Cooperativa imobiliară din jurul Primăriei Giroc a crăpat sub greutatea (auto)denunțurilor penale

- Advertisement -
Un elefant se legăna pe o pânză de păianjen – acesta e refrenul fredonat în birourile celor care investighează, în diverse stabilimente și externalizat, toată încrengătura de interese mafiote din jurul Primăriei Giroc, în încercarea de a pune lucrurile cap la cap. Și azi suntem în măsură să vă anunțăm că puzzle-ul e aproape gata, astfel încât, în curând, toți protectorii și beneficiarii cooperativei imobiliare de la marginea Timișoarei vor fi obligați să facă apel la memoria de lungă și de scurtă durată.

Cu siguranță, cântecul de leagăn nu a fost ales deloc întâmplător, căci exact așa stau lucrurile: pânza subțire de păianjen, care a fost țesută cu multă migală, în ultimele două decenii, în jurul Primăriei Giroc, tocmai pentru protecție și beneficii financiare ilicite, e gata să cedeze sub greutatea liderilor cartelului funciar-imobiliar. O mare horă a unirii, brâu în care s-au prins aleși locali, funcționari publici, oameni de afaceri și parlamentari, traficanți de țigări, cămătari, ofițeri de informații și de poliție, procurori și judecători.

Evident, e panică mare! Atât în cadrul Primăriei Giroc cât și în afara unității administrative, acolo unde sălășluiesc marii combinatori, protectori și beneficiari ai dezvoltărilor imobiliare. O parte dintre ei, simple paravane pentru funcționari publici cu greutate, sub povara unor povești australiene, absolut copilărești și neverosimile.

Oricum, în acesta fază, chiar nimic nu mai contează, atâta timp cât poveștile, transferurile bancare, cărăușii de genți transfrontalieri, conturile externe marocano-malteze și americane au fost sârguincios documentate și probate. Da, cu ajutorul FBI și al Oficiului Național de Prevenire și Combaterea Spălării Banilor.

Și, din nou, oala sub presiune a explodat zilele trecute, odată cu apariția în voceatimisului.ro a dezvăluirilor despre Maria Haneș. Un simplu inspector agricol la Primăria Giroc care, de mai bine de două decenii, în ciuda declarațiilor de avere, așa cum rezultă din datele Oficiului Național de Cadastru și Publicitate Imobiliară, a reușit să strângă o avere de neimaginat pentru un simplu funcționar public comunal și dintr-un salariu de bugetar: 236 este cifra magică care stă în dreptul omului de încredere al primarului Ionel Toma! Sute de tranzacții imobiliare, în valoare de milioane de euro!

Da, atâta duce în cârcă Maria Haneș, după mai bine de 20 de ani de muncă în folosul comunității și sub bagheta magică a pesedistului Ionel Toma, aflat la cel de-al șaselea mandat consecutiv de primar, în fruntea comunei Giroc, una dintre cele mai dezvoltate localități de la marginea Timișoarei. Acolo unde metrul pătrat de teren sau de construcții este echivalentul aurului!

De aici și explicațiile pentru care niciodată, până-n zi de azi, cooperativa imobiliară de la marginea Timișoarei nu a fost deranjată de absolut nimeni. De nicio instituție de forță sau de control a statului român! E limpede și de ce!

Toată liniștea, până în acest an, când auditorii Camerei de Conturi Timiș au dat startul dezastrului și au ridicat vălul complicităților, jafului și înavuțirilor absolut halucinante și inexplicabile din punct de vedere legal. Cu toate că, așa cum o să vedeți, de-a lungul deceniilor, plângerile au curs cu nemiluita vizavi de mafia imobiliară din comuna Giroc. Dar nimeni, din motive evidente, nu a vrut sau nu a putut să rupă pisica-n două!

