Vocea Timișului va susține permanent adevărul!
AcasăȘtiriEvenimentLupte cu ARME din Evul Mediu, la Timisoara! Incepe Festivalul Medieval al...

Lupte cu ARME din Evul Mediu, la Timisoara! Incepe Festivalul Medieval al Castelului Huniade

Publicat in

VOCEA TIMISULUI va susține permanent adevărul mai presus de putere, viitorul mai presus de trecut, cinstea mai presus de confortul financiar, știrea mai presus de editorial și capacitatea de decizie mai presus de diplomația compromisului.

Muzeul Național al Banatului împreună cu Consiliul Județean Timiș organizează prima ediție a Festivalului Medieval al Castelului Huniade în perioada 9–11 august 2019, fiind invitați spectatori de toate vârstele. Evenimentul va reînvia, timp de câteva zile, atmosfera Evului Mediu.

Festivalul Medieval al Castelului Huniade a fost creat pe de o parte din dorința de celebrare a istoriei, dar și din ideea de a ne transpune, pentru câteva zile, într-o lume fascinantă a poveștilor cu domnițe, cavaleri ori meșteșugari iscusiți, un timp al onoarei și frumosului, îmbinat cu tradiții, muzică, dans și bucate alese.

Pentru prima dată la Timișoara, un veritabil festival medieval va aduce taberele celor mai corecte, din punct de vedere istoric, ordine și companii de reconstituire a epocii medievale.

Războinici din trei țări vor participa la competiții de luptă cu arme reale, dar și la marea reconstituire a Bătăliei de la Vadul Nisipurilor, în care s-a scris destinul Banatului, în urmă cu un mileniu. Mai exact, în anul 934 a avut loc una din cele mai mari înfruntări militare între armatele voievozilor pământeni și oștile maghiare. Voievodatul ducelui Glad, care avea în stăpânire în secolul al X-lea mare parte din actualul teritoriu al Banatului a fost atacat de armatele conduse de comandanții Zuard și Boyta, bătălie descrisă de notarul anonim al regelui maghiar Bela al III-lea în Gestahungarorum și plasată în locul numit Vadum Arenarum/Vadul Nisipurilor, pe teritoriul actual al comunei Foeni.

Festivalul va găzdui și un concurs internațional de bucătărie medievală, unde accentul se va pune în egală măsură pe arome și gust, dar și pe corectitudinea istorică a rețetelor: Ospățul lui Athum. Inclusiv bucătăriile în care se va prepara mâncarea sunt amenajate după tipicul medieval. În final, bucatele vor fi prezentate și degustate în cadrul unui ospăț.

Spectacolele artistice aduse pe scena festivalului sunt și ele premiere pentru Timișoara. Un spectacol de teatru pirotehnic însoțit de muzică live va reînvia povestea mitologică a fierarului legendar Volundr. Una din cele mai vechi povești păstrate în mitologia Europei, cea a fierarului legendar din vremea valkyriilor, se regăsea și pe teritoriul României, fiind transmisă, de-a lungul generațiilor prin viu grai. Acum aceasta va fi istorisită de muzicienii grupului Peregrinii și de actorii teatrului pirotehnic Deep6 Project într-un spectacol vizionar de muzică și foc – un poem despre furie și trădare, cruzime și curaj, o saga veche din evul întunecat, luminată de flăcări și îmbrăcată în vechi cântece.

De asemenea, vor fi concerte fantasy-folk și mistice care vor anima atmosfera festivalului.

Festivalul Medieval al Castelului Huniade se va desfășura timp de trei zile, în vechiul parc al castelului din Piața Huniade. Parada de deschidere va porni la lumina făcliilor vineri, 9 august, de le ora 21:30 și va străbate aleile pietonale ale Cetății.

Participanți: grupurile de reconstituire istorică Hrafnabroethr, Compania Dragonului, Compania Ursului Brun, Deus Vult, Beli Orlovi, ȘoimanArt, Kmeňový zväz Borivoj, Cercul Vânătoresc ”Sf. Hubert”, grupurile artistice Irdorath, Peregrinii, Deep6 Project și Pastiche.

Evenimentul se va desfășura conform următorului program detaliat:

