ANUNȚURI

Societățile comerciale : AVCOZ EDIL S.R.L. , VCN DEVELOPMENT VEST SRL , SPAB CONSTRUCT VEST S.R.L. ,  SPO DEVELOPMENT BUILD INVEST S.R.L. , BAV DEVELOPMENT BUILD S.R.L. , anunță publicul interesat că au obținut autorizațiile de construire cu nr. 168 , respectiv cu nr. 169 din data de 13.03.2024 , emise de Primărie Timișoara, jud. Timiș , privind obiectivul începerii lucrărilor de construcții pentru proiectele ELIZA 2 și ELIZA 3 , imobile de locuințe colective , în regim  P+2E+ER , în Timișoara , pe strada Grigore Alexandrescu , jud Timiș .

Cele mai citite articole în ultima săptămână

Din aceeași categorie

Toma Unicul! Primăria Giroc, campioana drumurilor publice care duc spre terenurile private ale rechinilor imobiliari

Vocea Timișului va susține permanent adevărul!
Hai că-i bine și la vară, cald! Acum, după ce am recepționat și mesajele voalate de amenințare, postate pe Facebook de către echipa de zgomot a combinatorilor imobiliari de pe raza comunei Giroc, parcă ne simțim ceva mai bine. Sigurul regret e că nu ne putem etala și noi bicepșii, la maieu, pe internet, ca niște orășeni adevărați. Și, din păcate, nici n-avem timp să ne dăm check-in-uri, non-stop, pe la de săli de sport. Nici să ne filmăm, prin oglinzi, când ne pompăm sau ne excităm bicepșii!

Motivul chiar e simplu! În primul rând, n-avem maiouri în dressing și nici nu luăm ”energizante”, ca să impresionăm vrăbiuțele, când crapă bumbacul pe noi de la atâta musculatură. Doi – mesajele subliminale de tipul ”vă salutăm pe toți prietenii noștri”, chiar sunt pentru ciclul primar. Nu de alta, dar nu mai sperie nici înaripatele! Poate, în cel mai fericit caz, impresionează doar debitorii sau datornicii. Depinde din ce unghi privești problema investițiilor financiare!

Nu în ultimul rând, poate îi bagă-n fibrilații și pe speriații aia de bombe din Primăria Giroc care, la orice întrebare punctuală, referitoare la ”investitorii” de pe raza localității, o iau la fugă. La propriu! Și nu se opresc decât în altarul Bisericii, amvon aflat peste drum de instituția publică, condusă de mai bine de 24 de ani de către Ionel Toma. Semn că totul e Zen, în comunitatea de la marginea Timișoarei. Și nimeni nu se teme!

Irelevant, oricum, pentru că, ceea ce este cu adevărat important, are legătură cu reacția girocenilor. Un feedback absolut halucinant și extrem de pozitiv, care nu face decât să ne confirme că suntem pe drumul cel bun, chiar dacă multe dintre mesajele de încurajare au venit de pe conturi anonime. Secrete, dar blindate cu informații, documente, înregistrări, date certe și verificate. Cea mai bună dovadă că oamenii, care și-au investit economiile de o viață, tocmai pentru a avea o existență tihnită la marginea Timișoarei, s-au săturat de maniera în care ”dezvoltatorii imobiliari” joacă hora unirii cu angajații Primăriei Giroc.

Și Curtea de Conturi Timiș, ca urmare a controlului încheiat la Primăria Giroc, nu face decât să confirme că girocenii au perfectă dreptate când cer: STOP JOC și readucerea administrației publice, în slujba comunității. Așadar, continuăm seria dezvăluirilor cu „modificarea/dezmembrare unui teren, domeniu public al UATC Giroc, având destinația de zonă verde, fără respectarea PUZ-ului aprobat”. Pe scurt,  din ”zona verde” a PUZ-ului, dezvoltat de Primăria Giroc, prin Hotărârea nr. 48/08.04.2015 a Consiliului Local al Comunei Giroc s-a aprobat dezmembrarea unui teren, în suprafață de 6.610 mp, înscris în CF 405580, rezultând un număr de trei parcele, având ca destinații: „teren intravilan pentru zone verzi”, „teren intravilan pentru drum” și „teren intravilan pentru zone verzi și parcaje ecologice”.

