Cele mai citite articole în ultima săptămână

Din aceeași categorie

Terorism cultural! Dominic Fritz vrea să scape de Simona Neumann…cu considerație

- Advertisement -
Lucrurile nu sunt deloc complicate! Ba din contra, extrem de simple. Încă din primul moment, imediat după ce a preluat mandatul de primar, Dominic Fritz a vrut să scape de Simona Neumann din fruntea Asociației ”Timișoara 2023”. Cu orice preț! Și a reușit, sub o formă sau alta, ieri, într-o manieră care nu are nicio legătură cu spiritul Timișoarei pe care-l tot aduce în discuție, ori de câte ori are ocazia. Dar absolut niciuna!

În afară de declarații publice sforăitoare și absolut generaliste, gen ”deblocarea situației”, ”întoarcerea la BID” și ”coagularea comunității culturale”, e clar că, în spatele manevrei de concediere a Simonei Neumann există și un interes ascuns. Unul extrem de pervers! Nu neapărat bugetul entității, la care visează tot soiul de fitofagi ONG-iști ci, mai degrabă,  promovarea unor ”oameni noi”, în poziții cheie.

Ideea e că, oricum ar cădea zarurile, e absurd să pui pe tavă un contract de consultanță de circa 30.000 de euro pentru 3 luni, în brațele ocupantei de pe locul 2, Corina Șuteu, care a consiliat Clujul, din poziția de contracandidată a Timișoarei, în cursa pentru titlul de capitală europeană a culturii. Asta, în condițiile în care Primăria lui Fritz a beneficiat de serviciile contractuale ale Simonei Neumann, cea care, printr-un efort colosal de grup, a repus cetatea de pe malurile Begăi pe prima poziție culturală din Europa. Ca pe o măsea stricată!

Un singur lucru e cert! Prea multe întâmplări penibile și contraproductive, în ceea ce privește situația Asociației ”Timișoara 2023”. Și ultima, chiar le întrece, de departe, pe toate: o adresă oficială, semnată de Dominic Fritz, în numele Primăriei Timișoara. Nimic altceva decât un non-sens juridic care, într-un mod halucinant, face referire la o demisie, promisă într-un cadru privat, în prezența unui martor și în puterea cuvântului dat.

Da, ați citit bine, căci toată ”compunerea”, cu toate elementele enumerate mai sus, este așezată pe o hârtie, ștampilată, semnată și înregistrată! Și, mai presus de orice, poartă antetul municipalității, conduse de useristul Dominc Fritz.

Așadar, voceatimisului.ro vă lasă să savurați adresa SC2021 – 015457 din 3 iunie 2021, plecată de la cabinetul primarului municipiului Timișoara: ”Stimată doamnă Neumann, după cum știți, a fost emis Ordinul privind numirea reprezentantului Ministerului Culturii în Consiliul Director al Asociației Timișoara 2021 Capitala Europeană a Culturii. Drept urmare, în scurt timp va avea loc ședința Consiliului Director. În perspectiva acestei ședințe, aștept să transmiteți, până cel târziu vineri, 4 iunie, cererea prin care solicitați încheierea contractului de muncă prin acordul părților, așa cum ați consimțit în data de 15 aprilie 2021, la întâlnirea avută împreună, la care a participat și dl. secretar de stat Andras Demeter responsabil de coordonarea Programului național Timișoara 2021 în cadrul Ministerului Culturii. Cu încredere în cuvântul dat, Dominic Fritz”. Ștampilat și semnat!

Da, fără îndoială, documentul asumat de Dominic Fritz, prin iscălitură, este unul cât se poate de autentic. Deși, toți experții în administrație publică – și nu puțini!! – consultați de reporterii voceatimișului.ro, s-au întrebat, încă din primul moment, după lecturarea ”compunerii”, dacă adresa nu este cumva vreun fals, bine ticluit. După care și-au făcut, cu dreapta, semnul crucii. De trei ori! Și s-au jurat că, în viața lor, în zeci de ani de experiență administrativă, unii prin cabinete de miniștrii sau prim-miniștrii, nu au văzut ”așa o alocuțiune, așezată pe o coală de hârtie”.

Acum, să faci o astfel de adresă, cu caracter oficial, în care să faci referire la elemente din discuții privată, este de bezna minții. Cu siguranță, nici măcar Germania lui Dominic Fritz, cu toate land-urile sale, nu a văzut așa o abominație, cu pretenții de corespondență administrativă. Cu atât mai mult, cancelaria fostului președinte german, Helmuth Koller, acolo unde primarul Timișoara, Dominic Fritz, zice că a lucrat, după pensionarea demnitarului, în calitate de secretar personal.

Mai mult, să mai bagi în discuție, în calitate de ”martor”, un secretar de stat este, cel puțin, de poveste! Cu atât mai mult, unul condamnat de instanțele de judecată din România, definitiv și irevocabil, cu interzicerea dreptului de a mai ocupa funcții publice, pe o perioadă de 3 ani de zile!