 • Vineri, cu începere de la ora 21:30 – Parada cu făclii – deschiderea festivalului pe următorul traseu: Parcul Castelului – str. Alba Iulia – Piața Libertății – str. Alecsandri – Piața Unirii – Piața Țarcului – str. Savoya – Piața Libertății.
 • Sâmbătă:
  10:00 – Trezirea la viață a taberelor medievale, prin:
  • deschiderea atelierelor de ceramică, curelărie, pictură, fierărie și întreținere de arme și armuri;
  • meșteșugul textilelor, croitorie, broderie, imprimare de țesături;
  • scriptorium: prelucrare de pergament și hârtie, caligrafie;
  • jocuri de societate medievale;
  • tir cu arcul.
  12:00 – Animație Peregrinii:
  12:30 – Prezentare Hrafnabroethr;
  13:00 – Aromele Evului Mediu: deschiderea concursului internațional de bucătărie istorică
  13:30 – Prezentare Hrafnabroethr și Borivoj (SK)
  14:00 – Competiția de luptă pe puncte
  15:00 – Animație Peregrinii
  15:30 – Cercul Vânătoresc Sfântul Hubert – Introducere în lumea vânătorii medievale 16:15 – Prezentare Hrafnabroethr
  16:45 – Competiția internațională de luptă pe pod (Bridge Fight 5 vs 5)
  18:00 – Aromele Evului Mediu: Ospățul lui Ahtum – prezentarea bucatelor în cadrul reconstituirii unui banchet medieval, jurizarea concurenților, muzică medievală cu Peregrinii, dans.
  19:00 – Reconstituire istorică: Bătălia de la Vadul Nisipurilor
  20:30 – PASTICHE – SUFLETUL CODRULUI Un spectacol inspirat din vechile basme și datini, prezentat de o trupă ce-și croiește drumul artistic prin compoziții muzicale proprii cu aer de legendă și ritmuri energice.
  21:15 – IRDORATH LIVE Cultura Europei vechi, păstrată în muzică și incantații, este punctul de plecare al concertului exploziv al trupei IRDORATH, o avalanșă fantasy-folk cu accente medievale și gotice.
  22:00 – PEREGRINII & DEEP6 – VOLUNDR, LEGENDA FĂURARULUI Una din cele mai vechi povești păstrate în mitologia Bătrânului Continent, cea a fierarului legendar din vremea valkyriilor, este istorisită de muzicienii de la Peregrinii și actorii teatrului pirotehnic Deep6 Project într-un spectacol vizionar de muzică și foc – un poem despre furie și trădare, cruzime și curaj, o saga veche din evul întunecat, luminată de flăcări și îmbrăcată în vechi cântece .

Duminică:
10:00 – Trezirea la viață a taberelor medievale, prin:
• deschiderea atelierelor de ceramică, curelărie, pictură, fierărie și întreținere de arme și armuri;
• meșteșugul textilelor croitorie, broderie, imprimare de țesături;
• scriptorium: prelucrare de pergament și hârtie, caligrafie;
• jocuri de societate medievale;
• tir cu arcul.
11:00 – Animație Peregrinii
11:30 – Arena Arcașilor (Concurs de tir cu arcul și ArcheryTag)
12:30 – Infanteria Evului Mediu: formații și tehnici de luptă (prezentare Compania Dragonului, Compania Ursului Brun, Deus Vult, Beli Orlovi, ȘoimanArt)
13:30 – Animație Peregrinii
14:00 – Jocuri Războinice (Banca, Lupta Oarbă, Cercul Onoarei, Cercul Trădării, Cercul Apocalipsei)
15:30 – Gala HMB : Halebarde, Spadă Lungă, Spadă și Scut
17:00 – Reconstituire istorică: Cruciada Târzie, Buhurt All vs All.

Festivalul Medieval al Castelului Huniade

Armurile au fost pregătite, săbiile sunt ascuțite, menestrelii sunt gata să cânte. Timișoara e gazda unui festival în premieră: FESTIVALUL MEDIEVAL AL CASTELULUI HUNIADE.Evenimentul va aduce în vechea cetate o atmosferă nemaiîntâlnită din vremurile apuse ale comiților castelani.Reconstituiri istorice ale marilor bătălii, ateliere și demonstrații, muzică live, spectacole pirotehnice vor da viață Castelului Huniade, timp de trei zile de neuitat, între 9 și 11 august. Un eveniment organizat de Muzeul Național al Banatului împreună cu Consiliul Judeţean Timiş. Participă: Peregrinii, Irdorath, Compania Dragonului – The Company of the Dragon, Deus Vult, Beli Orlovi / White Eagles, SoimanArt, Hrafnabrœðr – Frații Corbi – Raven Brothers, Deep6 Project, Kmeňový zväz Borivoj etc.#mnab #timisoara #huniade #festival #medieval #peregrinii #cjt #irdorath #companiadragonului #beliorlovi #soimanart #fratiicorbi

Publicată de Muzeul Național al Banatului pe Vineri, 2 august 2019

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole

Tardivitate instituțională! Agenția Națională de Integritate somează Spitalul Județean Timișoara să-l tragă pe dreapta pe prof. dr. Lazăr Fulger

Până una alta, azi, indiferent pe ce parte e întoarsă decizia inspectorilor de la...

Pe calendar! ANAF și IPJ Timiș se roagă de Primăria Giroc să pună la dispoziție documentele tehnice care au stat la baza imobilelor construite...

Partea senzațională a investigației noastre jurnalistice de azi nu e neapărat că administrația locală...

Comentarii recente

Articole asemănătoare

Atracții turistice din Timișoara pentru toamna aceasta

Nu mai este un secret că orașul Timișoara este unul dintre cele mai vechi...

Parohia Romano – Catolica din cartierul timisorean Elisabetin sarbatoreste 100 de ani

Muzeul Național al Banatului găzduiește în această perioadă un eveniment de excepție pentru istoria...