Vineri, 19 martie 2021. Ora 17.56. Cu o săptămână înainte ca Primăria Timișoara să facă anunțul, că scoate la concurs postul de arhitect-șef al municipiului de pe Bega, doi oameni ai locului, semeni obișnuiți și fără puteri paranormale, dar conectați la realitățile urbei, au pus, în scenă, pariul vieții lor.
La prima vedere, un pariu ciudat: au scris pe o bucată de hârtie, cu majuscule, numele și prenumele celui care ar urma să câștige postul de arhitect-șef, în baza unui examen, care nici nu fusese încă anunțat public, dar care urma să fie organizat de Primăria Timișoara, condusă de useristul Dominic Fritz. Numele câștigătorului: GABRIEL ALMĂJAN.
Din punct de vedere juridic, ”denunțul” are toate elementele de siguranță care certifică, fără nicio îndoială, că pariul cu națiunea a fost pus exact la ora și data menționată mai sus. Și totul este pe suport video! Inclusiv, un mic document în ”Word”, imortalizat tot pe peliculă, care arată, la fel ca celelalte secvențe, intervalul de timp și spațiu, în care a fost dactilografiat manuscrisul.
În afară de numele viitorului arhitect-șef al Timișoarei, Gabriel Almăjan, documentul electronic mai conține identitatea unei alte persoane fizice interesate, o motivație dar și o explicație ”lumească” asupra clarviziunii autorilor acestui pariu. E clar că dincolo de zona crepusculară și de paranormalul situației, totul are o explicație logică și cât se poate de simplă: INFORMAȚIA!
Așadar, pe data de de 26 martie a.c., la o săptămână de la deschiderea cotelor de pariuri pe numele viitorului arhitect-șef al Timișoarei, municipalitatea lui Dominic Fritz face marele anunț: scoate la concurs postul public! Cu mențiunea că dosarele de înscriere se puteau depune, până pe data de 14 aprilie a.c, la sediul Primăriei Timișoara. Conform anunțului, examenul a fost gândit pe etape, odată ce candidații ar fi trecut de proba dosarului: 23 aprilie a.c., ora 9 – operare calculator și tot în aceeași zi, dar la ora 11, test de limbă engleză, pe 26 aprilie a.c, ora 10 – proba scrisă, iar interviul a fost programat pe azi, 28 aprilie a.c, cu începere de la ora 11.
Comisia de concurs, așa cum a anunțat Primăria Timișoara, a fost constituită din: Loredana Pălălău – arhitect-șef al județului Timiș (președinte), Claudiu Slanață – arhitect-șef al județului Cluj, Amarisia Simina Florei – arhitect-șef al Reșiței, Mihai Boncea – director Direcția Clădiri, Terenuri și Dotări Diverse Vest, Codruța Anca Botez – reperezentant ANFP și Agata Jivkov – consilier Serviciul Resurse Umane al PMT (secretar). Cu precizarea că unul dintre aceste nume este menționat și în documentul de tip ”word” al celor doi timișoreni cu capacități ”paranormale”, care au pus pariul cu națiunea și au mers pe mâna lui Gabriel Almăjan.
Primăria de sticlă
Pe data de 17 aprilie a.c., la 3 zile după finalizarea înscrierilor pentru postul de arhitect-șef al Timișoarei, municipalitatea a dat-o din colț în colț cu transparența, refuzând să publice numele celor care s-au înscris în cursă. Primăria de sticlă a lui Dominic Fritz nu a postat pe site-ul instituției nici măcar codurile unice ale candidaților, alocate de Serviciul Resurse Umane, care invocă uneori GDPR (date cu caracter personal) în situația în care unul dintre concurenți nu dorește, din diverse motive, ca numele său să fie făcut public pe durata concursului.
Ulterior, cu o zi înainte de prima probă a concursului, pe data de 22 aprilie a.c., Primăria Timișoara anunță că patru arhitecți s-au aliniat la start, doar că unul a fost eliminat, Dan Cristian Junea-Răduș, chiar înainte de fluierul arbitrului, pe motiv că nu avea ”anii de experiență”. Mai mult, din cei trei arhitecți rămași în terenul de joc, doi au cerut să rămână anonimi. Așadar, municipalitatea a anunțat semi-finaliștii: Mădălina Zăgărin, 200013 și 200014.
