Rateu medical! Direcția de Sănătate Publică Timiș a stabilit în sarcina stomatologului Khader Al Qawasmeh un malpraxis de toată frumusețea

- Advertisement -
Adevărul e că, așa cum rezultă din probe, medicul iordanian, patron al SC Dental Art Clinic Timișoara, nu este la primul contact cu acuzațiile de culpă medicală. De-a lungul vremii, au mai fost câteva incriminări vizavi de (in)competențele stomatologului, marea majoritate – mai puțin una singură! – închise pe repede înainte, în urma unor înțelegeri amiabile între doctorul Khader Al Qawasmeh și pacienții săi. Semn că, logic, pe undeva a existat o jenă profesională! Totuși, niciuna nu a fost atât de rușinoasă și de penibilă ca învinuirea de hărțuire sexuală – la pachet cu un malpraxis – adusă de un fost client și, totodată, conațional de-al său de același sex, Ibrahim Wesam Mahmoud Ahmad.
Acum, pentru cei care au ratat momentul, pe scurt, la data de 30 iulie a.c., Vocea Timișului a prezentat pe larg, alături de dovezi clare, că doctorul Khader al Qawasmeh, atins de săgețile lui Cupidon, a făcut o adevărată pasiune pentru pacientul său, Ibrahim Wesam. Că ambii iordanieni sunt de același sex sau că omul a fost recrutat în cabinet, în timpul unui consult, a contat mai puțin pentru stomatolog.

Oricum, probele sunt clare: filmulețe și fotografii, plecate din terminalul mobil al medicului curant, înspre pacientul său, cu scârbavnicul mădular, în (semi)erecție. Plus, invitații la masturbare reciprocă… la film, declarații de dragoste, discuții despre morcovi, anusuri, sex oral/anal și toate grozăviile pământului…lansate de doctor, în direcția pacientului său… toate declinate de către client! Plus, multe-multe altele discuții/invitații la vals, absolut intime și explicite! Doar dintr-o singură parte! 

Dacă ar fi fost doar asta, poate că iordanianul Ibrahim Wesam ar fi trecut cu vederea derapajele (extra)profesionale ale conaționalului său Khader Al Qawasmeh, doar că, pe parcursul tratamentului medical, dincolo de sentimente profunde și unidirecționale, în gura pacientului s-a înfiripat și… un malpraxis. Cert e că, din momentul în care i-a fost pusă la îndoială expertiza medicală și, odată cu aceasta, pe masa de lucru, un deviz de reparații de peste 11.000 de euro, întocmit de prof. univ. dr. Emanuel Bratu, stomatologul iordanian și-a schimbat atitudinea!

În primul rând, ca și în alte situații similare, a încercat să cadă la pace cu clientul. Așa că, după cum rezultă din probe, pe 14 iunie 2023, patronul SC Art Dental Clinic SRL a fost de acord să semneze un contract de tranzacție cu conaționalul său, astfel încât să-i acopere…daunele. Cu o singură condiție, însă, care e și menționată la capitolul ”Clauze Finale”: ”Ibrahim Wesam se obligă să șteargă din telefonul personal toate fotografiile și corespondența purtată cu dr. Khader Al Qawasmeh”.

După care, a dat fuga la IPJ Timiș și s-a plâns că… e șantajat! Și că, de fapt, contractul de tranzacție, pe care ar fi trebuit să-l semneze, odată cu plata reparațiilor dentare, nu e altceva decât o stoarcere de resurse financiare pentru ștergerea unor mesaje și discuții cu conotații sexuale explicite! Nici nu mai contează că, așa cum rezultă din probe, în timp ce se înfrățea cu polițiștii, medicul a încercat mereu să provoace și să inducă ideea că plata de 11.000 de euro nu sunt pentru reparații dentare ci pentru distrugerea probelor incriminatorii.

Nici măcar când i s-a spus să vireze suma direct în conturile clinicii reputatului prof. dr. Emanuel Bratu, ca să nu mai existe discuții și suspiciuni, stomatologul Khader Al Qawasmeh nu s-a oprit. Așa că, pe data de pe 27 iulie și 8 august 2023, în lipsă de opțiuni și înțelegere, iordanianul Ibrahim Wesam l-a reclamat pe fostul său medic curant la Direcția de Sănătate Publică și la Colegiul Medicilor Stomatologi, acuzându-l de malpraxis, exercitarea de acte chirurgicale fără drept și agresiune sexuală asupra unui pacient!

