AcasăStiriCulturaRuşii au un plan bine pus la punct de cucerire a Timişoarei!...

Ruşii au un plan bine pus la punct de cucerire a Timişoarei! Timp de o săptămână vor asalta publicul cu filme bune în cadrul festivalului Kino+

În perioada 15-21 octombrie a.c., Casa de Cultură a Studenţilor din Timişoara găzduiește, pentru al doilea an la rând, Săptămâna Kino+ a premierelor cinematografice rusești pe marele ecran din Timişoara. În fiecare seară, începând cu orele 18.00, marele public va putea urmări gratuit creații de excepție ale tinerei generații de regizori ruși traduse şi subtitrate de studenții Universității din București.

Evenimentul se înscrie în cea de a doua ediție a Festivalului de film rusesc KINO+, proiect inițiat de Universitatea din București (Departamentul de Filologie Rusă și Slavă, Departamentul Servicii pentru Studenți) în parteneriat cu  Comunitatea Rușilor Lipoveni din România și cu Rețeaua de cultură.

După ce a trecut prin Brăila, Tulcea, Botoşani, Slatina, Constanţa, Slobozia, Galaţi, Braşov, Oradea, Buzău, Craiova, Piatra-Neamţ, Tîrgu-Mureş şi Cluj-Napoca, Caravana Kino+ poposeşte la Timişoara, urmând ca până la sfârşitul lunii noiembrie să ajungă şi la Suceava, Iaşi, Bacău şi Deva.

 

Proiecția filmelor Kino+ este programată să se desfășoare după cum urmează:

Luni – 15 octombrie – LAVATORY LOVESTORY (2006) – film de animaţie de scurt-metraj, regia Konstantin Bronzit

ULTIMUL CANTON (2010) – regizor Aleksei Ucitel’, Irina Gorlova

Marți – 16 octombrie – GAMBITUL TURCESC (2005), regizor Djanik Faiziev

Miercuri – 17 octombrie – POVESTEA COSMOSULUI MEU [ROMADESUS] (2009), regizor Iana Poliaruş

Joi – 18 octombrie – BUNICA TOSIA  (2003), regizor Lidia Bobrova

Vineri – 19 octombrie – CREDINŢĂ (2009), regizor Lidia Bobrova

Sâmbătă – 20 octombrie – GEORG (2008), regizor Peeter Simm

Duminică – 21 octombrie – EFECT DE SERĂ (2005), regizor Valeri Ahadov

 

Proiecţia filmului de animaţie de scurt-metraj Lavatory lovestory în regia lui Konstantin Bronzit (nominalizat în 2009 la Oscar pentru cel mai bun film străin) şi a dramei în regia lui Aleksei Ucitel’ și a Irinei Gorlova Ultimul canton (2010) (nominalizat la Globul de aur pentru Cel mai bun film într-o limbă străină) va da startul unui regal al filmelor ruseşti de ultimă generaţie în premieră pe marele ecran din Timişoara. Subtitrarea în limba română a filmului Ultimul canton s-a clasat pe locul I în cadrul Concursului studențesc de subtitrări Kino+ 2012.

 

Festivalul național de film rusesc Kino+ vine să acopere golul creat în urma absenței din sălile românești a uneia dintre cele mai apreciate cinematografii din lume. Spectatorii sunt invitați să evadeze din cotidian în compania unor eroi animați de cele mai profunde sentimente umane. Această manifestare de natură educativ-culturală este cel mare mare eveniment din România de o asemenea factură de după 1989 ce include și un program extracurricular dedicat studenţilor de la Universitatea din Bucureşti.

 

În perioada 1-3 iunie 2012, Casa de Cultură a Studenţilor din Timişoara a găzduit Weekend-ul Kino+ pentru copii, primul festival rusesc de animaţie din România, cea de a treia etapă a proiectului Kino+. Festivalul de animaţie s-a desfăşurat simultan în 9 oraşe din România.

 

Informații suplimentare se pot găsi pe pagina web dedicată evenimentului www.kino-plus.ro

 

Organizatori: Comunitatea Ruşilor Lipoveni din România, Universitatea din Bucureşti (Departamentul de Filologie Rusă şi Slavă al Facultăţii de Limbi şi Literaturi Străine, Departamentul Servicii pentru Studenţi) și Reţeaua de cultură

Coorganizator: Casa de Cultură a Studenţilor din Timişoara

Cu sprijinul: Ambasada Federației Ruse în România, Agenţia Federală „Rossotrudnicestvo”,

Asociația Profesorilor de Limbă și Literatură Rusă din România și Departamentul pentru Relații Interetnice – Guvernul României

Studiouri partenere: Lenfilm, Centrul Naţional de Film, Rock films, Pervîi Kanal ORT

Parteneri media: Radio România Timişoara, Digi 24 Tv, rfi Romania, CinemaRx, Cinemagia, Autentic Promotion, Ghimpele.ro, Metropotam.ro

 

 

Programul Săptămânii Kino+ a premierelor cinematografice rusești pe marele ecran din Cluj-Napoca

15-21 octombrie 2012

ACCESUL ESTE LIBER!