Noroc cu ”sursele” de presă care, în aceeași zi de 22 aprilie a.c., au dezvăluit că în spatele indicativului 200013 s-ar ascunde, cu nume și prenume, arhitectul Gabriel Almăjan, iar la numărul de înmatriculare 200014 ar răspunde prezent arhitectul Raluca Pescar.
Și, ca-n povestea celebră cu ”10 negri mititei”, ieri, 27 aprilie a.c., s-a aflat că din cei 4 candidați, înscriși inițial în cursa pentru funcția de arhitect-șef al Timișoarei, un altul, în afară de cel respins pentru că nu îndeplinea condițiile de vechime, nu s-a mai prezentat la proba scrisă. Mai exact, Mădălina Zăgărin, singurul arhitect neanonimizat și nesecretizat!
Așadar, după proba scrisă, comisia de examinare din primăria de sticlă a useristului Dominic Fritz a decis că indicativele 200013 și 200014 pot merge, mai departe, în marea finală, la ultimă probă a concursului, cea a interviului de departajare. De ce de departajare? Pentru că, așa cum rezultă din datele oficiale, postate pe site-ul Primăriei Timișoara, bătălia dintre Almăjan și Pescar a fost, cel puțin până ieri, una strânsă, după proba scrisă: 200013 – 74,2 pct și 200014 – 70,4 pct. Ceea ce înseamnă, indubitabil, că pariul cu națiunea, imortalizat de cei doi timișoreni, cu o săptămână înainte de însuși anunțul concursului, era tot mai aproape de realitate și desăvârșire.
Opinia publică
Și dacă tot vorbim despre transparența decizională, pe care se pare că o practică doar paginile online ale ziarelor locale, obligatoriu, vizavi de acest subiect, de adus în discuție sunt, fără doar și poate, chiar și comentariile timișorenilor. De săptămâni bune, pe diverse forumuri și canale media, oamenii au anticipat, la fel ca și inițiatorii pariului cu națiunea, tot cu nume și prenume, cine va fi câștigătorul concursului organizat de Primăria Timișoara pentru ocuparea postului de arhitect-șef al orașului de pe Bega.
E clar că, acum, s-a depășit și pragul paranormalului, dar și cel al coincidenței! Iată câteva dintre opiniile unor cititori, la fel de informați ca și cei care, pe data de 19 martie, la ora 17.56, au îndrăznit să pună pe peliculă un pariu unic pe numele arhitectului Gabriel Almăjan. De exemplu, pe data de 16 aprilie, la ora 12.17, la un articol, care viza meritocrația nominalizării unuia dintre consilierii lui Dominc Fritz pe un post public, ”The exorcist” spune: ”Puteți să mai scrieți că, tot pe meritocrație, viitorul arhitect-șef al Timișoarei va fi domnul Gabriel Almăjan. Așa au căzut zarurile”.
A doua zi, pe 17 aprilie a.c., ora 8.14, pe site-ul unui alt ziar local, care trata tema concursului, ”George Constanța, the arhitect” scrie: ”Nu. nu voi fi eu, dar toată lumea știe cine a viitorul arhitect, încă de acum o lună. Doamna Loredana P. este și ea de acord că cel mai potrivit este numitul G.A. Mai departe trebuie să sape puțin și jurnaliștii, nu se poate primii totul chiar mură-n gură”. Și, un altul, ”Doru”, confirmă informația plasată public: ”Corect! Întrebarea mea e ce caută GA acolo când el are o firmă ce merge destul de bine. Care e scopul?”
Semnale de alarmă
Pe 18 aprilie a.c., la ora 7.24, pe o altă pagină de internet al unui alt ziar local, care amintea de concursul organizat de PMT, ”Der Spigel” comentează că: ”Toată lumea știe deja că dl. arh Gabriel Almăjan va fi fericitul câștigător al concursului. Se știe și de ce…”. Patru zile mai târziu, pe 22 aprilie, ora 1.36, un altul, ”Alin N”, tot pe subiect, zice: ”Prin urbe circulă zvonul că deja a câștigat Gabi Almăjan”. Completat, ulterior de ”The arhitect” cu ”Ce naiba mai faceți examen? Doar că vă obligă legea? Toată lumea știe cine a tras lozul câștigător – G. Almăjan. Sunteți la fel de penibil ca și cei dinainte”.