Orizonturi noi

Și primii care au reacționat au fost cei de la Colegiul Medicilor Stomatologi Timiș care, pe data de data de 19 septembrie a.c., i-au răspuns iordanianului Ibrahim Wesam că, în ce-l privește pe stomatologul Khader Ahmad Yousef Al Qawasmeh, ca urmare a verificărilor, s-au constatat următoarele: ”Medicul exercită profesia în baza diplomei de licență și este înscris în CMS Timiș. Are viză de liberă practică pentru anul 2022, dar nu și pentru anul 2023 ( n.n. – intervențiile chirurgicale stomatologice asupra pacientului au avut loc în august 2022, februarie 2023 și mai 2023. Cotizația de membru este achitată până în 31.12.2022, dar neachitată din ianuarie 2023. Polița de asigurare pentru răspundere civilă (malpraxis) a expirat la data de 01.02.2022, iar la dosar nu s-a mai depus alta. Ultimele diplome de participare la cursuri EMC le-a prezentat pentru anul 2021, când s-a încheiat ciclul de 5 ani pentru EMC-uri. Din anul 2022 și până în prezent nu a mai depus alte diplome de participare la cursuri, cu toate că ROF-ul CMSR precizează obligativitatea participării în fiecare an la aceste cursuri”.

În traducere liberă, JALE! Altfel spus, practicarea unei meserii fără drept pentru că orice medic din România știe că este ILEGAL să desfășori activitate sanitară, fără avizul anual de liberă practică de la Colegiului Medicilor și fără asigurarea de malpraxis. Ca să nu mai vorbim și despre OBLIGATIVITATEA participării la cursuri anuale de perfecționare!

Acum, povestea devine și mai palpitantă căci, imediat după acuzația de ”exercitarea de acte chirurgicale fără drept”, lansată pe orbita DSP și a Colegiul Medicilor Stomatologi din România – Filiala Timiș (CMSR) de către Ibrahim Wesam, medicul a scos din joben și a depus la dosarul penal de la IPJ Timiș un document din care rezultă că, în fapt, este avizat pentru activități stomatologice pe anul 2023 și că are toate cele necesare… la zi. Doar că, avizul, datat pe 27 iulie 2023, nu a fost eliberat de Colegiul Medicilor Stomatologi din România – Filiala Timiș, cu sediul pe strada Iancu Văcărescu nr. 23 ci de o altă entitate, cu exact același nume, de pe bv. Revoluției de la 1989, nr. 9, ap. 4, sala Kerr.

Și, așa cum rezultă din ”Certificat de avizare”, eliberat de CMSR – ul de pe bv. Revoluției din Timișoara, document asumat de prof. univ. dr. Cosmin Sinescu, cadru UMF Timișoara, rezultă că SC Dental Art Clinic SRL, reprezentată de dr. Khader Ahmad Yousef Al Qawasmeh, este specializată pe stomatologie, ortodonție și ortopedie dento-facială, cu competență în implantologie. În plus, la pachet, medicul iordanian a mai pus pe masa anchetatorilor și o pseudo viză profesională, cum că este membrul CSMR și pe anul perioada 2 februarie 2022 – 1 februarie 2024.

Aici, sunt de făcut câteva precizări. În primul rând, așa cum reiese din probe, atașate la finalul materialului, nici certificatul și nici viza, ambele eliberate în beneficiul dr. Al Qawasmeh, nu sunt purtătoare… de ștampilă! Doar de semnătură! Mai mult, există diferențe majore dintre vizele anuale, pe de-o parte, acordate de CMSR – filiala str. Văcărescu, și cele ale CMSR – filiala bv Revoluției, în regim (bi)sezonier.

