POPA-cereale

După ce joi, procurorii DNA au descins în șase locații din Timiș, mai multe persoane au fost reținute pentru 24 de ore. Este vorba despre administratorii unor societăți comerciale, care au sunt acuzați de constituirea unui grup infracțional organizat și evaziune fiscală în formă continuată. Prejudiciul în acest caz depășește 11 milioane de lei.

În urma descinderilor de joi, mai multe persoane au fost reținute de către procurori pentru 24 de ore. Este vorba despre: Cristian Popa, Dragoș Negoiță, Ionuț Ivancea, Ioan Cădariu, Tailor Căcărează și Cristian Broștean. cu toții sunt cercetați pentru constituirea unui grup infracţional organizat și evaziune fiscală sau complicitate la evaziune fiscală în formă continuată.

Procurorii susțin că au probe și date potrivit cărora:

„Începând cu anul 2007, inculpatul Popa Dumitru Cristian, administratorul de fapt și de drept al mai multor societăți comerciale, a constituit un grup infracțional organizat având drept scop comiterea unor infracțiuni de evaziune fiscală, urmărind în principal eludarea plății, către bugetul de stat, a TVA aferentă operațiunilor comerciale de cumpărare-vânzare de cereale și plante tehnice. În concret, s-a reținut că societățile comerciale controlate de inculpatul Popa Dumitru Cristian au achiziționat cereale și plante tehnice de la persoane fizice și juridice, fără documente legale de proveniență (cu consecința directă a eludării TVA aferente), această marfă fiind vândută mai departe către beneficiarii finali (de regulă, societăți cunoscute, mari comercianţi de cereale), cu consecința directă a colectării TVA aferente. Urmărind anularea TVA de plată datorată bugetului de stat (TVA colectată minus TVA dedusă), inculpatul Popa Dumitru Cristian a introdus pe circuitul mărfurilor (între vânzătorul real al mărfurilor și beneficiarul final) mai multe societăți comerciale de tip fantomă”, au transmis procurorii DNA.

Potrivit acestora, societățile comerciale fantomă înființate au furnizat documente fiscale fictive, cu consecința colectării TVA de către acestea și deducerea taxei de către firmele controlate de Cristian Popa, care nu a fost virată bugetului de stat. După ce și-au servit scopul, firmele au fost radiate sau înstrăinate unor cetățeni străini.

Sunt bine cunoscute legăturile lui Cristian Popa, atât cu senatorul Suciu Matei (PSD), cât și cu Dorin Cândea, care s-a plimbat de la PDL la PSD și a ajuns într-un final la MP. Niciunul dintre cei doi nu a fost deocamdată chemați la DNA pentru a da explicații în acest caz.

Procurorii estimează că în acest dosar prejudiciul cauzat bugetului de stat se ridică la 11.148.220,84 lei (respectiv echivalentul sumei de aproximativ 2.500.000 euro). Pentru recuperarea acestuia, inspectorii din cadrul Direcției Generale Antifraudă Fiscală au instituit măsuri asiguratorii asupra activelor patrimoniale identificate în valoare de peste 1.840.000 de lei. Investigațiile în acest caz continuă pentru a identifica și recupera prejudiciul total cauzat.

foto: pressalert.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Moderarea comentariilor este activată. Poate dura ceva timp până ce comentariul tău va fi aprobat.