12.9 C
Timișoara
marți,13,aprilie,2021
AcasăStiriSocialTradiţii de Anul Nou din inima Banatului

Tradiţii de Anul Nou din inima Banatului

Perioada sărbătorilor de iarnă este una presărată cu obiceiuri şi datini, păstrate cu sfinţenie. Spectrul diversificat al acestora este dat de multiculturalitatea cu care Banatul se mândreşte. Multele etnii ce se regăsesc şi-au adus contribuţia de-a lungul timpului în ceea ce priveşte îmbogăţirea tradiţiilor. De la vechii şvabi, maghiari, ruşi, sârbi sau bulgari, şi până la fluxul de străini ce s-au stabilit în ultimii ani, fiecare în parte şi-a pus amprentă şi a adus o parte din ansamblul de concepţii, datini şi credinţe în Banat. Trecerea timpului a petecit o mare parte din acestea, însă, zonele rurale încă funcţionează după aceste legi nescrise.

Anul Nou se bucură de o simbolistică adâncă. Nemţii obişnuiesc în pragul schimbării dintre ani să desfacă 12 foi de ceapă, fiecare reprezentând câte o zi a anului. Peste fiecare dintre ele se presară sare şi se lasă la uscat. Legenda dictează că dacă sarea este umedă, luna respectivă se va bucura de ploi, iar dacă este uscată, luna  va fi secetoasă. Sârbii bănăţeni celebrează de două ori Revelionul, în acelaşi timp cu timişorenii şi după cum le cere vechiul calendar, adică în noaptea de 13 spre 14 ianuarie. Spartul de pahare este concomitent cu spargerea relelor, iar nicio petrecere nu este încheiată fără derularea acestui obicei.Bulgarii din Banat încă practică colindatul. Aceştia merg din uşă în uşă cu un băţ considerat a fi fermecat, vestind sosirea Noului An.Ruşii îşi deschid larg geamurile după miezul nopţii pentru că noul an să fie primit cum trebuie în casele lor.

O altă tradiţie este că fiecare trebuie să aibă o bacnota, oricât de mică, în buzunar, pentru a te bucura de un an bogat. De pe masa de Anul Nou se zice că nu trebuie să lipsească peştele, acesta fiind considerat aducător de prosperitate şi noroc. Un alt aliment, strugurii, au o semnificaţie specială în această zi. Bunăstarea şi fericirea celor 12 luni ce urmează este dată simbolic de fiecare dintre cele 12 boabe din ciorchini. Un alt element este vâscul, simbolul iernii şi al zeiţei dragostei, sub care este practicat obiceiul sărutului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -

Urmăriți-ne

14,885FaniÎmi place
515CititoriConectați-vă
159CititoriConectați-vă
1,670CititoriConectați-vă
193CititoriConectați-vă
46,400AbonațiAbonați-vă

Articole recente

Comentarii recente