Vocea Timișului va susține permanent adevărul!
AcasăTimișul de IeriBastionul Maria Theresia, fâşie de istorie

Bastionul Maria Theresia, fâşie de istorie

Publicat in

VOCEA TIMISULUI va susține permanent adevărul mai presus de putere, viitorul mai presus de trecut, cinstea mai presus de confortul financiar, știrea mai presus de editorial și capacitatea de decizie mai presus de diplomația compromisului.

Rădăcinile bastionului se adâncesc până în secolul al XVIII-lea. Fiind primul construit, undeva în jurul anului 1732, din cele 9 cetăţi, acesta a purtat denumirea de Ravelinul de Proviant, un depozit de alimente. 12 ani mai târziu este botezat „Bastionul Theresia”, în cinstea reginei Maria Theresia. Din pricina „povarei” de a fi femeie, Maria Theresia nu a fost niciodată încoronată că împărăteasă, fiind însă regina Ungariei şi a Boemiei.Statele Habsburgice au fost conduse de Maria Theresia, care „nu a stat la discuţii” şi şi-a luat singură rolul de împărăteasa.

Bastionul este singurul care nu a fost demolat la începutul sec. al XX-lea precum şi, singurul ce şi-a cărat glorios zidurile până în contemporaneitate. Din punct de vedere arhitectural, este o fortificaţie cu 3 inele, caracteristică primei jumătăţi din secolul al XVIII-lea.Spațiul interior era înconjurat de trei centuri stelare ce puteau fi umplute cu apă. Accesul se făcea prin trei porți, a Vienei, a Petrovaradinului și a Ardealului.

Cetatea a fost ridicată prin sudoarea şi truda muncitorilor necalificaţi, prin iscusinţa arhitecţilor şi printr-un consum foarte ridicat de resurse materiale. Construcţia fusese gândită în scop defensiv pentru Timişoara însă otomanii nu au îndrăznit să o atace. Singura ofensivă pe care a suferit-o fiind cea a revoluţionarilor maghiari în 1849.

Bastionul Maria Theresia a fost timp de 107 de zile sub asediu şi a ţinut piept presiunilor fiind singura cetate din Transilvania şi Banat ce a rezistat, toate celelalte fiind ocupate.

Astăzi, impunătorul şi maiestuosul bastion este folosit ca pasaj dar găzduiește și spații comerciale, restaurante, baruri, un club și o librărie, precum și două expoziții permanente ale Muzeului Banatului. Câteva din rămăşiţele zidurilor fostei Cetăți se găsesc în Parcul Botanic și încă un fragment, pe Calea Al. Ioan Cuza.

sursă foto: romaniadacia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole

Ministrul Sănătății a decis schimbarea managerului de la Spitalul Județean Timișoara

În urmă cu câteva minute, ministrul sănătății Alexandru Rafila a semnat schimbarea din funcția...

Comentarii recente

Articole asemănătoare

Consiliul Județean vrea centură feroviară pentru Timișoara! A lansat licitația pentru studiul de fezabilitate

Timișoara ar putea avea centură feroviară, care să scoată traficul de marfă din centrul...

Poliția Locală se reorganizează! Vor fi reduse mai multe posturi, inclusiv de conducere

Reorganizarea se face prin transformarea vechiului departament într-o structură nouă, o direcție generală, cum...