Cele mai citite articole în ultima săptămână

Din aceeași categorie

Țara nimănui! Primăria Giroc, patria gulerelor albe și a milionarilor de carton care trăiesc pe spatele mafiei imobiliare

- Advertisement -
Ani de zile, cel puțin la nivelul județului Timiș, s-a tot vorbit despre faptul că mafioții fac ce vor, taie și spânzură, fără să fie deranjați de nimeni. Și încă mai circulă în folclor că lumea subterană a penetrat, la vârf, toate instituțiile statului român, paralizând actul de justiție. Când, de fapt, adevărul a fost, încă de la bun început, exact pe dos: gulere albe au fost, întotdeauna, funcționarii publici iar mafioții n-au făcut decât să exploateze slăbiciunea acestora pentru lux și bani.

Asta e adevărul gol-goluț! Și Primăria Giroc este, de departe, cel mai bun exemplu. Un caz-școală, cel puțin până acum, unic în istoria Banatului. O administrație publică, aflată la marginea Timișoarei, putred de coruptă, găunoasă, urâtă și hâdă și care, de mai bine de două decenii, datorită intereselor imobiliare enorme, a fost protejată de toate instituțiile românești cu atribuțiuni în aplicarea legii. Chiar de toate! Fără nicio excepție. Și, în mod cert, nu gratis!

Singurii țepuiți, evident, au fost girocenii și chișozenii, oameni ai locului care și astăzi încă mai așteaptă să fie puși în posesia pământurilor care, de generații, au aparținut familiilor lor. Din păcate, nu mai e de unde căci marii combinatori imobiliari din Primăria Giroc, acoperiți de angajați ai unor instituții de forță ale statului român, așa cum a demonstrat-o voceatimisului.ro de atâtea ori, și-au tras partea leului. Și după ei potopul! Așa că azi, pe toate hârtiile cadastrale ale administrației girocene, scrie: DEFICIT DE TEREN!

Primarul Ionel Toma, arhitectul-șef Florin Roman și agentul agricol Maria Haneș sunt doar câteva exemple de funcționari publici care au prosperat, în ultimii 20 de ani, câți alții în 100 de vieți. Cifrele financiare, cărțile funciare, zecile de mașini de (ultra)lux, viața de huzur, pensiunile, hotelurile, blocurile, proprietățile și, în general, toate tranzacțiile imobiliare NU mint!

Din contră, nu fac decât să demonstreze că, din postura de angajați ai unei administrații comunale, beneficiarii cooperativei imobiliare au dat cel puțin peste o mină de aur sau de diamante, chiar la marginea Timișoarei. Ori peste mai multe!

Și pe spatele acestor slujbași ai statului român, dornici de atâta înavuțire, trăiesc și alții, la fel de lacomi și combinatori: intermediarii de urbanism și dezvoltatorii imobiliari. De aceea, fiecare trimitere de pe pe voceatimisului.ro, nominală și referitoare la cooperativa funciară de pe raza comunei Giroc, generează două lucruri mari și late: un trafic de peste o sută de mii de vizualizări pe anchetele jurnalistice și un cutremur în adâncurile sistemului public. Semn că asocierile crează stres, nervi și emoție pentru unii. În schimb, pentru alții, bucurie și descătușare!

Că doar nu degeaba, de vreo câteva zile, în cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice din cadrul IPJ Timiș, structură condusă de giroceanul Petru Rumega, e haos și toată lumea caută…spionul din conservă. Evident că e mult mai importantă descoperirea ”cârtiței” decât soluționarea unor dosare, care zac de ani de zile, pe numele unor grei din localitatea de la marginea Timișoarei.

Zac deși sesizările au fost făcute de către cei de la Oficiul Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor! Nu-i nimic că de săptămâna viitoare voceatimisului.ro vă prezintă registrele, conținutul și coperțile dosarelor pe care cei de la SICE le țin pe post de evantai, în lunile toride de vară.

Plus, facem și conexiunile, ca să priceapă și girocenii de ce mor cu dreptatea în mână! Frumos, cu declarațiile de avere pe masă, la pachet cu toți dezvoltatorii imobiliari în uniformă de MAI. Ca să terminăm repede de tot cu vânătoarea de vrăjitoare! Și, poate așa, se mobilizează și ofițerii de la SICE ca să se ocupe de lucruri care stau în fișa postului, nu de împrumuturi bănești, rezoluțiuni de contracte, intermedieri imobiliare și jocuri politice de culise.

Pe bune, poate așa dau drumul, la lumina zilei și până la capăt, și la cercetările privind țeapa cu bilete de la festivalul ”Untold”, girată de un funcționar de la Banca Raiffeisen Timișoara. Indiferent cât de sus duc legăturile cu conducerea IPJ Timiș!

Regina cadastrului

Și revenim la Maria Haneș, inspector agricol în cadrul Primăriei Giroc, cam de pe vremea primului mandat al primarului Ionel Toma. Adică de vreo 25 de ani! Până la urmă, fericita posesoare a unui  număr cu noroc în registrele Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară Timiș: 236… de tranzacții funciare! Nu o să facă nimeni, acum, evaluarea proprietăților funcționarului public de la marginea Timișoarei dar, cu siguranță, sumele sunt cu foarte multe zerouri. Toate încropite dintr-un salariu de bugetar comunal! Sub privirile și sub nasul primarului Ionel Toma.

