Klaus Iohannis, la Timișoara

- Advertisement -

Klaus Iohannis, președintele României, a vizitat luni Timișoara. Șeful statului a participat la deschiderea conferinței „Diaspora în cercetarea ştiinţifică şi învăţământul superior din România”.

Prezent la Timișoara la invitația Universității de Vest, pentru prima oară după ce a depus jurământul, președintele Klaus Iohannis a declarat că se simte ca acasă. Șeful statului a ținut un discurs la deschiderea conferinței „Diaspora în cercetarea ştiinţifică şi învăţământul superior din România”, prin care a vorbit despre activitatea sa în anii de mandat.

„Doresc să vă exprim câteva gânduri personale. Când am devenit preşedinte, am vorbit de un nou proiect naţional şi un alt fel de a face politică. Acum vreau să mă refer la o serie de lucruri care au creat dispute. Comunicarea şi schimbarea de paradigmă, politica externă, marile proiecte ale căror baze le-am pus, toate acestea fac parte din noul meu proiect. Au fost momente tensionate la început de mandat, am trecut peste polemicile din spaţiu public. Am preferat, pentru a nu genera tensiuni, să las de la mine şi să nu răspund provocărilor. Am crezut întotdeauna că preşedintele trebuie să fie un factor de echilibru. Vreau să le transmit românilor că preşedintele lor îi vede, îi aude și le cunoaşte problemele. Am fost şi voi rămâne un preşedinte mediator şi implicat. Dorinţa de a duce la capăt proiectul meu e la fel de fermă ca şi la început. Vreau să redau funcţiei pe care o ocup prestanţa pe care Constituţia o revendică. Seriozitatea şi respectul au fost modul în care am tratat orice acţiune ca preşedinte. Așa eu, vorbesc mai puţin”, a declarat președintele României.

În discursul său, Iohannis a vorbit și despre atacurile la propria persoană, pe care le-a resimțit de la începutul mandatului, dar și despre schimbările pe care le consideră necesare în societatea românească.

„Unii s-au aşteptat să se schimbe imediat totul în societate. Unele s-au schimbat rapid, altele au avut nevoie de mai mult timp. Ce ne opreşte este rezistenţa şi teama de nou, efectul lor se simte greu în sistem. Este o temă de readus în discuţia societăţii româneşti. Știu de unde vin atacurile asupra mea, nu împotriva mea personal, ci a normalizării societăţii și nu sunt speriat sau descurajat. Este bine să vedem şi lucrurile bune, să generăm optimism social. Trebuie realizate legături între reprezentanţii mediului academic românesc şi cei din diaspora, iar acestea trebuie să ducă la dezvoltarea României”, a concluzionat președintele.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole în ultimele 48 de ore

Articole asemănătoare

Reluarea Circulației Tramvaielor pe Bulevardul Stan Vidrighin în Timișoara

Primăria Municipiului Timișoara anunță că, începând de sâmbătă, 19...

Din aceeași categorie