Una peste alta, adresa Primăriei Timișoara, care poartă antetul instituției și semnătura primarului Dominic Fritz, are un  singur scop: demiterea Simonei Neumann din fruntea Asociației ”Timișoara 2023”. Fără nicio referire la vreun temei juridic! Absolut niciunul! Ci doar pe baza ”martorului” și a ”cuvântului dat”!

Acum, având în vedere că vorbim despre o corespondență oficială între instituții, așa cum cere legea administrației publice locale, timișorenii ar trebui să-i ceară primarului Dominic Fritz, să facă public exemplarul cu nr. 2 al acestei ”compuneri” useriste. Nu de alta, dar e important ca bănățenii să afle cine a întocmit documentul, care a fost semnat de edilul Timișoarei. Pe nedigerate și nerăsuflate! Măcar așa, avem și noi, șansa unică, să aflăm cine își bate joc de primarul Timișoarei, într-un asemenea hal!

Compoziții eterne

Și compunerile useriste, care au caracter oficial, căci poartă antetul și stema Timișoarei, au continuat. Pe data de 14 iunie 2021, de la cabinetul primarului Dominic Fritz mai pleacă o adresă, semnată tot de către edilul Timișoarei, care poartă numărul de înregistrare SC2021 – 16653. Pe scurt, ca un adevărat ”gentleman”, Firtz îi scrie, din nou, Simonei Neuman.

Tot o compunere. Ca la școală, cu introducere, cuprins și încheiere: ”….la data de 4 iunie a.c., când prin intermediul platformei zoom, s-a desfășurat ședința extraordonară a Consiliului director al Asociației Timișoara 2021, întrunită în condiții legale și statutare, membrii Consilului au hotărât, în unanimitate, susținerea încetării pe calea amiabilă a contractului de muncă a directorului executive al Asociației (n.n – Simona Neumann) cu data de 15 iunie a.c., și luând act de faptul că nu ați întreprins nici un act în sensul de a materializa voința dvs clar exprimată la data de 15 aprilie 2021, vă rog să-mi comunicați modalitatea în care doriți să procedăm. Cum am convenit telefonic în 4 iunie, va invit la o întrevedere astăzi, la ora 18.30, la primărie. Totodată, vă rog să îmi comunicați până la data de 15 iunie, orele 12, cel târziu, cum înțelegeți să procedați pentru materializarea voinței dvs, exprimate la 15 aprilie potrivit cu care vă veți retrage din poziția de director executiv….”

În primul rând, am păstrat întocmai frazele fluviu ale adresei, repetițiile, virgulele anapoda și, nu în ultimul rând, acordurile gramaticale. Așa măcar știm și noi că ședința a fost întrunită, nu Consiliul!!! În altă ordine de idei, apar aceleași mici obsesii, care fac referire, din nou, la elemente din întâlniri private, dar sunt transpuse în documente publice. Și, culmea, Dominic Fritz a mai avut tupeul să semneze epistola către Simona Neumann… ”cu considerație”. Progresism, nu glumă!

Cert e că nici Simona Neumann, directorul executiv al Asociației ”Timișoara 2023”, nu se lasă dusă cu una sau cu două. Și asta se vede, extrem de clar, din răspunsul pe care aceasta l-a formulat către primarul Timișoarei, Dominic Fritz: ”Am fost în concediu, după cum v-am informat, în perioada 7-12 iunie a.c., de aceea nu am întreprins niciun act. Azi, luni, 14 iunie a.c, sunt implicate toată ziua în finalizarea raportului pentru monitorizarea de către Comisia Europeană și a filmărilor pentru prezentarea video solicitată de Comisie, filmări care au fost stabilite cu începere de la orele 17, împreună cu echipa Primăriei și echipa de consultanță a Primăriei și a reprezentanților Ministerului Culturii și ai Consiliului Județean Timiș, toate acestea având în vedere termenul-limită de trimitere a materialelor la Comisia Europeană – 15 iunie 2021. Prin urmare, regret că nu voi putea da curs solicitării dvs. de a ne întâlni azi, la orele 18.30. Această oră pentru filmări a fost stabilită de colegii mei împreună cu echipa dvs, săptămâna trecută, în absența mea, și nu știam de ea în seara zilei de 4 iunie, când am vorbit noi doi la telefon. Pentru a nu mai fi asemenea situații, vă rog respectuos ca, în măsura posibilităților, să îmi trimiteți asemenea notificări cu 5 zile înainte. Vă mulțumesc”.

Sublim! Semn că în administrația timișoreană, condusă de Dominic Fritz, totul este liniștit și în deplină armonie. Nici urmă de gâlceavă sau alt soi de interese…

- Advertisement -
Radu Constantin
Radu Constantinhttp://www.voceatimisului.ro
Întreaga responsabilitate a comentariilor lăsate de dumneavoastră vă aparține! Click aici-citeste condiţiile de utilizare ale site-ului www.voceatimisului.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole în ultimele 48 de ore