Primarul Robu, disperat. Ce taxe noi ar putea introduce si ce impozite cresc

- Advertisement -
Impozitul pentru clădiri nerezidențiale ar putea crește din 2018, la Timișoara. Mai mult, tot de anul viitor, turiștii ar putea plăti mai mulți bani pe cazare, asta deoarece Consiliul Local Timișoara are în plan să introducă o taxă pe turism. Deocamdată cele două documente au fost retrase de pe ordinea de zi a plenului la care ar fi trebuit să fie votate. Primarul Nicolae Robu și-a explicat decizia astfel:

„Când am văzut că acea prevedere legată de cota din impozitul pe venit care rămâne la bugetele locale este păstrată jos, la 43% doar, am fost disperat și sunt extrem de îngrijorat de soarta Timișoarei în 2018. Atunci am inițiat aceste proiecte prin care încercăm măcar parțial să compensăm pierderile (…) 33 de milioane de euro înseamnă enorm, fondurile europene pe Axa 4, pe POR, pe toți cei 7 ani, 2014-2020, totalizează 54 de milioane de euro. Noi pierdem într-un singur an, câtă vreme Codul Fiscal rămâne în forma în care se prefigurează, 33 de milioane de euro. Avem extrem de multe lucruri de făcut pentru modernizarea orașului (…) Nu putem să așteptăm 1,5 milioane de turiști cu infrastructura de mobilitate pe care o avem, Timișoara e departe de a răspunde nevoilor vieții actuale așa cum ea. Este obligatoriu să construim noi pasaje, noi poduri peste Bega și nu vă dau mai multe exemple (…) Ne va scădea și posibilitatea de a ne împrumuta dacă bugetul local se va reduce. Nu știu ce-o să se întâmple, dar la disperare am ajuns să mă gândesc la majorări, e adevărat, cât mai puține, care să afecteze cât mai puțină lume, ale taxelor și impozitelor locale, care să ne asigure o compensare de cel mult o treime la pierdere pe care o vom avea. Am vrut să nu afectăm nimic din ce ține de viața de zi cu zi a cetățenilor, ci să ne limităm la a crește taxele locale pe acele proprietăți care sunt implicate în afaceri. Asta am făcut-o cu strângere de inimă pentru că îmi repugnă orice creștere de taxe și impozite, dar am ajuns să fim forțați să ajungem să alegem între rele. Retrag așadar cele două proiecte. Nu știu de ce Puterea actuală nu a vrut să facă acea corecție (…) Vreau să mai spun că îi înțeleg pe cei care nu vor mai putea să facă afaceri la fel de bune cu proprietățile lor, fie că sunt persoane juridice, fie că sunt persoane fizice”.

În vreme ca taxa de turism prevedea o creștere cu 2% a tarifelor de cazare, proiectul privind majorarea impozitelor spune că „Pentru clădirile nerezidențiale aflate în proprietatea sau deținute de persoanele juridice, impozitul/taxa pe clădiri se calculează prin aplicarea cotei de 1,3% asupra valorii impozabile a clădirii. Se stabilesc cotele adiționale la impozitul/taxa pe clădiri datorat/datorată de persoanele juridice, de 50% față de nivelul cotelor de impozitare aplicabile în anul 2018”.

Cele mai citite articole în ultimele 48 de ore

Articole asemănătoare

Din aceeași categorie

Categorii Populare