Inspectorii-RAR-Timiș03

Rezultate îngrijorătoare în urma controalelor realizate de inspectorii RAR Timiș: au fost descoperite nereguli la peste jumătate dintre autoturismele controlate.

Potrivit datelor furnizate de Registrul Auto Român, pe drumurile din Timiș au fost verificate în cursul anului 2015, un număr de 2.052 de vehicule. În urma controalelor mixte desfășurate de RAR și agenți ai Poliției Rutiere, au fost aplicate 648 de sancțiuni și au fost reținute șase permise de conducere, dar și 579 de certificate de înmatriculare.

14 dintre mașinile verificate, adică 0,68% din total au fost scoase din uz, deoarece prezentau pericol iminent de accident, în special din cauza defecțiunilor majore la sistemul de frânare și la direcție.

În total, inspectorii RAR au descoperit nereguli la peste jumătate dintre autovehiculele controlate.

„Din totalul autoturismelor, autoutilitarelor, motocicletelor și remorcilor oprite, 31,92% au prezentat diferite probleme tehnice sau legate de acte iar 20% au fost respinse pentru că au fost considerate neconforme din punct de vedere al securității rutiere (inspectorii RAR au constatat proasta funcționare a instalației electrice de iluminare și semnalizare, defecțiuni ale sistemului de frânare, starea necorespunzătoare a șasiului, caroseriei sau pneurilor, jocuri anormale în mecanismul de direcție sau în articulațiile punților față și spate)”, au transmis reprezentanții RAR Timiș.

Inspectorii au mai descoperit și că 2,2% dintre vehiculele controlate au fost neconforme din punct de vedere al dovezii de efectuare a inspecției tehnice periodice, având dovada de efectuare a ITP expirată sau dovezi de efectuare a ITP false. În urma analizei emisiilor poluante, la 12% dintre autovehiculele verificate s-a constatat depășirea nivelului maxim admis.

La nivelul întregii țări, Registrul Auto Român a verificat tehnic în trafic, în anul 2015, 81.702 vehicule. Dintre aceste vehicule, aproximativ 27% au fost mai vechi de 15 ani, 32,35% aveau între 11 și 15 ani, iar 12,34% aveau între 9 și 10 ani. Au fost oprite și vehicule mai noi: 4,74% aveau între 1 și 3 ani și 24,04% între 4 și 8 ani. Procentajul de respingere în funcție de vechime arată că 63,07% dintre vehiculele mai vechi de 15 ani au prezentat diferite neconformități, față de 48,01% dintre cele cu vârsta cuprinsă între 6 și 8 ani sau 28.47% la cele mai noi de 3 ani.

Potrivit directorului general al Registrului Auto Român, George-Adrian Dincă, rezultatele controalelor desfașurate în trafic nu reflectă starea generală a parcului auto din România, din cauză că echipajele mixte R.A.R. – Poliție opresc pentru verificare doar acele vehicule care sunt susceptibile de a prezenta defecțiuni.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Moderarea comentariilor este activată. Poate dura ceva timp până ce comentariul tău va fi aprobat.