Azi vorbim despre o parcelă de teren, în suprafață de 5000 mp, aferentă CF 417228, aflată încă în proprietatea Mariei Haneș, pământ care, în ultimii ani, de la achiziție și până-n prezent, s-a plimbat între Giroc și Timișoara, în funcție de interesele imobiliare ale inspectorului agricol.

Și asta se vede din planșe și din limita administrativ-teritorială a Girocului sau a Timișoarei care, de-al lungul vremii, în ultimii 15 ani, s-a tot modificat și s-a mulat după forma parcelei strategice deținute de Maria Haneș. Pur și simplu de Kafka!

Să o luăm cu începutul: imediat după introducerea Legii 18/1991, Maria Haneș, din postura de inspector agricol cu acces la toate informațiile funciare de pe raza comunei, a cumpărat o adeverință de teren de la Floare Surdan, în suprafață de 0.5 ha, din care 4335 mp erau teren agricol extravilan și 665 mp reprezentau fâneață. În 21 septembrie 2004, pe numele Floarei Surdan, Prefectura Timiș emite titlul de proprietate cu codul 36155232. Ulterior, Primăria Giroc o pune în posesie pe Floare Surdan, care mai avea cei 5000 mp pătrați doar cu numele, acolo unde a vrut cumpărătorul adeverinței, recte Maria Haneș. Concret, exact la limita administrativă dintre Giroc și Timișoara!

Ca să nu existe comentarii și ca să se piardă urmele, în data de 24 octombrie 2005, la cabinetul notarial Golban-Curuți Mariana, în calitate de mandatară a Florei Surdan, inspectorul agricol Haneș vinde adeverința cu cei 5000 mp, contra sumei de 250 euro, timișoreanului Ionuț-Alexandru Stoican. Care, la 3 zile după, pe 27 octombrie 2005, în fața aceluiași notar și pentru aceeași sumă, își revinde drepturile funciare, gata intabulate, către Maria Haneș și soțul acesteia. Astfel, angajatul Primăriei Giroc devine, în accepțiunea legii, cumpărător de bună-credință.

Hocus-pocus

Atunci, terenul era pe raza comunei Giroc! O demonstrează și Cartea Funciară și chiar și punerea în posesie a Floarei Surdan, operațiune executată de Comisia Locală de Fond Funciar din cadrul Primăriei Giroc. Nu Timișoara! Totuși, în 2015, în plină dezvoltare imobiliară a comunei, prin adresa cu nr. 24215 din 23 iunie, Maria Haneș își eliberează o adeverință prin propria-i semnătură și în beneficiul propriu prin care ”…adeverește că suprafața de 665 mp teren în intravilanul extins (n.n – fâneața), este situată pe teritoriul administrativ al municipiului Timișoara, deși la data de 1 ianuarie 2007 a fost înregistrat în Registrul Agricol Giroc cu categoria de folosință arabil”.

Manevra a fost făcută doar ca să încurce investitorii imobiliari din zonă și ca să le îngreuneze accesul la viitoarele imobile care erau deja în dezvoltare. Doar oamenii s-au descurcat, nu au cedat voalatului șantaj, în ciuda intermediarilor și a ofertelor de a achiziționa bucățica de teren care, fie vorba între noi, nu era chiar lesne. Și, cum afacerea a căzut, de curând, pe data de 9 septembrie 2021, așa cum rezultă din cartea funciară, fâneața Mariei Haneș, în valoare de vreo 200.000 euro, a reintrat pe teritoriul administrativ al comunei Giroc. Din nou!

Cert e că nimeni nu a pierdut urma terenului, în ciuda manevrelor evazive, deși de-a lungul anilor, tocmai datorită acestor salturi de grănițuire, numerele topo s-au tot schimbat: 4926, 402097, 441463, 417228 și, mai nou, 155323. De fapt, unul și același lucru: terenul Mariei Haneș, inspector agricol în cadrul Primăriei Giroc!

Și nu orice fel de funcționar comunal ci posesorul unei averi extrem de consistente, pe 236 de poziții tabulare, conform OCPI Timiș. La concurență deschisă cu primarul Ionel Toma și arhitectul-șef Florin Roman. Toți, doar niște bieți funcționari publici, în slujba cetățenilor!

De aici încolo, vorba procurorilor: s-auzim numai de bine!

- Advertisement -
Tiberiu Kiss
Tiberiu Kiss
Întreaga responsabilitate a comentariilor lăsate de dumneavoastră vă aparține! Click aici-citeste condiţiile de utilizare ale site-ului www.voceatimisului.ro

4 COMENTARII

  1. Cum de se termină pista in biciclete chiar în fața casei lui Puiu?
    Pot sa aibă milioane, miliarde în ochii mei tot niște țărani opăriți rămân, foști bișnițari de porci.
    Daca tot ați început continuați și cu curvăsăraia din primărie, marea familie de acolo. La mulți și multe daca le dai sa scrie după dictare rup pixul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole în ultimele 48 de ore