Peste un veac de la construirea primei linii de telegraf din România, la Timişoara

- Advertisement -

În România, în anul 1852 sunt demarate lucrările de construcţie ale primei linii telegrafice în sistem Morse, pe traseul Viena – Timişoara – Sibiu. Aceasta a fost finalizată în 1853, iar posturile telegrafice erau instalate de către Austria, care asigura atât aparatura, cât şi specialiştii. Un an mai târziu, pe 18 februarie, aceasta îşi extinde traseul, pe ruta Timişoara – Lugoj – Orşova. În luna aprilie a aceluiaşi an se înfiinţează primul oficiu telegrafic la Timişoara, situat în gară.

Prima telegramă a fost transmisă de Samuel Morse, în anul 1844, în SUA, între Washington şi Baltimore, cu ajutorul telegrafului electric, conţinând mesajul “What hath God wrought?”. Telegraful folosea un cod alcătuit din linii şi puncte, cunoscut sub numele de “alfabetul Morse”  În anul 1855, un alt american, Hughes, construia teleimprimatorul, principalul avantaj al acestuia fiind faptul că mesajele se transmiteau direct prin caractere latine nemaifiind nevoie de descifrare. Apărutul Morse transmitea circa 25 de cuvinte pe minut, iar telegraful Hughes 36 de cuvinte.

Evoluţia tehnologiei a dus la dispariţia acestei forme de comunicare, ce impresiona tocmai prin rudimentaritatea şi simplitatea sa. În luna lui iulie a anului trecut, în India, a fost transmisă ultima telegramă din lume.

Cele mai citite articole în ultimele 48 de ore

Șeful Postului de Poliție din comuna Moșnița Nouă, pieton din cauza alcoolului

În data 6 octombrie 2023, în jurul orei 05:00,...

Anturaj select! Președintele CJ Timiș, prins între interlopii Bebe Sabie și Adrian Corduneanu

Și azi totul este, nu despre capacitățile manageriale ale...

Deputatul Ben Oni Ardelean, consilier onorific al prim-ministrului Florin Cîțu

Dintr-un foc, azi, încă prim-ministrul României, liberalul Florin Cîțu,...

Articole asemănătoare

Din aceeași categorie

Categorii Populare