Fotografie de grup! Giroc, comuna în care toată familia primarului Ionel Toma dezvoltă proiecte imobiliare pentru piața liberă

- Advertisement -
Acum, după ce am bombardat Primăria Giroc atât cu cereri la Legea 544/2001, privind accesul la informații de interes public, cât și cu buchete de flori (la propriu!), nu ne mai rămâne decât să așteptăm recolta de toamnă a Direcției Naționale Anticorupție. Și, cu siguranță, la cât se vorbește în comunitatea de la marginea Timișoarei despre “podul de flori” și descinderi ale mascaților, roadele muncii vor fi, cel puțin, pe măsura efortului jurnalistic.

Și ultima cere pe Legea 544/2001, care a fost depusă la sediul Primăriei Giroc a creat ceva discuții si fierbere la nivelul administrației locale pentru că e una plină de substanță și pentru că vizează, în exclusivitate și în ciuda tuturor poveștilor de birt, activitatea profesională a managerului public: Simona Ivuț. Ceea ce ne interesează extrem de mult, din tot fluxul de întrebări, este răspunsul la o simplă dilemă: cum a implementat Simona Ivuț strategia națională anticorupție la nivelul funcționarilor din comuna periurbană?!

O întrebare cât se poate de simplă și de pertinentă, cu atât mai mult cu cât, așa cum rezultă din contractul de management public, încheiat între primarul Ionel Toma și Simona Ivuț, punerea în practică a luptei anticorupție, la nivelul UAT Giroc, a fost pasată în sarcina administratorului localității. Și, având în vedere istoricul de necontestat al cooperativei imobiliare de producție de pe raza localității de la marginea Timișoarei, comună în care unii funcționari publici s-au îmbogățit peste măsură, de n-ar putea justifica agoniseala nici în 200 de vieți, e de interes public cum s-a luptat Simona Ivuț cu balaurul corupției din Primăria Giroc.

Mai presus de orice, chiar suntem curioși să știm ce fel de măsuri anticorupție a implementat Simona Ivuț, în primul rând, față de angajații Biroului Urbanism, în frunte cu Florin Roman și Cristina Babescu. Mai apoi, cu cei de la Terenuri/Funciar și cu cei de la Poliția Locală. Și, nu în ultimul rând, care au fost măsurile contrainformative pe care le-a luat managerul public față de primarul Ionel Toma, consilierii locali și funcționarii de la Juridic. Apoi, care a fost tactica de desființare a perimetrului de staționare de pe domeniul public din fața Primăriei Giroc, șezătoarea preferată a intermediarilor de certificate de urbanism și autorizații de construire.

Și până vin răspunsurile, la interpelarea făcută în baza Legii 544/2001, privind accesul la informațiile de interes public, continuăm azi cu proiectele de dezvoltare imobiliară de pe raza comunei Giroc. În special cu cele care gravitează în jurul primarului Ionel Toma care, de mai bine de 24 de ani, implementează social-democrația pe raza localității de la marginea Timișoarei. Evident cu un succes deplin, având în vedere avântul imobiliar pe care l-a luat cooperativa de producție, cuibărită chiar în inima Primăriei Giroc și care produce, așa cum am demonstrat de atâtea ori, deja, milioane de euro doar în interesul șmecherilor și al grupului de forță. Niciodată în interesul comunității!

Rotunjirea veniturilor

Se știe, deja, că sub pulpana primarului Ionel Toma, rechinii și intermediarii imobiliari au prosperat, așa cum nici nu au visat vreodată. E clar, în baza ultimelor informații, că edilul a fost tricotat de alți combinatori, atât din Primăria Giroc cât și din afara instituției. Și că, până la apariția investigațiilor din voceatimisului.ro, nu a știut exact dimensiunea fenomenului de corupție din sânul instituției. Dar asta nu e o scuză! Deloc! Cert e că, indiferent cât a cunoscut sau nu, pesedistul Ionel Toma a profitat din plin de pârghiile pe care le-a avut și de sforile pe care le-a tras de mai bine de două decenii. Exemplele sunt cu duiumul.

Și cea mai elocventă imagine este cea colorată de Camera de Conturi Timiș care în raportul de audit, efectuat la entitatea condusă de Ionel Toma, a demonstrat negru pe alb că, pentru a-și spori valoarea terenurilor private, edilul de Giroc și-a tras un drum pe bani publici, mascându-l sub utilitatea unui acces la un teren de joacă pentru copii. Chiar și contractele pe bani publici, constând în servicii juridice, în valoare de circa 500.000 euro, acordate fiului unui consilier local PSD, Gheorghe Golban, au fost dirijate prin ”rapoarte de oportunitate” tot de către primarul Toma. Ce-i drept, de fiecare dată, ”combinația” a fost acoperită de hotărâri ale Consiliului Local, ca să existe o tentă de legalitate.