Mai mult decât orice, în al doilea rând, așa cum rezultă dintr-o comunicare a ANAF Timișoara, la o solicitare în baza Legii 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public, există un singur Colegiu al Medicilor Stomatologi din România – Filiala Timiș. Mai exact, cel de pe strada Iancu Văcărescu nr. 23, ”constituit în baza Legii 95/2006, CIF 17094018, cu președinte dr. Delia Barbu”. Și tot Fisc-ul mai spune că nu are nicio informație despre o altă entitate cu aceeași denumire, cu sediul pe bvd. Revoluției de la 1989. Nr. 9, et 4, sala Kerr. Acum că e clar cu cele două CMSR-uri din Timiș, mergem mai departe către Direcția de Sănătate Publică Timiș, mai exact la acuzația de malpraxis

Culpă medicală

Aici, lucrurile sunt clare, din nou, așa cum rezidă din Hotărârea NR. 8 din data de 21 noiembrie 2023 a DSP Timiș, emisă în baza reclamației nr. 18754/27.07.2023 a lui Ibrahim Wesam Mahmoud Ahmad, referitoare la dr. Kader Al Qawasmeh. Pe scurt, Comisia de Monitorizare și Competență Profesională pentru Cazurile de Malpraxis constituită la nivelul județului Timiș, înainte de a se pronunța, a luat la cunoștință despre: raportul de expertiză, înregistrat în cadrul DSP Timiș cu nr 27200/03.11.2023, întocmit de expertul medical desemnat în cauză, Dr Thiu Luciana și raportul de expertiză, înregistrat în cadrul DSP Timiș cu nr 27808/13.11.2023, întocmit de expertul medical desemnat în cauză, Dr.Tănase Ștefan. Ca la final, Comisia de Monitorizare și Competență Profesională pentru Cazurile de Malpraxis să decidă: ”…reține concluziile experților desemnați, exprimate în rapoartele de expertiză și emite Hotărârea nr. 8/21.11.2023, apreciind în unanimitate, prin vot, că sunt întrunite și îndeplinite elementele constitutive ale faptei de malpraxis, conform criteriilor prevăzute de art.34, lit.a, b, c, d, Ordinul MSP 1.343/06.11.2006”.

Ulterior, în termen de 5 zile, decizia DSP Timiș, asumată de conf. univ. dr. Corneluța Fira-Mlădinescu, a fost comunicată tuturor părților implicate, cu precizarea că. în caz de neclarități, decizia poate fi atacată în instanța de judecată competentă (Tribunalul Timiș), în termen de 15 zile. Și, evident, pe data de 11 decembrie a.c., dr. Kader Al Qawasmeh a contestat concluziile Comisiei și ale celor doi experți ai DSP Timiș! Totuși, înainte de asta, a trecut, din nou, pe la IPJ Timiș și, în cadrul dosarului penal nr. 5544/P/2023, prin declarația de martor, medicul iordanian confirmă, în primul rând, un lucru pe care l-a intuit bine și Vocea Timișului, în articolul din 30 iulie 2023: că, pe felie cu Biroul de Investigații Criminale, ”s-a încercat constituirea unui flagrant, dar s-a renunțat pentru că probele aduse de mine nu erau suficiente…”.

Cu privire la agresiunea sexuală asupra conaționalului său, medicul l-a luat pe NU în brațe, declarând că ”…nu l-am provocat niciodată la discuții pe teme sexuală, nu am abuzat niciodată de poziția mea dominantă pentru ai solicita favoruri sexuale și niciodată nu l-am atins, decât pentru a îndeplini actul medical. Nu am avut cu acesta nu discuții privind orientările sexuale ale colaboratorilor mei. Cu privire la pozele indecente voi aduce lămuriri…”. Deși, pe toate palierele, probele audio-video, însoțite de capturile discuțiilor din Whatsapp, demonstrează contrariul! Interesant e și faptul că, tot în declarația dată în fața organelor de cercetare penală, medicul stomatolog iordanian a mai devoalat un lucru care contravine flagrant normelor sanitare: că pune, ocazional, perfuzii intravenoase cu vitamine și calmante, în cabinetul stomatologic, la bărbații care… se simt rău! A uitat doar să spună că, tot în clinică, acolo unde repară dinți și pune perfuzii la ananghie, se și tunde…

Cele mai citite articole în ultimele 48 de ore

Articole asemănătoare

Din aceeași categorie

Categorii Populare