ANUNȚURI

Societățile comerciale : AVCOZ EDIL S.R.L. , VCN DEVELOPMENT VEST SRL , SPAB CONSTRUCT VEST S.R.L. ,  SPO DEVELOPMENT BUILD INVEST S.R.L. , BAV DEVELOPMENT BUILD S.R.L. , anunță publicul interesat că au obținut autorizațiile de construire cu nr. 168 , respectiv cu nr. 169 din data de 13.03.2024 , emise de Primărie Timișoara, jud. Timiș , privind obiectivul începerii lucrărilor de construcții pentru proiectele ELIZA 2 și ELIZA 3 , imobile de locuințe colective , în regim  P+2E+ER , în Timișoara , pe strada Grigore Alexandrescu , jud Timiș .

Cele mai citite articole în ultima săptămână

Din aceeași categorie

Sorin Grindeanu: Screeningul neonatal, pariul copiilor români cu sănătatea!

Vocea Timișului va susține permanent adevărul!

Sănătatea copiilor este considerată un indicator-cheie care exprimă în fapt starea de sănătate a unei societăţi! România deţine un trist record – primul loc în Europa în ceea ce priveşte mortalitatea infantilă. Din păcate, acesta nu este singurul record negativ şi singurul motiv care trebuie să ne preocupe şi să ne îngrijoreze. Zilnic, în România, se nasc copii care suferă de boli congenitale grave sau care au deficienţe de auz. Conform statisticilor, frecvenţa cu care apare un defect congenital de natură metabolică, endocrinologică sau hematologică este de aproximativ 1 la 800 de nou-născuţi.

În cazul acestor copii, există o soluţie simplă şi cu costuri suportabile – testul NBS sau screeningul neonatal. Aproape necunoscut în România, cu excepţia câtorva maternităţi sau laboratoare private, screeningul neonatal înseamnă în primul rând şansa copiilor noştri la o viaţă sănătoasă. În al doilea rând, screeningul neonatal mai înseamnă ceva : şansa copiilor români de a fi ca alţi copii europeni – care trăiesc în Germania, Anglia, Irlanda, Austria, Franţa sau Grecia – sau, ca cei din SUA, ţară unde peste 4 milioane de nou născuţi sunt testaţi în fiecare an şi unde screeningul neonatal a fost inventat şi introdus acum peste 50 de ani.

„Pentru că suntem preocupaţi de sănătatea copiilor noştri, la Timişoara, în cadrul campaniei DA.Reuşim – prin care am reuşit să obţinem finanţarea construirii unui nou corp de clădire pentru Spitalul de Copii Louis Ţurcanu – am lansat deja un proiect pe tema screeningului neonatal. Toţi copiii care s-au născut, în decursul unei săptămâni, în maternităţile Bega şi Odobescu, au beneficiat gratuit de screening neonatal – teste pentru 55 de boli ! – realizat de partenerii şi colaboratorii noştri – Stem Cell Bank – banca de celule stem cu cel mai modern sistem de procesare din România, monitorizat de cei mai buni profesionişti din domeniu” se arată într-un comunicat semnat de deputatul timişorena Sorin Grindeanu.

A fost doar primul pas, unul necesar dar nu suficient!

Părinţii, medicii şi autorităţile din domeniu trebuie să înţeleagă importanţa screeningului neonatal şi să ia măsurile necesare pentru introducerea acestuia în sistemul medical naţional, la nivelul fiecărei maternităţi din România. Este un demers care vizează îmbunătăţirea stării de sănătate a populaţiei, reducerea costurilor şi eficientizarea acestora, un demers care generează beneficii şi, nu în ultimul rând, un demers pentru respectarea drepturilor omului, drepturi fundamentale sănătate şi la viaţă.

„Personal, sunt convins că dacă nou-născuţii români ar putea vorbi, cu siguranţă ei ar cere un test NBS” se mai arată în comunicatul semnat de deputatul social-democrat.

- Advertisement -
Tiberiu Kiss-Radu Constantin
Tiberiu Kiss-Radu Constantin
Întreaga responsabilitate a comentariilor lăsate de dumneavoastră vă aparține! Click aici-citeste condiţiile de utilizare ale site-ului www.voceatimisului.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole în ultimele 48 de ore