Ce contează cu adevărat e că, din nou, pe 13 august a.c., primarul Ionel Toma a avut iarăși noroc căci Guvernul Românei a adoptat H.G. 834/2021, în sensul actualizării, în condițiile legii, a elementelor de identificare și a sumelor individuale aferente despăgubirilor pentru ”Varianta de ocolire Timișoara Sud”. Așa că, în acest context, Direcția Regională de Drumuri și Poduri Timiș a stabilit că norocoșii loteriei despăgubirilor, în ce privește comuna Giroc, datorită exproprierilor în interes public, sunt Daniela Flonta și Țap Maria, alături de fiicele sale, Daniela Bota și Lucica Woitek. Și, nu în ultimul rând, în dreptul primarul comunei, Ionel Toma, alături de fiicele sale, Toma Viana Camelia și Toma Ana Olivia, e trecută suma de 663.000 RON.

Mai mult, așa cum spuneam în urmă cu câteva zile, primarul Ionel Toma a intrat într-un soi de parteneriat imobiliar cu Daniele Altomonte (cetățean italian), patron al SC A&B Investement SRL și cu interese în SC Immo Casa PG SRL, societăți care dezvoltă tot soiul de ansambluri rezidențiale și industriale pe raza comunei Giroc. Investitor care, fie vorba între noi, a mai apărut în investigațiile de presă efectuate de voceatimișului.ro, referitoare la raiul imobiliar de pe raza localității de la marginea Timișoarei și la cooperativa de producție care gravitează în jurul edilului PSD. Practic, cotizant în SC Project Ace Studio SRL, cabinet de arhitectură care face parte din constelația norocoasă a șefului Biroului Urbanism din Primăria Giroc, Florin Roman, de departe cel mai mare iubitor de lux de la marginea Timișoarei.

În familie

E clar că spiritul antreprenorial al primarului Ionel Toma nu avea cum să stea prea departe de ceilalți membri ai familiei căci, așa cum rezultă dintr-o serie de documente publice care, evident, nu se regăsesc pe site-ul Primăriei Giroc, semn că transparența e aplicată doar în cazul unora și cu dublă măsură, fiicele edilului au în dezvoltare două proiecte imobiliare pe strada Zefirului, chiar pe raza localității păstorite de gospodarul pesedist. Și, așa cum spun muncitorii, ambele imobile sunt pregătite pentru vânzare!

Așadar, conform autorizației de construire nr. 76 din data de 10 martie 2021, emisă de Primăria Giroc în beneficiul Vianei-Camelia Toma, fiica primarului construiește un P+1+M, pe CF 410141. Constructorul ales a fost SC Ilinca Diana Construct SRL, iar arhitectul desemnat pentru proiect, SC Obo Arhitextura SRL. La fel și în cazul autorizației de construire nr. 111 din 20 martie 2021, emisă pe numele Anei Olivia Toma, ca și sora ei, tot pe strada Zefirului din comuna Giroc, aceasta dezvoltă un P+1E, pe CF nr. 410140. Constructorul este același, doar proiectantul de arhitectură diferă: SC Studio Unu SRL.

Fără doar și poate, cele două construcții ale fiicelor edilului Ionel Toma sunt în limitele prevăzute de lege și de normele urbanistice stabilite de Primăria Giroc. Interesant de menționat este totuși faptul că familia Toma nu a apelat la serviciile de arhitectură ale constelației de firme, care se învârte în jurul lui Florin Roman, și nici la cele de construcții, care dezvoltă frenetic proiecte de milioane de euro, pe raza localității de la marginea Timișoarei, ci au ales o societate mică din Ineu, Arad: SC Ilinca Diana Construct SRL. Lucruri absolut normale și firești, de altfel.

Revenind la activitatea managerului public Simona Ivuț, e clar ca bună ziua că, cel puțin la capitolul transparență decizională, Primăria Giroc mai are foarte mult de lucru. Ani lumină! Cât despre implementarea strategiei naționale de luptă anticorupție, la nivelul funcționarilor din localitatea de la marginea Timișoarei, un lucru e iarăși cert: indiferent de răspunsul managerului public, așa cum o știe toată lumea, ”experimentul de deratizare” a eșuat lamentabil, încă din fașă. Dar important e că speranța moare ultima. Și vorba procurorilor Direcției Naționale Anticorupție: nicio apă nu e mai limpede, acum, ca cea de la Giroc!!!

Cele mai citite articole în ultimele 48 de ore

Articole asemănătoare

spot_imgspot_img

Din aceeași categorie

Categorii Populare

spot_imgspot_img