Preoţii vor scăpa de grija impozitelor?

- Advertisement -

Preoţii vor scăpa de grija impozitelor? 1Propunerea legislativă aparține deputatului PSD de Ploiești Andrei-Valentin Sava. Veniturile preoților provin de la stat și din cîștigurile obținute în parohii.

Preoții și personalul neclerical, ai tuturor cultelor religioase recunoscute în România, ar putea fi scutiți de plata impozitului pe venit de 16%, începînd de anul viitor. Propunerea legislativă îi aparține deputatului PSD de Ploiești Andrei-Valentin Sava, fost PDL. Deputatul social-democrat își motivează inițiativa prin faptul că, în prezent, statul asigură în medie între 60 și 80% din veniturile unui preot, iar clericii din mediul rural sau cei din parohiile foarte sărace, unde oamenii nu își permit să plătească bani la biserică, nu beneficiază de venituri suplimentare de la enoriași.

“Această propunere legislativă este o recompensă mică pentru serviciile pe care clericii le asigură în comunitate și o recunoaștere a rolului social al Bisericii. De multe ori, oamenii săraci primesc mai mult sprijin prin intermediul unor proiecte sociale ale Bisericii decît de la serviciile sociale clasice, aflate în criză de finanțare”, se arată într-un comunicat al deputatului Andrei Sava.

Deputatului PSD de Ploiești, Andrei-Valentin Sava, dorește, de fapt, prin acest proiect, atragerea, cu mult înaintea alegerilor parlamentare, a unui segment de electorat deloc de neglijat. Altfel, salariile slujitorilor altarelor nu sînt nici foarte mari pentru responsabilitățile pe care aceștia le au, dar nici mici – dacă luăm în calcul prețul serviciilor religioase pe care ei le prestează. Sprijinul lunar de la stat al preoților reprezintă 65% sau 85% din cuantumul salariului de bază, care trebuie să acopere impozitele către stat. Restul venitului este acoperit de preot din veniturile parohiei.

Conform informațiilor de pe siteurile oficiale, categoriile reprezentative au următoarele venituri: preoții debutanți primesc lunar de la stat 638 lei, iar cei cu definitivat primesc 641 lei lunar, la o vechime de pînă la doi ani, și de 975 lei, pentru o vechime de peste 40 de ani. Cuantumul de 65% este de 795 lei pentru preoții cu gradul I și vechime de pînă la doi ani, iar la peste 40 de ani vechime, 1.231 lei. Preoții cu gradul II și cu o vechime de pînă la doi ani primesc 669 lei la o vechime de pînă la doi ani și 1.026 lei la peste 40 de ani vechime. Veniturile parohiei provin, de regulă, din serviciile religioase și arendarea terenului aflat în proprietatea parohiei.

“Din veniturile parohiei, eu trebuie să plătesc la Protopopiat,costurile pentru diverse publicații. Parohia este formată din oameni în vîrstă. În anotimpul friguros, la slujbă pot număra oamenii pe degete. Dacă tragem linie, nu rămîne mult”, a spus un preot din zona rurală a Timişului. Modestia declarată a celor mai mulți dintre preoți vine în contradicție cu ceea ce afișează unii dintre ei chiar de la debutul în preoție: vile, mașini și concedii în străinătate.

Potrivit Codului Fiscal, cultele religioase recunoscute în România sînt scutite, printre altele, de la plata impozitului pentru venituri obținute din producerea și valorificarea obiectelor și produselor necesare activitățiii de cult, veniturile obținute din chirii, alte venituri obținute din activități economice și veniturile din despăgubiri. De asemenea, cultele religioase nu sînt obligate să plătească impozit pentru întreținerea și funcționarea unităților de cult, pentru lucrările de construcție, de reparație sau de consolidate a lăcașelor de cult și a clădirilor ecleziastice, și nici pentru învățămînt, pentru furnizarea de servicii sociale, pentru acțiuni specifice sau pentru alte activități nonprofit.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole în ultimele 48 de ore

Noi artiști confirmați la Flight Festival 2023

Rag'N'Bone Man vine pentru prima dată în România, la...

Proiecție pro-homosexualitate pe fațada clădirii Operei din Timișoara, simbol al Revoluției române

În plină sărbătoare religioasă a Sfintei Parascheva, aseară, chiar...

O noua linie de transport scolar la Timisoara. Apare traseul S11!

Societatea de Transport Public Timișoara (STPT) a anunțat, cu...

Timișoara – de la primul tramvai electric la întâiul mijlocul de transport în comun cu cea mai lungă autonomie din lume

De-a lungul secolelor, în Banat s-au înregistrat nenumărate premiere....

Articole asemănătoare

Din aceeași categorie

Maraton Caritabil – Alergăm pentru Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii Louis Țurcanu!

Pe 26 octombrie, între orele 9:00 și 12:00, vă...

Reluarea Circulației Tramvaielor pe Bulevardul Stan Vidrighin în Timișoara

Primăria Municipiului Timișoara anunță că, începând de sâmbătă, 19...

PSD Timiș și-a stabilit candidații pentru alegerile parlamentare din 1 decembrie

Consiliul Politic Județean al Partidului Social Democrat Timiș a...