În ce privește una dintre cărțile funciare, rezultate ca urmare a dezmembrării ”zonei verzi”, auditorii publici externi au observat, pe durata verificărilor, ”că drumul edificat pe CF 412425, în suprafață de 1.565 mp, având ca destinație <teren intravilanpentru drum> nu are la bază nicio documentație tehnică”. Mai mult, că realizarea a fost suportată de Primăria Giroc din sumele bugetate de comună pentru reparații, că nu este evidențiat în contabilitate distinct ca și activ al comunei, dar că este denumit ca și Bulevardul Aviației – numerele poștale cuprinse între 1/1 – 1/8.

Procedeu de afectare a domeniului public, complet eronat, care a dus la crearea unui drum public și o investiție, fără Hotărâre de Consiliu Local, cu atât mai mult într-o zona verde a comunei, prin încălcarea prevederilor OUG 195/2005, care prevede expres că ”schimbarea destinației terenurilor, amenajate ca spații verzi și/sau prevăzute ca atare în documentațiile de urbanism, reducerea suprafețelor acestora ori strămutarea lor este interzisă, indiferent de regimul juridic al acestora”. Și, mai mult decât orice că ”actele administrative sau juridice emise ori încheiate cu nerespectarea prevederilor legale sunt lovite de nulitate absolută”.

Pe furiș, fără zgomot

Din verificările aprofundate a reieșit că toată manevra a fost premeditată, ca la carte. Încălzirea au făcut-o cei de la SC Prozim SRL care, în caietul de sarcini ”Lucrări de întreținere străzi asfaltate, în comuna Giroc”, afirmă, încă de pe prima pagina a memoriului tehnic, un lucru total neadevărat: că terenurile pe care se vor executa lucrările sunt libere de sarcini, chiar dacă CF-ul figura cu ”zone verzi”, având interdicție, prin acte normative clare, să fie diminuat sau edificat.

Mai mult, s-a constatat că pentru construcția drumului public, au fost sărite o serie de etape, prevăzute în HG nr. 907/2016. Astfel, ”nota conceptuală”, care ar fi trebuit să fie întocmită de beneficiarul investiției, în scopul justificării necesității și oportunității realizării obiectivului de investiții, lipsește cu desăvârșire. La fel și ”tema de proiectare”, prin care se exprimă intențiile investiționale și nevoile funcționale ale beneficiarului investiției.

Nici măcar ”studiul de fezabilitate” nu a fost de găsit, având în vedere că acest drum era un obiectiv nou, cu acces la gospodării. Și, ca totul să fie clar, administrația pesedistă condusă de Ionel Toma nu a are, pentru acest drum de pe bv. Aviației din Giroc, nici banala ”autorizație de construire”. Semn că totul s-a executat în cea mai mare liniște!

Așa că nu e de mirare că, datorită tuturor acestor lipsuri flagrante, auditorii Camerei de Conturi Timiș au ridicat, în scris, chestiuni serioase vizavi de ”legalitatea executării drumului”. Cu atât mai mult cu cât, și în această situație, legislația e extrem de clară în sensul că ”se pot executa, fără autorizație de construire următoarele lucrări care nu modifica structura de rezistență si/sau aspectul arhitectural al construcțiilor: trotuare, ziduri de sprijin ori scări de acces, terase exterioare; lucrări de reparații, înlocuiri ori reabilitări, fără modificarea calității si formei arhitecturale a elementelor de fațada sau lucrări de întreținere periodică si reparații curente la infrastructura de transport și la instalațiile aferente”.

Partea bună e că, în timpul controlului la Primăria Giroc, s-a descoperit ”caietul de sarcini”, întocmit de SC Prozim SRL, document pentru care, în baza unei achiziții directe, unitatea administrativ teritorială a plătit suma de 15.232 RON. Și, culmea, față de care auditorii Curții de Conturi și-au exprimat, în scris, ”rezerve asupra calității acestei documentații, având în vedere faptul că sunt cuprinse elemente de afectare a structurii portante a drumurilor, ceea ce nu concordă cu tema achiziționată – anume: Lucrări de întreținere străzi asfaltate în comuna Giroc, județul Timiș”. Cert e că, în baza documentației SC Prozim SRL, Primăria Giroc a semnat contractul de executare pentru drumul din bv. Aviației cu SC Axo Util SRL, în valoare totală de 522.219,6 RON, achiziția de servicii fiind făcută, și de această data, în mod direct, la data de 16.05.2017

Ulterior, la finele anului, prin Procesul Verbal nr. 28812/02.11.2017, s-a semnat și recepția lucrărilor. Tot fără a fi identificate imobilele pentru care s-a făcut investiția de peste jumătate de milion de lei, în câmp, pentru un drum, în lungime de aproape 300 metri, construcție efectuată pe ”zonă verde”, conform CF-ului și PUZ-ului. Și cu aceeași minciună că nu a fost cazul unei autorizații de construire, ”fiind lucrări de reparații”, deși drumul era nou-nouț! În fine, totul a fost semnat și parafat, cu legalitate și celeritate, în baza dispoziției primarului comunei Giroc, Ionel Toma, nr. 141/31.07.2017.

