Cele mai citite articole în ultima săptămână

Din aceeași categorie

În rând cu lumea! Aquatim se pregătește să taie apa și vicepremierului Sorin Grindeanu din cauza datoriilor de milioane de euro acumulate de ”Giroceana”

- Advertisement -
Și cuțitul a ajuns, deja, la os! Nu de alta dar, ieri, Aquatim SA a blocat conturile societății ”Giroceana”, clamând o datorie de peste 2 milioane de euro și amenințând, din nou, cu sistarea apei potabile pe întreg teritoriul comunei Giroc. Cert e că azi, nimeni nu are nicio soluție legală pentru ieșirea din criză și nici pentru plata datoriilor istorice ale ”Giroceana” către Aquatim, debite și penalității despre care nimeni nu a știut absolut nimic, până la începutul acestui an, când a aterizat prima notificare de plată din partea operatorului regional de apă și canal.

Cert e că somația venită din partea Aquatim SA a văzut lumina zilei în Giroc doar pentru simplul fapt că, de aproape 8 luni de zile, unitatea administrativă este condusă de viceprimarul Dan Vîrtosu, alesul local fiind într-un concediu prelungit de boală. Altfel, mai mult ca sigur, la fel ca și până acum, corespondența cu furnizorul de servicii de apă și canal ar fi fost arhivată și îndosariată, după principii și elemente de logică cunoscute numai de către Ionel Toma.

Da, pare ciudat că nici consilierii locali și nici aparatul de specialitate al Primăriei Giroc habar nu au avut de gaura neagră din contabilitatea ”Giroceana”! Dar, aici, există și o explicație coerentă, bazată pe documente interne. Mai exact, comuna e condusă de 25 de ani de primarul PSD Ionel Toma, iar societatea Primăriei Giroc, încă de la înființare, de mai bine de zece ani, de ginerele acestuia, Dacian Marinescu. Așa că, diligențele cu Aquatim, s-au purtat în trei, la modul direct, scurtcircuitându-se compartimentele administrative care ar fi putut semnala derapajele manageriale și hăul financiar în care se scufunda ”Giroceana”.

Și când, la începutul lui februarie a.c., Aquatim a anunțat că sistează serviciile de apă și canal către comuna Giroc din cauza unei datorii de circa 12 milioane RON, acumulată în timp, în birourile administrației locale, s-a făcut liniște de mormânt. Toată lumea a fost năucită! Și adevărul e că, imediat, s-au căutat soluții legale și s-au făcut plăți urgente către furnizorul regional de utilități publice. Atât cât s-a putut și cât a permis bugetul local! Ulterior, ca să țină comuna pe linia de plutire și să nu riște să lase locuitorii fără apă la robinete, ca niciodată, consilierii locali au ajuns la un consens: să bage ”Giroceana” în insolvență și, astfel, eșalonat să poată plăti către Aquatim datoriile istorice de peste 2 milioane de euro.

Astfel, pe 15 martie 2022, procedura de deschidere a insolvenței ”Giroceana” a fost parafată printr-o hotărâre a Adunării Generale a Acționarilor (AGA). Și, atunci, s-au decis două lucruri majore. S-a făcut propunerea ca administrator judiciar provizoriu să fie SC Alfa & Quantum Consulting SRL iar cu aducerea la îndeplinire a deciziei AGA a fost mandatat Dacian Ovidiu Marinescu, managerul ”Giroceana”. Plus, un alt colac de salvare, care parafează faptul ca, în caz de  refuz, în termen de 7 zile, un număr de 4 membrii AGA – Gabriel Ababei, Cristian Amza, Daneil Rotaru și Bogdan Dragoș – separat sau împreună, să ducă procedura de insolvență a ”Giroceana”, până la capăt, așa cum cere legea.

Dispărut în misiune

Pare incerdibil dar în acest punct s-a încheiat și povestea cu insolvența ”Giroceana”! Nu de alta, dar imediat după episodul cu decizia AGA, ginerele primarului Ionel Toma, managerul Dacian Marinescu, nu a mai fost disponibil pentru absolut nimic. Nu a mai răspuns la telefoane și nici nu a dorit să mai pună vreun document la dispoziție din arhiva sau contabilitatea ”Giroceana”, hârtii menite să asigure, în primul rând locuitorii comunei, că nu vor rămâne fără apă la robinetele din case. Pur și simplu, un ignor total! Și au fost zeci de tentative de a-l îndupleca pe directorul societății, aflate în subordinea Primăriei Giroc, să dea acces la documentele societății. Nimic. Liniște și pace!

