Premierul Tudose promite sistem de alertă performant. Primarul Robu, alertat prin SMS despre furtună

- Advertisement -

Primarul Timișoarei, Nicolae Robu, și premierul Mihai Tudose admit: în România nu există un sistem bun care să alerteze cetățenii cu privire la calamitățile naturale care se abat asupra diverselor regiuni. Premierul Mihai Tudose a luat parte astăzi la Comandamentul de urgență de la sediul ISU Banat.

„Asta este problema noastră cea mai mare, pentru astfel de situații nu avem un sistem de avertizare modern și eficient. Am discutat și cu domnul prim-ministru acest subiect și domnia sa ne-a spus că se va face în regim de urgență, pentru că este o problemă generală în România. La astfel de evenimente degeaba tragi sirena, că este un mijloc primitiv. Acum ar trebui ca cetățenii să primească SMS cu alertă și să le spună că nu este mesaj de la un prieten, ci că este un mesaj în care să li se spună ce urmează să se întâmple, unde și cum trebuie să se protejeze. (…) Asta am discutat cu domnul prim-ministru, pe de o parte despre nevoia unui sistem de atenționare a cetățenilor”, a declarat primarul Nicolae Robu.

Premierul Tudose a anunțat că a avut o întâlnire cu atoritățile din domeniul comunicației, dar și cu operatorii de telefonie mobilă, alături de care guvernul vrea să implementeze un sistem de notificări. „Am găsit o soluție și se lucrează la implementarea ei, cu avertizările care vin de la IGSU sau de la meteo se trimit la operatorii de telefonie mobilă zonele afectate și toți cei care sunt în aria de acoperire pe acea zonă primesc un semnal de alertă. Nu se poate până după-amiază, dar într-o lună, două va fi funcțional. La ce s-a întâmpla ieri, alerta a venit cu jumătate de oră mai devreme. Nu e un taifun să îl urmărești pe hartă cu o săptămână înainte. Există și acea tehnologie de tip Now casting. În aceste momente nu poți să contezi numai pe mijloacele de informare în masă. O mulțime de oameni sunt la camping sau în parc și nu au radio cu ei. Așa că am găsit un sistem care să vină în completarea celorlalte mijloace de informare în masă în timp real. Când a venit avertizarea, toată lumea are pe telefoanele mobile în cinci minute”, a detaliat Tudose.

Cele mai citite articole în ultimele 48 de ore

Articole asemănătoare

spot_imgspot_img

Din aceeași categorie

Categorii Populare

spot_imgspot_img