Joc periculos! Comisia Europeană nu recomandă ruga useristă a administrației Fritz în locul activităților culturale de anvergură

- Advertisement -
Încă de la începutul săptămânii trecute, au circulat zvonuri cum că raportul de evaluare al Comisiei Europene, în ce privește Timișoara – capitală cultural europeană, va fi unul devastator pentru municipalitatea condusă de useristul Dominic Fritz. Așa că, în plină ședință AGA a  Asociației ”Timișoara – 2023”, care a avut loc în urmă cu câteva zile, edilul a curmat ”poveștile” cu formulări magice de genul: Primăria Timișoara a ieșit bine ca urmare a analizei CE, premiul Melina Mercouri e ca și asigurat și multe altele.

Doar că lucrurile, din nou, nu stau chiar așa cum le-a nuanțat Dominic Fritz! Și asta se vede de la o poștă din raportul de monitorizare, făcut public azi de catre Comitetul de Experti al Uniunii Europene, ca urmarea a întâlnirii de monitorizare online din data 23 iunie a.c.

Procesul de monitorizare a capitalelor europene ale culturii este unul standard și se face în scopul asigurării că angajamentele asumate de către autorități, în dosarul de candidatură, sunt duse la îndeplinire

Sunt câteva elemente esențiale, care rezultă din monitorizarea prezentată, azi, de către experții CE și care nu fac alteceva decât să sublinieze că strategia administrației useriste și încăpățânarea lui Dominic Fritz nu sunt pe placul UE. Ba mai mult, că sunt greșite și pot duce la un fiasco. Așa cum răzbate din documentul oficial, ”titlul de capitală europeană a culturii apaține orașului Timișoara”. Dar asta nu înseamnă că administrația useristă, care reprezintă orașul de pe Bega, poate face ce vrea sau cum o taie capul. Absolut deloc, deoarece, tot raportul CE subliniază faptul că entitatea de implementare este cea menționată în dosarul de candidatură: Asociația Timișoara – 2023! Iar dosarul de candidatură este contractul orașului cu cetățenii, Comisia Europeană și Ministerul Culturii. Simplu ca lumina zilei!

Așadar, Timisoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii este „organismul de implementare” al proiectului, asa cum este mentionat în dosarul de candidatură, care nu reprezintă altceva decât contractul cu Uniunea Europeană. Este foarte clar că, spre deosebire de celelalte rapoarte de monitorizare, concluziile prezentate azi de experții CE sunt unule extrem de dure atât la adresa administrației Dominic Fritz cât și clasa politică românească, în general. Cuvântul zilei, care răzbate printre rândurile raportului de monitorizare, este: NESERIOZITATE!

Nici mai mult nici mai puțin, Comitetul de Experti al CE și-a exprimat îngrijorarea față de modificarile anunțate, dar neclarificate, de către administrația useristă a Timișoarei, privind „noua” structură organizațională și de implementare a proiectului Timisoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii. Evident, temeri fundamentate care rezidă din statusul acestui proces de reorganizare, cu 18 luni înainte de anul titlului, mișcare care se datorează primarului Fritz, la cererea căruia s-a înființat ”Centrul de Proiecte Timișoara”, practic, o clonă care să gestioneze fondurile Asociației Timișoara – 2023, în care municipalitatea a băgat deja circa 11 milioane RON, ca să hrănească tot soiul de ONG-uri care au apărut ca ciupercile după ploaie.

Pe contransens cu UE

Se știe că primarul Dominic Fritz a prezentat experților Cimisie Europene un plan de distribuire a rolurilor si responsabilitatilor privind implementarea proiectului capitalei culturale, întocmit de echipa fostului ministru userist al culturii, Corina Șuteu, oameni care au fost plătiți din bugetul local cu circa 30.000 euro ca să vină cu o soluție. Pentru că așa a vrut Dominic Fritz! Și așa a apărut deja celebrul ”ecosistem” al Corinei Șuteu, doar că consilierea pe valută forte are o grămadă de lacune și întrebări fără răspuns.

Prin urmare, raportul consemnează ca echipa de experti a CE “este îngrijorată cu privire la faptul că va lua foarte mult timp pentru ca o noua structură ca să fie funcțională, înainte de debutul anului propriu-zis al capitalei culturale”. De asemenea, tot cei care au făcut monitorizarea scriu, negru pe alb, că Europa este “profund ingrijorată de aceasta situație întrucat nu există un plan cu privire la depășirea obstacolelor, cât mai repede posibil”.

Și, mai mult decât orice, punctează că o serie de dificultati cu privire la finanțare și la cadrul legislativ, care au fost deja semnalate de echipa Asociatiei – Timișoara 2023, în cadrul monitorizării din 2019, ”surprinzator, nu au fost încă rezolvate de către autorități, cu atât mai mult cu cât persistența lor constituie un impediment serios în calea oricărui progress în livrarea, într-un an, a capitalei culturale”. Și tot experții CE vin cu un set de 6 recomandări, practice, un soi de to-do-list, care trebuie interpretate în cheia unei obligații ferme și asumate de către administrația Dominic Fritz.

