AcasăStiriEconomieCu o creştere de 50% în ultimii 5 ani, şomajul în rândul...

Cu o creştere de 50% în ultimii 5 ani, şomajul în rândul tinerilor aduce probleme structurale în zona euro

Rata şomajului în rândul tinerilor cu vârsta sub 25 de ani din zona euro a crescut cu cca 50% în ultimii cinci ani, respectiv de la aproximativ 16% în 2008 la 23,9% în luna mai a anului curent, cele mai mari valori din ultimii cinci ani fiind atinse în 2013 în Grecia (peste 62%) şi Spania (56,5%). În UE, situaţia pe acest segment a evoluat asemănător, respectiv de la 15,8% în urmă cu 5 ani, la 23,1% în luna mai.

Atât în Uniunea Europeană, cât şi la nivelul zonei euro, şomajul la nivelul întregii pieţe a forţei de muncă a cunoscut însă creşteri şi mai abrupte de la începutul crizei din 2008 şi până în prezent: astfel, în perioada menţionată, rata generală a şomajului în UE a crescut de la 7,1% la 11%, iar pe zona euro a ajuns de la 7,6% la 12,2%.

„Efectele implicate de creşterea şomajului în general sunt multiple, însă, în cazul unei analize structurale a acestui fenomen, reiese că manifestările sale în rândul tinerilor pot avea urmări mult mai puternice, începând, de exemplu, de la simpla descurajare a tinerilor în căutarea unui loc de muncă şi încărcarea bugetului de asigurări sociale de stat şi mergând până la dispariţia unor profesii, amploarea procesului de reconversie profesională, costurile cu reintregrarea în piaţa muncii, creşterea infracţionalităţii etc”, a declarat Cosmin Enache, Director de Operaţiuni al casei de brokeraj (SSIF) Equity Invest, singura companie românească ce a devenit formator de piaţă pe piaţa extrabursieră de Contracte pentru Diferenţă (CFD-uri).

România: şomajul general este sub media UE, dar pe segmentul tinerilor se ridica la media Uniunii Europene

În Marea Britanie, situaţia şomajului stă în general mai bine decât în zona euro, rata şomajului fiind în prezent de cca 7,8%, iar cea pe segmentul tinerilor de aproximativ 20,5%. În SUA lucrurile stau şi mai bine, înregistrându-se o rată generală a şomajului de 7,6% pe luna iunie şi, respectiv, de aproximativ 16,2% în rândul tinerilor. „În Europa avem şi ţări în care şomajul în rândul populaţiei sub 25 de ani are rate „controlabile”: în Germania (7,6%) şi Austria (8,7%) au fost în luna mai cele mai mici procente din zona euro”, a mai precizat Enache.

În ceea ce priveşte România, dinamica şomajului în rândul tinerilor este pe o pantă periculoasă. Astfel, dacă în ceea ce priveşte rata generală a şomajului (7,5%), România se află sub media UE de 11%, în ceea ce priveşte tinerii, lucrurile sunt mai grave, întrucât rata şomajului pe segmentul de vârstă sub 25 de ani a fost de peste 23% în primul trimestru, ceea ce o poziţionează la nivelul mediei Uniunii Europene.

„În general, nu trebuie omis faptul că, întrucât viaţa activă pe piaţa muncii a tinerilor o depăşeşte pe cea a populaţiei mature, integrarea lor devine un aspect esenţial, mai ales în situaţia în care se regăseşte Europa în ultimii ani, făcând referire aici la inversarea piramidei vârstelor şi creşterea tensiunilor pe bugetele statelor membre”, a spus Cosmin Enache.

Cu ocazia summit-ului Uniunii Europene de la finalul lunii iunie, oficialii au pus ca prim punct pe agenda întrevederii fenomenul de şomaj în rândul populaţiei tinere, având ca suport consemnarea (la începutul anului curent) a celei mai mari rate a şomajului în rândul tinerilor, de la momentul înfiinţării UE şi până în prezent. Alături de alte iniţiative, deciziile adoptate cu ocazia summit-ului UE din iunie indică o creştere cu 2 miliarde de euro a fondurilor alocate programului Youth Employment Initiative, menit să ajute tinerii cu probleme în găsirea unui loc de muncă, în zonele în care rata şomajului pe acest segment depăşeşte 25%. „Se vede clar în ultima perioadă preocuparea maximă a oficialilor UE privind şomajul în rândul tinerilor şi efectele de durată care pot să apară; iniţiativele şi programele în acest plan sunt absolut previzibile în continuare, iar ţările afectate trebuie să încerce să extragă maximum de beneficii din acestea”, a încheiat Enache.

VOCEA TIMISULUI va susține permanent adevărul mai presus de putere, viitorul mai presus de trecut, cinstea mai presus de confortul financiar, știrea mai presus de editorial și capacitatea de decizie mai presus de diplomația compromisului. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii!

Articole asemănătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -

Urmăriți-ne

15,745FaniÎmi place
539CititoriConectați-vă
163CititoriConectați-vă
1,670CititoriConectați-vă
187CititoriConectați-vă
48,400AbonațiAbonați-vă

Articole recente

Comentarii recente