Bacalaureatul pentru toţi a fost legiferat

0
895

Noul examen, mai simplu decat bacalaureatul național, va fi susținut înaintea acestuia, dar nu va permite accesul în învățămîntul superior. Prima sesiune se va ține în vara anului viitor.

Plenul Senatului a adoptat proiectul de lege privind introducerea bacalaureatului profesional, cu 73 de voturi “pentru”, 15 “împotrivă” și o abținere. Potrivit proiectului, absolvenții ciclului superior al liceului care susțin și promovează examenul de bacalaureat profesional dobîndesc o diplomă care le dă dreptul de acces pe piața muncii, însă nu și în învățămîntul superior. Potrivit proiectului de lege, care mai trebuie promulgat de președinte, pentru bacalaureatul profesional elevii vor susține două probe: un proiect și o probă practică, precum și o lucrare scrisă la educația antreprenorială. Examenul poate fi dat de oricare elev, din orice liceu, oricare ar fi profilul acestuia, pentru că disciplina de educație antreprenorială o parcurg toți liceenii. Examenul pentru bacalaureatul profesional nu schimbă conținutul programei pe care elevii au parcurs-o pe timpul anilor de liceu, iar probele din examenul de bacalaureat profesional, cronologic, vor fi așezate înaintea probelor scrise de la examenul de bacalaureat național. Probele de competențe sînt comune și la bacalaureatul național, și la bacalaureatul profesional. În plus, dacă cineva care susține bacalaureatul profesional vrea să meargă spre învățămîntul superior și se răzgîndește, în aceeași sesiune sau în cele două sesiuni imediat următoare poate susține probele bacalaureatului național și, după aceea, are acces spre învățămîntul superior.

O.T.

Informaţiile publicate de voceatimisului.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.