Guvernul o dă la întors cu majorarea taxelor. Ponta nu ştia de majorare, a aflat din presă.

0
795

Un proiect de hotărâre al Ministerului Finanţelor a iscat panică între guvernanţi şi între români deopotrivă. Iniţiativa în discuţie prevedea indexarea taxelor şi impozitelor locale în anul 2013 în conformitate cu rata inflaţiei, calculată la 16,05%. Proiectul, postat pe site-ul Ministerului Finanţelor, l-a indignat inclusiv pe premierul Victor Ponta. „O dată la trei ani, conform legii, autorităţile locale au voie, nu obligaţia să actualizeze taxele locale cu inflaţia. O dată la trei ani. Pentru asta Ministerul Finanţelor dă o hotărâre care spune cât este inflaţia şi care este maximul cu care pot să mărească după care, de la anul, primarul, dacă consideră că are nevoie de mai multe venituri, împreună cu Consiliul Local, poate să mărească anumite taxe”, a explicat premierul Victor Ponta.

Timişorenii, însă, pot sta liniştiţi, conform reprezentanţilor autorităţilor locale. Cel puţin pentru moment nu este cazul niciunei indexări a taxelor.

Povestea majorării taxelor şi impozitelor este pe cât de tragică, pe atât de amuzantă. În frunte cu prim-ministrul, majoritatea oficialilor din Guvern s-au arătat bulversaţi de proiect. Când am văzut ştirea, căci eu n-am văzut propunerea, l-am sunat pe domnul Florin Georgescu şi am spus: «Domnule, aţi înnebunit, ce aveţi?». El a spus că nu ştie nimic şi că-l sună pe Liviu Voinea. Îl sună pe domnul Liviu Voinea care spune «nu ştiu nimic». Că aşa este la Ministerul Finanţelor, este ca «într-o scrisoare pierdută». După care, m-au sunat înapoi, în aceeaşi ordine ierarhică şi mi-au explicat. Sigur, discuţia nu a fost aşa de veselă cum v-o descriu eu. O dată la trei ani, conform legii, autorităţile locale au voie, nu obligaţia, să actualizeze taxele locale cu inflaţia. O dată la trei ani. Pentru asta, Ministerul Finanţelor dă o hotărâre care spune cât este inflaţia şi cât este maximul cu care pot să mărească, după care, de la anul, primarul, dacă consideră că are nevoie de mai multe venituri, împreună cu consiliul local, (…) poate să mărească anumite taxe, a explicat premierul Victor Ponta.

O.T.

Informaţiile publicate de voceatimisului.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.