„Gipsanii” în promenada la BRD-ul din Complexul Studențesc

- Advertisement -
Astăzi, fiind nevoită să merg la BRD pentru a-mi lua cardul am fost martora unei experiențe deranjante din punctul meu de vedere, fără a vorbi în numele celor prezenți acolo. De cum am intrat în sediul băncii doi „mini-țigani“ zburdau fără constrângeri, oprindu-se doar în cazul în care un client se apropia de sistemul electronic pentru accesul la ghișeu, în acel moment se declanșa o “luptă fără izbândă” între individul ce venise cu un scop acolo și cei doi puradei care apăsau cu sete pe ecranul touch-screen de parcă ar fi scos “fier vechi”.

“Șatra”, căci doamne-ferește să fi venit într-un număr mai mic de 4, ignora cu desăvârșire acțiunile odraslelor hiperactive, așteptându-și rândul, deja un pic iritați de faptul că ecranul din fața ghișeului nu arăta numărul lor de pe bon. După alte 5 minute de așteptat, “căpetenia” ( ușor de recunoscut după cămașa albă care se chinuia din răsputeri să stăpâneasca burta ce se revărsa “grațios” peste pantalonii de stofă, desigur, de jur-împrejurul grumazului se observa fără dificultate “lănțucul” făcut din 2 lingouri de aur) a început a se surescita (“supărarea când îmi vine rup cămașa de pe mine”) însă, a fost domolit de a lui “Cenușăreasă în papuci de cauciuc”.

Când în sfârșit le-a venit rândul au acaparat un ghișeu și jumătate că  “vreau și io să văd”, nu cunosc exact motivul pentru care “țiganiada” se afla acolo dar printre urlete s-a auzit un “Elvis și ălalatu au pus banii, ei știe detaliile astea“ deci aș putea presupune că trebuiau “să primește” și ei niște bani. După ce mi-am terminat treaba la bancă, am plecat lăsându-i pe “cei rromi”acolo cu femeia de la ghișeu. Cel mai probabil a fost nevoită să cumpere două ligheane și-un parfum “Hugo Boss de Boss, original de la Italia”.

Să observi problema țiganilor nu te cataloghează neapărat ca fiind rasist, în special că este inevitabil să nu bagi de seamă existența lor în toate domeniile. Din păcate, aceștia continuă să existe, să aibe drepturi egale, să fie votanți, factori care, în ciuda istoriei lor de nomazi, asigură România că rromi vor fi o viețuire perpetuuă. Unde să și plece? Nu îi vrem noi, nu îi vor nici restul țărilor. Noi doar “ne-am procopsit” cu ei iar oamenii politici preferă să mărească amenzile de discriminare, dacă te adresezi cuiva cu „ţigan” în loc de „rrom” riști o amendă între 1.000 şi 30.000 de lei iar în ceea ce privește jignirea unui grup între 2.000 şi 100.000 de lei (căci este mult mai rațional să interzici cuvinte decât să accepți faptele ca atare). Pe de altă parte, “apare mândră ca o floare” ideea conform căreia se produce o confuzie la adresa românilor (România – țara romilor). Deci, nici cum nu e bine. Dacă “romii” sau  “țiganii” sau “şătrarii” rămâneau la tradițiile lor (muzică, meșteșugărit, ghicitul, creșterea și vânzarea cailor) și nu se apucau să adopte unele noi (cerșit, furat, crime, lipsa educației, a igienei) poate nu ar mai fi fost atâta ura aruncată în ei. Ar fi fost discriminați și urâți dar într-o proporție mai redusă căci românii nu au o atitudine prietenoasă față de minorități că deh, suntem naționaliști dar plecăm în străinătate și, înafară de exprimarea veșnicei nemulțumiri și votarea permanentă a schimbării, nu căutăm să îmbunătățim ce avem și să ne folosim de resurse. În schimb, „dăm cu bățul” în politicienii (nu spun că nu merită) pe care tot poporul i-a ales.

Cele mai citite articole în ultimele 48 de ore

Articole asemănătoare

spot_imgspot_img

Din aceeași categorie

Categorii Populare

spot_imgspot_img