Arieratele şi managementul citostaticelor la spitale dăunează grav sănătăţii, Prefectura Timiş se implică în criza medicamentelor oncologice

0
1015

După videoconferinţa susţinută ieri de Ministrul Sănătăţii la sediul Guvernului României, Prefectura Timiş va urmării asigurarea pacienţiilor cu medicamentele necesare în chimioterapie cu scopul de a se evita discontinuitatea tratamentului bolnaviilor de cancer din Timiș. Pentru a nu rămână fără pastile, iar starea lor de sănătate să se agraveze, Prefectura Timiș se implică să nu apară probleme.

La nivelul instituţiei sunt colectate datele și necesarul de citostatice din cele două spitale din oraș unde se tratează astfel de cazuri, Spitalul Municipal și Spitalul de Copii, date pe care reprezentanții instituției le transmit către Ministerul Sănătății. Vrem să vedem cum se face livrarea acestor tratamente, să atragem atenția pentru a se lua măsuri.  Eu monitorizez un fenomen, trebuie să știu care sunt problemele, apoi să le rezolvăm cât mai repede să nu se ajungă la criză. Prefectura este cea care trimite datele către Ministerul Sănătății de acum înainte, spune Eugen Dogariu, prefectul județului Timiș.

Vorbind de programul de oncologie Victor Ponta: Ceea ce este important pentru ce avem noi de făcut astăzi în şedinţa de guvern: în primul rând sunt pe ordinea de zi ordonanţele necesare ca să rezolvăm o problemă extrem, extrem de dureroasă – cea a aprovizionării cu medicamente pentru zona oncologică şi sper că în acest moment prin cele două ordonanţe, prin care practic modificăm mai multe legi, reuşim la Unifarm să avem bufferul acela necesar. Şi aici problema este reală, progresele sunt clare pentru noi cei care ştim că de la 2.500 pe lista de aşteptare am ajuns 1.000, că din 18 medicamente, 14 sunt disponibile. Dar este suficient şi până la urmă este de înţeles că acele 1.000 de cazuri, că acele patru medicamente din 18 dacă lipsesc înseamnă vieţi omeneşti şi trebuie să facem tot ce ţine de noi şi în sfârşit astăzi să reuşim să rezolvăm acest lucru.

Guvernul a adoptat azi, prin Ordonanţă de Urgenţă pentru completarea articolului 362 din Legea nr.95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii,  acordarea din bugetul Ministerului Sănătăţii a fondurilor catre societaţile aflate sub autoritatea MS pentru asigurarea continuităţii in aprovizionarea cu medicamente, in special pentru afecţiuni cronice. Intr-un alt act normativ de urgenţă privind reglementarea unor masuri pentru reducerea unor arierate din economie, precum si alte măsuri financiare în anul 2013 se prevede contractarea unui imprumut in sumă de 3.600 mii lei de catre Compania Naţională UNIFARM S.A., sumă necesară achiziţionării unor medicamente a caror lipsă are consecinţe grave asupra stării de sănătate a populaţiei.

Informaţiile publicate de voceatimisului.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.