Și ”Shu bi ubi doo” pune cireașa pe tort, pe același formum: ”Care Almăjan? Colegul de facultă al Loredanei Pălălău, președinta comisiei?”. Incredibil, dar chiar și ieri și azi, în timpul examinărilor, pe forumul ”Tion”, cunoscătorii ”Ricky Martin”, ”Marius Gosa”, ”Adam” și alții îl dau câștigător pe Gabriel Almăjan: ”La ce mai sunt bune concursurile dacă se practică încă metehne balcanice? Doar ca să dăm impresia de etică și cei responsabili să se ascundă în spatele legii? Câtă ipocrizie!”.
E clar ca ”bună ziua” că în piață au existat semnale, cât se poate de clare, că examenul pentru postul de arhitect-șef al Timișoarei are un câștigător dinainte cunoscut, lucru care se datorează, fără nicio îndoială, unei ”mâini invizibile”, vorba lui Adam Smith. Și nimeni nu a făcut nimic!
Aceeași situație, aproape similară, a existat în piață și acum mai bine de o săptămână când, în după-amiaza zilei de 21 aprilie, în rândul mass-media a circulat un mesaj interesant vizavi de concursul organizat de PMT pentru postul de director al Asociației de Dezvoltare Comunitară Intracomunitară ”Polul de Creștere” despre care, azi, s-a aflat că i-a revenit lui Ovidiu Megan, fost prorector la UVT și unic candidat.
Și tot așa circula discuții, deja, pe palierele administrației de sticlă, cine vor fi cei care vor prelua frâiele Muzeului de Artă Timișoara dar și managementul Asociației Timișoara Capitală Cultural Europeană 2023, dacă soții Victor și Simona Neumann vor bate în retragere: un scriitor/jurnalist și un fost liberal, hăituit de Nicolae Robu, care va fi dublat de o tânără useristă, originară din zona Lugojului. Depinde cum vor pica zarurile, după vizita secretarului de stat din Ministerul Culturii, Andras Demeter, programată pentru 29-30 aprilie ac.
Concluzii
Acum câteva ore, că tot s-a terminat și proba interviului, Primăria Timișoara a anunțat numele viitorului arhitect-șef al municipalității de sticlă. Surpriză: Gabriel Almăjan! Și Dominic Fritz spune, pe pagina de internet a PMT, imediat după anunțul rezultatului, că: ”Au fost două candidaturi, în finala concursului. Alegerea comisiei a fost extrem de grea, având în vedere că ambii candidați sunt experimentați și ar fi meritat să dețină acest post extrem de important pentru Timișoara care, din păcate, în ultimii ani, a fost ocupat doar interimar. Îl felicit pe noul nostru coleg și îi urez spor la muncă”.
Așadar, așa cum au promis, încă de la început, inițiatorilor experimentului ”paranormal”, care a debutat pe data de 19 martie a.c, la ora 17.56, nu le mai rămâne decât să se țină de cuvânt. Mai exact să trimită ”experimentul video și probatoriul”, direct la București. Nu în Dealul Mitropoliei, că e clar că nu Preafericitul Daniel trebuie să explice paranormalul situației, ci cu totul alți mireni. Unii care pot desluși, pe lege, cum de a fost posibil ca cineva să știe câștigătorul unui concurs, care nici măcar nu fusese anunțat, în mod public.
Și, mai mult decât orice, să dea de capăt celui mai mare mister public, de la Înviere Domnului Nostru Isus Cristos încoace: de unde știa ”opinia publică”, mai puțin comisia de examinare și primarul Dominic Fritz, că viitorul arhitect-șef al Primăriei Timișoara va fi Gabriel Almăjan. Un arhitect bun și respectat, de altfel, în comunitatea pe care o frecventează…
Oare ce ziceți daca informația ca Gabriel Almajan dorește o funcție de arhitect șef este publică din 19.01.2021… odată cu înscrierea acestuia la atestare? Goggle se pare ca e înaintea vrăjitorilor care au citit în globul de cristal :). Cu cel puțin 2 luni înainte.
https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://rur.ro/download/4539&ved=2ahUKEwjHn4OS1aXwAhVHgP0HHQ6zCqYQFjALegQIGBAC&usg=AOvVaw1ProxPv-tmZNw8-imxIYNe&cshid=1619775539506