 

Luni, ULTIMUL CANTON (2010) – regizor Aleksei Ucitel’, Irina Gorlova

Dramă
Acţiunea filmului se petrece în Siberia în anii de după cel de-al doilea război mondial.  Ignat, mecanicul unei locomotive cu aburi, erou de război ajuns până la Berlin, nimereşte prin voia sorţii la capătul lumii, într-o aşezare a unor exilaţi. Să conducă locomotiva, să simtă puterea acestei maşinării, viteza, libertatea şi hazardul devin raţiunea de a trăi a lui Ignat. Prin vântul ca de gheaţă şi prin pădurile înzăpezite el îşi conduce locomotiva spre necunoscut unde îi este sortit să îşi găsească iubirea. În taiga se ascunde de întreaga lume nemţoaica Elsa care trăise câţiva ani în pădure ca o sălbăticiune luptându-se pentru viaţa sa.

 

Marți, GAMBITUL TURCESC (2005), regizor Djanik Faiziev

Aventuri, poliţist
Filmul se bazează pe romanul cu acelaşi nume al lui Boris Akunin, roman ce urmăreşte aventurile lui Erast Fandorin în timpul războiului ruso-turc din 1877-1878. Eroul o întâlneşte pe frumoasa Varvara Andreevna Suvorova pe când acesta se îndrepta spre trupele ruseşti pentru a-şi vedea logodnicul. Cu ajutorul ei, Fandorin reuşeşte să dejoace planurile spionului ascuns în rândurile armatei ruseşti.

 

Miercuri, POVESTEA COSMOSULUI MEU [ROMADESUS] (2009), regizor Iana Poliaruş

Comedie optimistă
Într-o zi, locuitorii unui apartament comunal din Petersburg, uitându-se pe fereastră, vor vedea în locul curţii obişnuite ceva de neînţeles. Până să îşi dea seama ce se întâmplă, viaţa lor este dată peste cap.

 

Joi, BUNICA TOSIA  (2003), regizor Lidia Bobrova

Dramă
„Babusia” îi spuneau cu afecţiune nepoţii pentru care ea era cel mai important om din lume.Au trecut ani. Nepoţii au crescut şi şi-au întemeiat propriile familii. Bunica şi-a vândut casa, banii obţinuţi i-a dat nepoţilor, iar ea a rămas să locuiască împreună cu fiica şi ginerele. Vera, fiica sa, se îmbolnăveşte şi moare, iar ginerele refuză să mai locuiască cu fosta soacră, intenţionând să îşi refacă viaţa.

 

Vineri, CREDINŢĂ (2009), regizor Lidia Bobrova

Dramă
La baza filmului stau trei povestiri ale lui Vasili Şukşin care au în comun eroul principal: Maksim. Maksim este chinuit de o nostalgie de neînţeles şi încearcă să îi găsească o cauză. El încearcă să demonstreze că o boală sufletească este la fel de îngrozitoare ca şi celelalte boli de care poate suferi un om.

 

Sâmbătă, GEORG (2008), regizor Peeter Simm

Dramă
Melodii de neuitat, un timbru vocal unic şi o voce care mişca sufletul oricărui ascultător. O enigmă pentru femei, o autoritate pentru bărbaţi, Georg Ots a fost un cântăreţ apreciat de nomenclatura comunistă din URSS, dar şi de milioane de oameni obişnuiţi.Filmul prezintă viaţa lui, nicidecum simplă, aşa cum s-ar crede, privită prin ochii soţiei sale, ai femeii care a trăit alături de el mai bine de 20 de ani.

 

Duminică, EFECT DE SERĂ (2005), regizor Valeri Ahadov

Dramă
După ce i se fură bagajele în gară, Rita se trezeşte singură, fără acte, bani sau prieteni,  într-un oraş străin şi rece. Întâmplător, face cunoştinţă cu Nemoi (Mutul) un vagabond la vârsta adolescenţei cu care treptat ajunge să lege o prietenie strânsă. Cei doi tineri trec printr-o serie de întâmplări neverosimile.

 

VOCEA TIMISULUI va susține permanent adevărul mai presus de putere, viitorul mai presus de trecut, cinstea mai presus de confortul financiar, știrea mai presus de editorial și capacitatea de decizie mai presus de diplomația compromisului. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii!

Articole asemănătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -

Urmăriți-ne

15,745FaniÎmi place
540CititoriConectați-vă
163CititoriConectați-vă
1,670CititoriConectați-vă
187CititoriConectați-vă
48,400AbonațiAbonați-vă

Articole recente

Comentarii recente