Și ultima adresă pe această temă, nr. 22094, datează din 5 mai 2022. Și, din nou, Primăria Giroc se roagă de Dacian Marinescu să ducă la îndeplinire Hotărârea AGA și solicitarea consilierilor locali și să depună, până la data de 11 mai 2022, la registratura administrației locale: ultima situație financiară anuală, balanțele de verificare ianuarie-aprilie 20022, listele de inventariere actualizate la data de 31 decembrie 2021 și contul de profit și pierdere pe anul 2021. Cu flit! Niciun răspuns!

Așa că, descoperită și fără insolvență, ieri, conturile ”Giroceana” au fost blocate de către Aquatim SA, în vederea recuperării creanțelor de peste 2 milioane de euro. Și, mai mult ca sigur, dacă nu va găsi disponibilitate financiară, săptămâna viitoare operatorul regional va sista furnizarea de utilități și va lăsa peste 25.000 de locuitori fără apă. Inclusiv pe vicepremierul Sorin Grindeanu care domiciliază pe raza comunei Giroc!

Bine, jocul de glezne al managementului ”Giroceana”, de a ignora total solicitările acționarului majoritar, recte Consiliul Local, și de a pune la dispoziție documentele contabile, nu este foarte greu de descifrat. Și are o singură miză, una cinică, care să scoată lumea în stradă. Și, dacă se poate, de ce nu, chiar în fața Primăriei Giroc. Căci, nu-i așa, pe vremea lui Ionel Toma nu au existat asemenea probleme sau riscuri! Din contră, totul mergea ca pe roate și toată lumea era pe val! Acum, din (ne)fericire, totul cade în cârca Curții de Conturi Timiș care, de câteva zile, e din nou pe capul administrației locale, în căutare de soluții și…documente. Inclusiv cele de la ”Giroceana”.

- Advertisement -
Tiberiu Kiss
Tiberiu Kiss
Întreaga responsabilitate a comentariilor lăsate de dumneavoastră vă aparține! Click aici-citeste condiţiile de utilizare ale site-ului www.voceatimisului.ro

8 COMENTARII

 1. Lucrurile sunt foarte simple. Baietii din cooperativa imobiliara au facut racorduri ilegale la imobilele lor. De aspect, Toma stia foarte bine dovada documentatia existenta la Aquatim. Ce trebuia sa faca Giroceana? Sa sesizeze politia pentru furtul de apa, dar asta insemna ca unii sa isi faca autodenunt. Ce face acum ginerele lui Toma e joc de glezne care cu siguranta nu va tine.

 2. Cum a ajuns societatea Giroceana să administreze și să plătim apa la ei, de ce nu este Aquatim administrator așa cum este în Moșnița Nouă. Cum este posibil să se ajungă la această datorie fără sa știm nimic, de ce Aquatim nu a anunțat în presă cazul, toate aceste întrebări ar trebui explicate. Aquatim nu poate să lase toată comuna fără apă. Chiar nimeni nu vede ce se întâmplă în Giroc.

  • Aquatim nu poate lasa comuna fara apa dar ginerele lui Toma poate lasa comuna datoare vanduta ?Datoriile ar trebui platite de cel care le a facut,nu sa dam vina pe pagubit.

 3. Multumim pentru articol,este foarte interesant sa stim ca asa o Societate care doar incaseaza are o pierdere asa mare
  Aveti dreptate,daca era Toma prezent se rezolva cumva situatia nu-si lasa ginerele terfelit
  Alimentarile cu apa nu sunt dimensionate corespunzator si in cartierele de blocuri sunt probleme mari cu presiunea apei
  La lucrarile de alimentare cu apa si canal se lucreaza cu niste oameni foarte batrani in jur de 70-80 de ani abia se misca saracutii(sunt angajati ai societatilor la care contracteaza Giroceana aceste lucrari)
  Cum de sa ajuns aici?si probleme si datorii

 4. Ar fi interesant de verificat cum s-a obtinut autorizatia de constructie pentru blocurile Sky City Residence de pe strada Bucegi din Chisoda. Sunt curios daca respecta ceva din certificatul de urbanism.

 5. zeci de articole cu clanul Minda si acum Vartosu e salvator? Vartosul e creatia acestui clan. Un om al interlopilor si coruptilor care la randul lui e un mare corupt.

  • Faptele sunt prezentate întocmai. Nu e vorba despre niciun supererou pe aici! Dacă aveti probe ca Virtosu e mare corupt, va rugam sa ni le transmiteți in privat. Multumim!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole în ultimele 48 de ore