Matematică pură

Și, ca lucrurile să fie clare, e nevoie să facem un scurt apel la memoria recentă. Practic, la o serie de investigații jurnalistice care au tot apărut în voceatimișului.ro, periodic, începând cu data de 9 iunie a.c, și care au rupt barierele traficului pe internet, de la zeci de mii de vizualizări până la suta de mii, o bună parte dintre ele. Acum, să descriem grupul de șmecheri milionari, care se învârte în jurul Primăriei Giroc și care controlează tot ce mișcă: orice tranzacție imobiliară, orice autorizație de construcție, orice dezvoltare imobiliară, orice punere în posesie, orice contract din bani publici, orice promovare pe mass-media, orice angajare sau direcție de dezvoltare. Absolut tot!

Primul, conform ierarhiei publice, primarul Ionel Toma, tartorele cooperativei imobiliare și doar într-o oarecare măsură beneficiarul dezvoltării în forță a comunei de la marginea Timișoarei. Și, așa cum se știe deja, pesedistul Toma a profitat din plin de funcția de primar: și-a tras drum din bani publici, printr-o zonă verde, doar ca parcelele sale de teren să aibă acces la asfalt și, astfel, să le crească valoarea la vânzare.

Mai mult, fetele edilului, au început să dezvolte proiecte imobiliare pe raza comunei. La fel și Ionel Toma, direct sau indirect, întâiul urbei fiind și beneficiarul unor despăgubiri ale statului român în ceea ce privește o serie de exproprieri de teren de pe traseul viitoarei centuri de sud a Timișoarei.

De departe, vedeta Primăriei Giroc a fost arhitectul-șef Florin Roman, care dintr-o Dacie și un salariu de funcționar comunal, a reușit, la fel ca și Maria Haneș, să-și construiască un adevărat imperiu. Astăzi, dincolo de cash-flow, Roman a avut privilegiul să conducă mașini de ultralux, în valoare de milioane de euro, trecând de la avize la calitatea de dezvoltator imobiliar. Tot arhitectul comunei de la marginea Timișoarei a reușit să creeze și să dezvolte o adevărată constelație de firme de arhitectură, pe diverse identități, care înghițeau toate proiectele imobiliare de pe Giroc și, în final, contribuiau la pușculița de zile negre a funcționarului public.

Tot azi, Florin Roman este fericitul proprietar al unei pensiuni turistice din Băile Herculane, pe care a reușit să o achiziționeze anul trecut. Cel puțin asta rezultă din declarația de avere, deși nu e clar din ce venituri, căci sigur nu din cele publice. Apropo de ultima declarație de avere a funcționarului comunal, întocmită pe 11 iunie 2021, deci la două zile după ce au început dezvăluirile din voceatimișului.ro, în document Roman vorbește despre suprafețe de terenuri intravilane, dobândite în 2016. Altele, în suprafețe mari, pe care le-a cumpărat în 2020: 8000 mp intravilan pe Giroc și ”o casă” de 3016 mp.

Și, cine are curiozitatea, poate să și verifice și să vadă că nimic din toate acestea n-au existat anterior declarației de avere din 2021 și nici n-ar fi existat, dacă nu ar fi început tăvălugul: documentele de integritate profesională pe perioada 2016-2020 sunt goale! Vide!

Nici urmă de terenuri intravilane! Dar nici nu mai contează, la câte a ascuns sub preș, direct sau cu ajutorul cooperative imobiliare, arhitectul-șef al comunei Giroc, mare amator de multiple Ferrari și Lamborghini, așa cum a rezultat și din investigațiile vocetimisului.ro.

Cooperativa merge mai departe

E clar că aici ar mai fi fost loc și de alți funcționari publici, în afara edilului Ionel Toma, a lui Florin Roman sau Maria Haneș, de departe exponenții instituției în relația cu publicul doritor de dezvoltări imobiliare sau tranzacții funciare. În schema, cu siguranță, și-ar fi găsit loc și Manuela Bîlc, consilier superior la Dezvoltare Locală în cadrul Primăriei Giroc, soția fostului procuror, actualmente avocat, Marin Bîlc, condamnat în regim de detenție pentru cinci infracțiuni: trafic de influență, instigare la dare de mită, favorizarea infractorului, fals și uz de fals. Declarațiile de avere ale Manuelei Bîlc și autorizațiile de construcție sau certificatele de urbanism solicitate de soț și grupul de prieteni, spun totul despre incompatibilitățile funcționarului din Primăria Giroc.

