Cele mai citite articole în ultima săptămână

Din aceeași categorie

10 ani de la transformarea monedei naționale în leu GREU. Cum serbează BNR, în Timiș, primul deceniu al denominării

Vocea Timișului va susține permanent adevărul!
Operarea cu bancnote sau monede fără zero-uri sau cu mai puține cifre de zero în ”coda” unui număr este mult mai simplă, iar denominarea de la 1 iulie 2005 a fost un semnal clar de maturitate monetară dat de Banca Națională a României.
Totodată BNR anunță că, începând cu 2005 inflația măsurată prin Indicele prețurilor de consum a coborât de la cifre mai mari de 10% la sub 1% anul trecut.
leii vechi ROL

Banca Națională apreciază că evoluțiile prețurilor în ultimii zece ani au fost clar descendente, chiar dacă acestea nu au avut o evoluție liniară și asta doar datorită faptului că România a trecut prin perioade extrem de agitate din punct de vedere economic. Conform unui raport BNR, în ultimii zece ani nu s-au mai înregistrat creșteri de prețuri de două cifre ca în decada anterioară, în timp ce inflația este consolidată în cifre comparabile cu mediile europene.

Deși o parte considerabilă a populației nu a uitat ”milioanele”, exprimându-se încă în leii ”vechi”, BNR nu se arată îngrijorată, deoarece la nivelul Uniunii Europene, deși sunt foarte multe state care au adoptat deja moneda Euro, populația se exprimă încă în fosta lor monedă națională, chiar dacă achită în Euro. ”Nu o să vedeți niciodată tineri care vorbesc în lei vechi”, susțin cei de la BNR. În schimb, există o pondere mare a populației tinere care uzează de expresia ”RON” în loc de Leu, ceea ce este complet eronat, aceasta fiind terminologia din piața bancară internatională, acolo unde ROL însemna Romanian leu (până la data de 1 iulie 2005), adică înainte de denominare, iar acum se folosește acest ”RON”, care este abrevierea de la Romanian New leu.

Trecerea la leul ”greu” s-a realizat treptat, astfel ,în perioada 1 martie 2005 – 1 iulie 2006 preţurile afişate în unitățile comerciale din România au fost exprimate atât în lei vechi (ROL), cât şi în lei noi (RON). În acest context, începând cu data de 1 iulie 2005 şi până la 31 decembrie 2006, atât leii ROL cât și cei ”grei” au circulat paralel.

Sărbătoare cu monedă aniversară

50 de bani aniversare denominare

Astăzi, la zece ani de la denominare, BNR a lansat o monedă din alamă dedicată împlinirii unui deceniu de la acest eveniment, punând în circulație o monedă din alamă, cu caracter comemorativ. Aceasta are formă rotundă și un diametru de 23,75 mm. Moneda are greutatea de 6,1 grame. Aversul monedei redă inscripția ”ROMANIA”, anul de emisiune ”2015”, stema României și valoarea nominală ”50 BANI”, iar în plan secund, în spatele valorii nominale și al stemei, textul inscripționat continuu, pe 5 rânduri, ”BNR50”. Reversul monedei prezintă Palatul Vechi al Băncii Naționale a României, inscripțiile ”10 ANI”, ”DENOMINAREA MONEDEI NATIONALE” și ”2005” – anul denominării. Tirajul pentru această emisiune este de 1.000.000 monede.

Monedele de circulaţie cu caracter comemorativ, cu valoare nominală de 50 bani, vor avea aceleaşi caracteristici tehnice cu monedele aflate în prezent în circulaţie la cupiura de 50 bani şi vor circula în paralel cu acestea. Punerea în circulaţie a monedelor din alamă se va face prin sucursalele regionale Bucureşti, Cluj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României cu ocazia efectuării plăţilor în numerar către instituţiile de credit/Trezoreria Statului.

- Advertisement -
Tiberiu Kiss-Radu Constantin
Tiberiu Kiss-Radu Constantin
Întreaga responsabilitate a comentariilor lăsate de dumneavoastră vă aparține! Click aici-citeste condiţiile de utilizare ale site-ului www.voceatimisului.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole în ultimele 48 de ore