Joc la offside! Primăria Timișoara, obligată să ceară SC Super Construct SRL să vină cu bani de acasă pentru modernizarea străzii Grigore Alexandrescu

- Advertisement -
În mod cert, ar fi chiar o noutate! Semn că administrația lui Dominic Fritz nu mai tolerează, fără plata unor penalități contractuale, întârzieri din partea constructorilor, care și-au asumat termene scurte pentru reabilitarea infrastructurii publice a municipalității, fără să țină cont de o serie întreagă de realități. Și bine face pentru că altfel, oricum, Camera de Conturi Timiș, la controlul de anul viitor, va cere recuperarea prejudiciilor, așa cum rezultă acestea din convențiile comerciale încheiate între administrația de pe Bega și o serie de entități private.

Și pe 24 septembrie a.c, prin adresa cu nr. SC 2021 – 026663, prin semnătura viceprimarului Ruben Lațcău, municipalitatea a anunțat SC Super Construct SRL, referitor la contractul de execuție lucrări nr. 81 din data de 6 mai 2020, având ca obiect modernizarea străzii Grigore Alexandrescu din Timișoara, că a depășit termenul de 8 luni la care s-a angajat pentru finalizarea drumului care face legătura între Calea Torontalului și Calea Aradului. Chiar dacă ordinul de începere a lucrărilor a fost dat, două luni mai târziu, pe data de 23 iulie 2020 și de-a lungul timpului au mai fost sistări și prelungiri de contract, ce-i drept de comun acord.

Cu prilejul notificării, Primăria Timișoara a învederat constructorului că termenul a expirat la 6 august a.c. și că a administrația a constatat, ca urmare a unei vizite pe teren, că o parte din lucrări nu au fost executate ”motiv pentru care suntem îndreptățiți a aplica penalități de 0.5% din prețul contractului pentru fiecare zi de întârziere, până la îndeplinirea efectivă a obligațiilor. Vă rugăm să procedați la urgentarea lucrărilor…”. Și valoarea totală a contractului, așa cum rezultă din documentele administrației locale, este de 5.591.661 fără TVA.

La nici o săptămână, pe data de 30 septembrie 2021, prin adresa cu nr. 626, SC Super Construct SRL anunță administrația lui Dominic Fritz că s-au finalizat lucrările prevăzute în contractul cu nr. 81 din data de 6 mai 2020 și că totul e în regulă. Semn că Primăria Timișoara poate de descinde oricând, la fața locului, pe strada Grigore Alexandrescu, și să constate modernizarea tronsonului dintre Calea Torontalului și Calea Aradului. Și municipalitatea de pe Bega s-a conformat.

Așa că municipalitatea a luat de bun semnalul transmis în eter de constructor și pe data de 8 noiembrie a.c., prin dispoziția primarului Timișoarei nr 1896, a constituit comisia de recepție a drumului și a certificat faptul că lucrările de reabilitare au fost finalizate la termenul enunțat de câștigătorul licitației publice. Adică, pe 30 septembrie a.c. Fără să mai miște un deget astfel încât calculul penalităților s-a întins doar pe 7 august – 30 septembrie. Deși, nici în zi de azi, recepția străzii Grigore Alexandrescu din Timișoara nu a fost făcută deoarece contractul, chiar dacă a fost anunțat ca finalizat, nu e gata. Doar că preluarea drumului, indiferent când se va face, nu are nicio legătură cu stabilirea penalităților, ci strict cu chestiuni tehnice.

Așadar, calculul estimativ al viceprimarului Ruben Lațcău care din memorie a anunțat că ”SC Super Construct SRL a depășit deja penalități de circa 1,5 milioane lei” pentru nerespectarea termenelor contractuale, nu pare deloc unul realist. Din simplul motiv că, așa cum rezultă din probe video, intrate în posesia voceatimisului.ro, care au fost înregistrate pe 5, 7, 15, 22, 28 octombrie și pe 1 noiembrie, se vede clar că lucrările de modernizare la strada Grigore Alexandrescu au continuat mult și bine, chiar și după data de 30 septembrie a.c., zi în care SC Super Construct SRL a anunțat Primăria Timișoara că a finalizat infrastructura rutieră care leagă Calea Torontalului de Calea Aradului.

Așa că, probabil, viceprimarul Ruben Lațcău va fi nevoit să-și refacă calculele asupra penalităților contractuale și s-ar putea să constate, cu surprindere, că modernizarea străzii Grigore Alexandrescu a fost un contract extrem de păgubos pentru SC Super Construct SRL. Dar bun pentru comunitate…

Cele mai citite articole în ultimele 48 de ore

Articole asemănătoare

spot_imgspot_img

Din aceeași categorie

Categorii Populare

spot_imgspot_img