Interese particulare

În concluzie, în ceea ce privește lucrările de întreținere pentru „drumul edificat pe CF 412425 în suprafață de 1.565 mp, având ca destinație „Teren intravilan pentru drum” – Bulevardul Aviației – cu numerele poștale cuprinse între 1/1 – 1/8”, auditorii au concluzionat că investiția Primăriei Giroc s-a realizat ”prin eludarea prevederilor Legii nr. 50/1991 și a Legii nr. 10/1995 și a favorizat aplicarea subiectivă a prevederilor H.G. nr. 907/2016, acțiune care a condus la realizarea unui obiectiv nou de investiții, fără aprobarea Consiliului Local Giroc, fără documentație tehnică și fără verificarea tehnică corespunzătoare, favorizând astfel executarea de lucrări de construcții neconforme precum și un potențial risc de fraudă ridicat”. Clar ca bună ziua! La care se adaugă și o abatere constatată de 124.872 RON.

În vederea clarificării împrejurărilor și cauzelor, care au condus la nerespectarea prevederilor legale, primarul comunei Giroc, pesedistul Ionel Toma, a încercat să explice auditorilor Camerei de Conturi Timiș că investiția, chiar și în grabă și fără o decizie a Consiliului Local, pentru un drum pe bv. Aviației, se datorează ”populării zonei Unității Militare și creșterii numărului de copii, lucru care a impus necesitatea creări unei zone verzi cu loc de joacă, ceea ce a dus, în primul rând, la salubrizarea zonei, generând o urbanizare care să asigure și o zonă de joacă cu parcaje pentru cei care vin cu mașina proprie, la locul de joacă”.

Povești nemuritoare pentru că, așa cum bine știe și primarul Toma, drumul de pe bv. Aviatorilor din Giroc, fără avizul consilierilor, cu banii comunității și cu o halcă ruptă din ”zona verde”, a fost construit de la zero, cu totul în alt scop, decât cel declarat: să creeze acces la parcelele rechinilor imobiliari și să crească valoarea terenurilor acestora, prin investiții în infrastructura de drum! Și tot acest PUZ, la care duce drumul din banii girocenilor, are legătura directă cu primarul Ionel Toma, acesta fiind principalul beneficiar al combinației, așa cum o să se lămurească toată lumea, în episodul următor.

Oricum, până atunci, ”având în vedere riscul demonstrat prin eludarea legislației”, se arată în documentul Camerei de Conturi Timiș, Primăria Giroc a fost obligată ”să procedeze la expertizarea structurii de rezistenta a construcțiilor asupra cărora s-au făcut intervenții în perioada 2017-2020, pentru care UATC Giroc nu a respectat toate etapele de elaborare al documentațiilor tehnico-economice, aferente obiectivelor/proiectelor de investiții finanțate din fonduri publice”.

Și, mai mult decât orice, spre disperarea rechinilor imobiliari, autorității publice i s-a pus in vedere, cât mai repede, ”să aducă, la starea inițială de zonă verde, terenul edificat cu drum pe CF 412425, în suprafață de 1.565 mp, având ca destinație „Teren intravilan pentru drum” – Bulevardul Aviației – cu numerele poștale cuprinse între 1/1 – 1/8”. Dar și recuperarea prejudiciului, în sumă totală de 124.872 RON, de la persoanele care se fac vinovate de realizarea pierderii patrimoniale, în defavoarea Primăriei Giroc, printre care și primarul social-democrat Ionel Toma…

- Advertisement -
Tiberiu Kiss-Radu Constantin
Tiberiu Kiss-Radu Constantin
Întreaga responsabilitate a comentariilor lăsate de dumneavoastră vă aparține! Click aici-citeste condiţiile de utilizare ale site-ului www.voceatimisului.ro

3 COMENTARII

  1. Asa va roade invidia si frustrarile..sunt 2 3 vinituri in Giroc care incearca si ei sa se faca auziti….fani usr . Nu are rost sa dam nume ca ii stim toti! Niste frustrati obraznici, care nu au nimic bun de facut decat sa se uite in curtea vecinilor…cati bani face unu si altul, dar au uitat ca ei au venit aici cumparand un imobil sau teren tot de la cei pe care ii arata cu degentul acuma .

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole în ultimele 48 de ore