Monumente uitate

- Advertisement -

SINAGOGA MAURA DIN FABRIC

A fost ridicată între anii 1885-1889 după planurile arhitectului Lipot (Leopold) Baumhorn şi construită de antreprenorul timişorean Josef Kremer. Este un lăcaş de cult evreiesc aflat în cartierul Fabric din Timişoara construit în locul unei alte sinagoge mai mici a comunităţii evresti ortodoxe. Din acest motiv fiind cunoscută şi sub numele de Siangoga Nouă. Aceasta sinagogă aparţinea evreilor spanioli de rit neolog. O parte din fondurile alocate pentru ridicarea ei au fost strânse printr-o loterie publică, iar restul din donaţiile evreilor cu stare. A fost inaugurată la 3 septembrie 1899. Orga a fost construită de renumitul meşter timişorean Leopold Wegenstein.

Că premiera absolută a acelei epoci aici a fost înfiinţat primul cor israielit feminin, imediat după acceptarea unui rabin neolog ca profesor pentru tineri.

Ca stil arhitectonic, edificiul îmbină în mod plăcut stilul maur cu cel bizantin cu influenţe renascentiste. Planul este pătrat având o cupolă centrală care se racordează la zidurile externe prin arce semicirculare. Cupola centrală sprijinindu-se pe un tambur octogonal.Se mai pot observa deasemenea şi cupolele de mici dimensiuni cât şi turnurile pe care se sprijină. Faţada este pusă în evidenţă de cărămida roşiatică în contrast cu tencuiala decorativă. Sinagoga are două intrări; una pentru femei cu intrare din stradă şi care ducea direct la etaj şi una pentru bărbaţi care trecea printr-un vestibul şi dădea direct în sala destinată acestora, unde se aflau bănci de lemn.

În anul 1985, în timpul regimului comunist Sinagoga a fost închisă, ca urmare a emigrării în Israel a majorităţii evreilor din oraş singura sinagogă încă funcţională ramanad cea din Iosefin.

Dar în anul 2009 Comunitatea evreilor din Timisoar a cedat Sinagoga din Fabric pentru o perioadă de 35 de ani Teatrului Naţional Timişoara pentru a o transforma în sala de spectacole. Teatrul Naţional Timişoara obligându-se la renovarea clădirii în 5 ani.Cu toate acestea monumentull se afla intr-un stadiu avansat de degradare.Sinagoga din Fabric fiind una dintre cele mai frumoase caldiri istorice din Timisoara.

 

Cele mai citite articole în ultimele 48 de ore

Articole asemănătoare

Din aceeași categorie

Categorii Populare