În primul rând, Comitetul de Experți al CE, care a efectuat monitorizarea, încurajează actorii principali să ajunga la un consens și să acționeze imediat în rezolvarea situației. Lucru care, fie vorba între noi, este aproape imposibil având în vedere interesele ongisto-useriste care gravitează, deja, în jurul proiectului Timișoara – 2023. Plus, găsirea unei solutii pentru finanțarea multianuală a proiectului, aceasta fiind cruciala pentru anul capitalei culturale sau găsirea unor solutii optionale, dacă acest lucru nu este posibil. Improbabil și acest deziderat al CE, cu atât mai mult cu cât banii sunt pompați în ”Centrul de Proiecte” nu în Asociația Timișoara – 2023.

Că circul românesc, care s-a creat în jurul titlului de capitală cultural europeană a Timișoarei, a depășit granițele României, nu mai e un secret pentru nimeni. Nici măcar pentru experții CE care, la punctul 3 al recomandărilor, având în vedere lipsa de încredere între Primărie si Asociatie, exprimată în repetate rânduri (dar nemotivată!) de către primar Fritz, comisia sugerează găsirea unei solutii pentru rezolvarea acestei probleme, argumentând că “o sustinere puternică din partea principalilor actori politici este o conditie a succesului”.

Clasa politică, dăunătoare

Si experții continua alocuțiunea, exprimându-se exact astfel: “Experiența arată că politica de partid daunează sever perspectivelor unei capitale culturale si incumbă riscul intrinsec de a-l pune în pericol”. De departe, cea mai dură exprimare la amestecul clasei politice în organizarea titlului de capitală cultural europeană! Dar, cireașa de pe tort, abia acum vine pentru că, spre deosebire de Dominic Fritz, experții Comisiei Europene recomandă, în mod explicit, “EVITAREA unui model organizațional în care diferitele functii de implementare a capitalei culturale sunt distribuite între diverse instituții, date fiind intensitatea și caracterul special al unui proces ca acela al captalei culturale, din cauza lipsei de timp, în special în ceea ce priveste dezvoltarea și implementarea unui program aliniat cu viziunea și aspirațiile din dosarul de candidatură”.

Altfel spus, ideea lui Dominic Fritz, de altfel și pusă deja în practică, prin inființarea ”Centrului de Proiecte”, unde a instalat la conducere o tânără useristă, pompând milioane de lei, nu este benefică. Deloc, pentru că generează confuzie, în ultimul rând. Așadar, această recomandare este încă un aviz la planurile administrației useriste de a redirecționa implementare proiectelor, dar și fondurile, altor insituții sau enități, altele decât Asociația – Timișoara 2023

Și o altă palmă peste obrazul administrașiei Timișorene o reprezintă recomandarea care aduce în discuție ”amânarea oricărui apel deschis la proiecte” până nu este pus la punct programul din dosarul de candidatura. Practic, un semnal dat către primarul Fritz care anul acesta a făcut apel deschis la proiectele deja aprobate în dosarul de candidatură și la faptul că a declarat, în repetate rânduri, că echipa domniei sale lucrează la un nou dosar de candidatură, ”astfel încât cultura să fie redată timișorenilor”.

Ultima recomandare a experților CE se referă la asigurarea unui echilibru între artiștii locali și europeni, tot în ideea în care, aceeași administrație Fritz a demarat apelul deschis la proiecte doar către comunitatea locală și doar prin ”Centrul de Proiecte”. Echipa de monitorizare a închieat evaluarea prin solicitarea unui plan, care să lamurească toate aceste aspecte, ce trebuie trimis Comisiei Europene, până la 1 septembrie a.c., mentionând, din nou, conditiile în care se virează banii aferenti premiului  Melina Mercouri.

Practic, doar “daca orașul desemnat, Timișoara, onorează angajamentele făcute în momentul candidaturii și ia in considerare recomandarile din rapoartele de selecție și monitorizare”.Cu alte cuvinte,NU se poate “rescrie” dosarul de candidatură dupa voia unora sau altora. Mai mult, Asociația – Timișoara 2023 trebuie lăsată să lucreze și să fie finanțată, așa cum s-au angajat atât Primăria Timișoara, cât și Ministerul Culturii, în momentul înscrierii oraului în competiția pentru titlul de capitală europeană a culturii. Și, sub nicio formă, NU se acceptă bicefalia în organizarea evenimentelor culturale europene.

Restul e doar cancan. La care se mai adaugă comportamentul de șmecher natural al primarului Dominic Fritz!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole în ultimele 48 de ore

Articole asemănătoare

Din aceeași categorie