii din PNRR, avand in vedere cel putin datoriile de 40 mil euro catre AFM, asta daca ii veti primi in conditiile date?Eligibilitatea nu este una din conditiile accesului la PNRR, intreb si eu? Nu exista riscul ca in cazul in care totusi veti primi fondurile, acestea sa ia o cu totul alta destinatie, mai exact catre creditori?
    Ati avut doua solutii pentru evitarea colapsului, dlor. Fritz si Latcau, darea in plata si accesarea unui credit. Le-ati evitat pe amandoua pentru ca ati dorit doar insolventa. De fapt scopul urmarit e falimentul (si aici felicitari lichidatorilor ca nu au achiesat). Nu peste mult timp se va afla si pentru cine ati jucat cartea asa. Putina rabdare, mai ales ca momentan si Curtea de Conturi si ANAF-ul v-au dat sah, iar daca mai exista justitie in tara asta…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole în ultimele 48 de ore