Chiar și Simona Ivuț ar fi avut loc în ecuație! Nu de alta, dar de două mandate de administrator public al comunei Giroc se tot chinuie să implementeze, conform fișei postului, strategia anticorupție din instituția publică de la marginea Timișoarei.

Și nici acum nu a terminat, semn că e mult de lucru pe palierul corectitudinii când vine vorba despre funcționarii publici din primăria comunală. Și lista e lungă: Mirel Mușat, Cristina Babescu, Daniel Sgură etc. N-a fost timp, dar proiectele jurnalistice rămân deschise – și acesta este un mesaj pentru toți cei care ne-au scris, în privat!

Cât despre cooperativa imobiliară și de biznis din afara Primăriei, aici lucrurile sunt simple. Partea juridică a fost controlată, până la descinderea Camerei de Conturi Timiș, de avocatul chișozean Sorinel Golban, fiul consilierului local PSD Gheorghe Golban și verișorul primar al fostului procuror DNA, actualmente magistrat militar, Adrian Golban.

Contractele de consultanță juridică, așa cum le-a prezentat și voceatimisului.ro, întrec orice închipuire, cu atât mai mult într-o instituție publică care are o armată de juriști angajați și care, la rândul lor, își iau salarii din banii publici, exact din aceeași sursă ca și onorariile percepute de fiul consilierului local.

Bun, acum nu mai vorbim despre faptul că în Primăria Giroc, cât și în instituțiile din subordine, sunt angajate mai multe persoane cu numele de Golban. Cine dorește să-i deslușească, sunt pe site-ul administrației de la marginea Timișoarei. Cu nume și prenume!

Dar, oricum, de departe cel mai descurcăreț exponent al cooperativei imobiliare de pe raza comunei, un obstacol absolut de netrecut, este amicul primarului Ionel Toma, nu mai puțin celebrul Puia Minda Pascu. Un adevărat liant și intermediar între mediul de afaceri și Primăria Giroc. Și, nu în ultimul rând, un greu dezvoltator imobiliar cu specificații tehnice, demne de cartea recordurilor.

Unde mai pui, ca să închidem cercul, că șeful Poliției Locale Giroc este Brutus Daniel Sgură, ex-comandant al Biroului Poliției Rutiere Timișoara, trimis în judecată și condamnat, la nivelul anilor 2004, pentru abuz în serviciu, instigare la fals și distrugere de înscrisuri. Care, după ce a fost dat afară din MAI, a fost recuperat de Ionel Toma și bătut în cuie la structura de pază și ordine din localitatea de la marginea Timișoarei.

Pe bune, chiar nici nu mai contează căci însuși șeful Serviciului de Investigare a Criminalității Economice din IPJ Timiș, cms-șef Petru Rumega, este tot un om de-al locului care se găsește într-o relație de naș-fin cu unul dintre patronii ”Femadar”. Ultimul, cu voia dumneavoastră, și dezvoltator imobiliar aflat într-o relație excelentă de colaborare cu arhitecta Cristina Babescu, funcționar în cadrul departamentului de urbanism din cadrul Primăriei Giroc.

Da, garda pretoriană din jurul primarului Ionel Toma reprezintă doar primul filtru…

Cele mai citite articole în ultimele 48 de ore

Timișoara – de la primul tramvai electric la întâiul mijlocul de transport în comun cu cea mai lungă autonomie din lume

De-a lungul secolelor, în Banat s-au înregistrat nenumărate premiere....

Cel mai lung cuvânt din limba română are 44 de litere. Tu poți să-l pronunți?

Cel mai lung cuvânt din limba română este "PNEUMONOULTRAMICROSCOPICSILICOVOLCANICONIOZA"....

Pajiştea cu narcise de la Băteşti, locul de poveste unde florile cresc inexplicabil

Situată la 800 m de DN 68A, între oraşul...

Articole asemănătoare

Din aceeași categorie

Categorii Populare